Arxiu

Netegen les platges de Malgrat de Mar i Blanes

Malgrat de Mar, per la seva proximitat a la desembocadura de La Tordera, ha estat un dels municipis més afectats de l’Alt Maresme pel temporal Gloria. Més enllà de les importants destrosses als camps de conreu del municipi, les seves platges s’han vist molt afectades per les tones de material que el riu hi ha dipositat.

El miler de voluntaris que han respost a la crida de l’Ajuntament i de diverses entitats esportives i culturals del municipi han estat citades aquest diumenge a les 10 del matí per començar a retirar tot el material acumulat. Equipats amb guants i calçat resistent, petits i grans s’han coordinat per retirar canyes, troncs i plàstics de tot tipus. Una de les deixalles que més ha costat retirar han estat les desenes de contenidors de plàstics de grans dimensions que el riu va arrossegar des d’una empresa d’Hostalric.

Miquel Ángel Ruiz, regidor de JuntsxMalgrat i entrenador de futbol al club l’Olímpic, un dels dos coordinadors emplaçats a la vintena de trams per organitzar la retirada de residus, explica que l’objectiu de la jornada ha estat retirar el màxim de material possible per facilitar la feina de les màquines que hauran e fer la neteja més a fons.

La Mireia i la Noah, futbolistes de l’Olímpic de Montgat, expliquen que a través del grup de whatsapp de l’equip es van demanar voluntàries i que al final se n’han pogut apuntar quatre que han dedicat el matí a retirar canyes i petits plàstics “Ens van quedar sorpreses per la força del Gloria i avui hem pogut ajudar”, destaquen.

Molts dels voluntaris destaquen que Malgrat de Mar és un municipi turístic que viu de la seva platja i que era important que els veïns s’unissin per recuperar el més aviat possible la normalitat. Un d’ells, el Manuel Sánchez, ha destacat que “la desgràcia ha estat gran” però que gràcies a la solidaritat de la gent “es podran superar les dificultats”.

Declaració de zona catastròfica

L’Ajuntament de Malgrat de Mar demanarà a l’Estat que el municipi sigui declarat “zona greument afectada per una emergència de Protecció Civil”, el que es coneix com a zona catastròfica, i que s’adoptin mesures urgents per fer front als danys causats pel temporal Gloria. El tràmit s’ha aprovat en un ple extraordinari aquest divendres i també s’ha inclòs una petició a la Generalitat perquè s’elabori un Pla de Recuperació a la Normalitat al territori. En aquest sentit, el consistori també s’adreça a la Diputació de Barcelona per aconseguir ajuts extraordinaris i a l’empresa pública ADIF perquè prioritzi la reconstrucció del pont de l’R1 esfondrat i el restabliment del servei ferroviari entre Blanes i Malgrat de Mar.

 

Divendres es va netejar la platja de Blanes

La Jornada de Neteja Ciutadana Solidària que s’ha organitzat a Blanes es pot considerar, sense cap mena de dubte, d’èxit rotund. Finalment hi han participat més de 1.200 voluntaris i voluntàries que des de primera hora del matí i fins al migdia s’han abocat a recollir els residus i sediments que el Temporal Glòria va anar dipositar al llarg del litoral blanenc.

Abans de començar la jornada, l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, acompanyat de la tinenta d’alcalde d’Enginyeria, Residus i Neteja, Rosa Aladern, així com per d’altres regidors i regidores del consistori, han donat la benvinguda a tothom. El batlle ha agraït la suma d’esforços que han contribuït a que bona part de les platges de Blanes comencin a recuperar la normalitat, almenys pel que fa a la presència de residus i sediments arrossegats pel mar durant el Temporal Glòria.

Més de 30 tones de residus i sediments

El personal del Departament de Residus i Neteja de l’Ajuntament de Blanes, identificat amb armilles grogues, s’ha encarregat de monitoritzar els grups de voluntaris i voluntaris que s’han format per racionalitzar la neteja. A cada grup se’ls ha distribuït i assignat un tram de platja senyalitzat amb balisses i pilones, on els han estat acompanyat els respectius monitors i monitores assignades: Lara, Raquel, Andrea, Nil, Lluís, Joan, Lidia, Beatriz, Estrella, Selene i Maria. Abans de començar s’ha fet una breu explicació respecte el senzill procediment a seguir.

Els residus recollits –la primera xifra estimativa és de més de 30 teones- s’han amuntegat en tres fraccions separades per poder reciclar posteriorment. Per una banda, les restes més nombroses: matèria orgànica configurada principalment per restes vegetals (canyes, fulles, troncs, branques, pinyes, etc), i de l’altra la inorgànica dividida en envasos i resta. Se’ls ha remarcat que aquestes tres fraccions quedessin ben separades per poder-les reciclar posteriorment.

També se’ls ha demanat que s’agrupessin en piles les restes recollides al llarg de la platja, arran del passeig i en línia recta per facilitar les tasques als operaris de neteja que les han recollit a mà i amb camions un cop ha finalitzat l’activitat. Les restes vegetals es duran a la Planta de Compostatge de Santa Coloma de Farners on se’n farà compost que servirà per adobar les plantes i elements vegetals.

Per la seva banda, els envasos, plàstics i microplàstics s’han dipositat en bosses transparents al voltant de les pilones que senyalitzaven cada àrea de neteja on s’han distribuït els grups de voluntaris i voluntàries. En aquest cas, aquest tipus de residus es duran a la Planta de Reciclatge d’Envasos. Per últim, tot allò que no es pot reciclar, la matèria ‘resta’, s’ha dipositat en bosses a part i el seu destí serà l’abocador de Lloret de Mar; i les ampolles de vidre senceres que s’han recollit s’han deixat a banda, al costat de les pilones de senyalització.

Properes Jornades de Neteja Solidàries en Cap de Setmana

Davant l’interès mostrat per part dels centres educatius de Blanes per realitzar una neteja de platja, el Servei de Residus i Neteja va decidir organitzar la jornada coincidint amb un dia lectiu, prioritzant als escolars per sobre dels adults que treballen, i que demanaven que es fes en cap de setmana. Es tractava que, sobretot els estudiants, apliquessin a la pràctica les seves inquietuds per les polítiques mediambientals i el reciclatge.

Amb tot, durant aquest 2020 s’estan programant més activitats de neteja de la platja, el fons marí i espais naturals. A l’estil de la jornades de neteja ‘Mou-te pel Mar’ i del Jaciment Romà dels Padrets, que van tenir lloc a finals del 2019, aquestes futures accions s’organitzaran coincidint amb un diumenge. Així es facilitarà que puguin participar-hi els ciutadans i ciutadanes que treballen de dilluns a dissabte.

 

Fotos ACN i Aj. Blanes

Publicitat

CENTRE MÈDIC ALOMAR

C/ Del Bosc

17300 – Blanes

T. 872220212

MILAR TORDERA

Camí Ral, 182

08490 – Tordera

T. 937640634

Opel Alemand Automoció

Av. de l’Estació, 51

17300 – Blanes

T. 972335353

VITALDENT BLANES

C/. d’Alberes, 51

17300 – Blanes

T. 972359778

Neteges Escobar

C/. Miralles, 10   P.I. Can Patalina

08380 – Malgrat de Mar

T. 937610744

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2024© Ràdio Marina · Disseny web: F/