Arxiu

Recuperació del turisme: mercat de proximitat i turista fidelitzat

“Estem redissenyant la nostra estratègia comunicativa cap al mercat domèstic i els mercats internacionals de més proximitat, treballant alhora amb els ens públics i preparant-nos perquè Catalunya segueixi sent una destinació principal”, ha declarat el Director de l’Agència Catalana de Turisme, David Font, en la seva participació en el cinquè webinar de la Taula Gironina de Turisme amb el títol “Principals mercats emissors turístics de les comarques gironines: situació i perspectives” que ha concentrat a més de 600 assistents des de la plataforma Zoom i en streaming pel seu canal de Youtube.

Aquesta jornada ha estat organitzada conjuntament amb l’Agència Catalana de Turisme, especialment, amb la participació de les quatre directores de les oficines que té l’ACT a Europa i que són els principals mercats emissors de Catalunya – i especialment – a la Costa Brava i Pirineus.

Els principals mercats emissors de Catalunya – especialment de la Costa Brava i Pirineus – són procedents d’Europa, essent així més del 50% del total de visitants, i concretament els països de França, Holanda (Països Baixos), Regne Unit i Alemanya. Les dades han estat aportades durant la intervenció de la Directora de Mercats Internacionals de l’ACT, Maria Pons, la qual ha destacat la importància de connectar amb els mercats més fidels i propers, i comunicar que Catalunya està preparada per rebre’ls amb tota seguretat i amb les millors condicions.

També ha informat que properament sortirà una campanya publicitària de l’Agència Catalana de Turisme amb col·laboració del tots els patronats, entitats i empreses del sector turístic català per captar el mercat català i espanyol.

 

L’esperança del mercat de França

El cas de França és més esperançador, o així ho ha volgut transmetre la Directora de l’Oficina de l’ACT al país francès, Josefina Mariné, indicant que el 75% dels francesos que viatja a Catalunya ho fa mitjançant el seu transport privat. A més, les últimes dades que aporten les enquestes indiquen que el 48% dels francesos viatjarà tan bon punt el govern ho permeti. També, ha explicitat que Catalunya és una de les destinacions preferides per excel·lència pel mercat francès, ja que un 20% viatgen a terres catalanes a les segones residències o a cases d’amics.

 

Països Baixos, el mercat més incert

La Directora de l’Oficina de l’ACT a Benelux, Inma Ballestín, ha destapat una de les grans incerteses del turista belga; si podrà viatjar a Catalunya. Mentrestant, aquí es pregunta si podran arribar. “De moment no hi ha hagut cancel·lacions massives, ja que estan a l’espera de l’arribada de l’estiu”, ha aportat en la seva intervenció.

 

El mercat més positiu: Alemanya

Al contrari de la situació d’incertesa provocada per la COVID-19 als Països Baixos, a Alemanya tenen un esperit més optimista, i així ho ha volgut transmetre la Directora de l’Oficina de l’ACT en aquest país, Montserrat Sierra. “El 70% dels viatges són internacionals. A Alemanya hi ha 50 milions de viatgers amb una estada mínima de tretze dies, i el país no té la capacitat d’assolir aquest volum, per tant, a la que es pugui els alemanys sortiran del país per realitzar les seves vacances”. Amb aquest discurs la directora ha deixat clar que no tots els alemanys no es poden quedar a fer turisme en el seu país, i no tan sols els viatgers, sinó tampoc les agències de viatges, ja que són les primeres interessades a què hi hagi mobilitat internacional.

Per concloure ha destacat un fet molt important: els protocols. Ha recalcat que “els alemanys tan sols viatjaran si se’ls garanteix un allotjament, estada i realització d’activitats amb protocols de seguretat i d’higiene garantits. Se’ls ha de transmetre confiança i seguretat, que estem treballant de valent per garantir uns protocols de comportament segurs”.

 

Com serà el comportament del turista post COVID-19?

Com a punt final el Dr. Jaume Guia, Director del Campus de Turisme, professor de turisme i coordinador del màster Erasmus Mundus European Master in Tourism Managenemt (EMTM) de la Universitat de Girona, amb la conferència final “Pandèmia i turisme: temps de transició, temps de transformació”, on ha declarat que hi ha tres escenaris de futur: recuperació, reformar i renovació.   

El primer escenari seria tornar a com estàvem; el “over tourism”, un turisme massificat, gens responsable amb el medi ambient, on l’única preocupació i interès es basa en l’hiperconsumisme i en el creixement econòmic accelerat. En el segon escenari “reformar” s’és més conscient de la importància de la sostenibilitat i de la preservació dels espais públics de les comunitats. També posa l’accent a les persones i es replanteja el model de vida. Per últim, l’escenari de “renovació” és sens dubte l’ideal. El doctor expert en turisme ha esmentat que aquest model pretén canviar l’actitud de creixement, consum i mobilitat tal com la coneixem avui en dia. És un turisme més nòmada, que no es viatge tant sinó que “es viatge menys, però millor”.

No hi ha dubtes que per millorar com a turistes, però sobretot com a persones, hem de tenir present els models de sostenibilitat i responsabilitat mediambiental.

Un cop finalitzada la conferència final, el president de la Taula Gironina de Turisme, Jordi Martí ha recordat la celebració del sisè webinar, el qual tractarà el tema de les destinacions turístiques de les comarques gironines, tant de la costa com de l’interior, que tindrà lloc el proper dijous 14 de maig a les 12h per la plataforma Zoom i en directe pel canal de Youtube.

Els Webinars de la Taula Gironina de Turisme

La Taula Gironina de Turisme, la Universitat de Girona, a través de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials i la Facultat de Turisme, l’Agència Catalana de Turisme, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona Pirineus i la Diputació de Girona, amb el patrocini del Banc Sabadell, coorganitzen una sèrie de seminaris monogràfics d’interès per al sector turístic. Des de l’inici de la pandèmia de la COVID-19, aquestes trobades es fan en línia, en format de Webinar, i se centren en temes que puguin donar llum a la incertesa que pateix el sector turístic arran d’aquesta crisi.

La Taula Gironina de Turisme és una plataforma que aglutina empreses i entitats a l’entorn del Turisme que pretén tenir una visió compartida i conjunta amb tots els agents del sector al territori. Aquesta suma d’esforços es valora com una gran oportunitat per reforçar el sector i potenciar les comarques gironines com una gran destinació turística. També es vol dotar al sector d’una veu potent davant les administracions.

Està integrada per l’Associació de Càmpings de Girona; la Federació d’Hostaleria de les comarques gironines; l’Associació d’Apartaments Turístics (ATA); la Universitat de Girona (UdG); la Cambra de Comerç de Girona; la FOEG; l’Associació de Ports Esportius i Turístics; La Caixa; Banc de Sabadell; Turisme Actiu; Associació de Parcs Aquàtics; l’Aeroport Girona-Costa Brava; Camps de Golf; Estacions Nàutiques; Pitch&Putt; l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava i l’Associació Catalana d’Agències de Viatges (ACAVe).

Publicitat

AUTOTALLER MAÇANET BOSCH CAR SERVICE

C/. Torderola, Nau 7

17412 – Maçanet de la Selva

T. 972857145

 

COL·LEGI STA. MARIA DE BLANES

C/. de la Salut, 24

17300 – Blanes

T. 972330091

ESTACIÓ DE SERVEI ESSER

Av. Alegries, 89-91

17310 – Lloret de Mar

T. 972363854

Comastech

Av. Estació, 52

17300 – Blanes

T. 972963711

 

VITALDENT BLANES

C/. d’Alberes, 51

17300 – Blanes

T. 972359778

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/