Arxiu

Reconstrucció arqueològica d’una casa ibera al Turó Rodó de Lloret de Mar

L’Ajuntament de Lloret està treballant en la reconstrucció d’una casa ibera amb arqueologia experimental al Turó Rodó amb l’objectiu de donar a conèixer aquest espai al públic lloretenc i forani. De les set cases adossades a la muralla nord que té el Turó Rodó, s’ha reconstruït la casa número 6, situada a la zona central del rengle de set cases a la part interna de la muralla.

La directora de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Lloret, Anna Fuentes, ha explicat que “la reconstrucció ha estat dirigida i supervisada per l’arqueòleg Jordi Moré, expert en arquitectura ibera, que ha seguit la premissa bàsica de respecte total per les estructures arqueològiques originals”. Així mateix, ha dit Fuentes, “amb la intenció d’efectuar una reconstrucció seguint els criteris bàsics de l’arqueologia experimental, s’han fet servir tècniques i materials constructius iguals  als que s’utilitzaven en època ibèrica. El resultat ha estat una reconstrucció fidel del que va ser aquesta casa, fet que ha de permetre un discurs pedagògic adient de cara a la seva difusió entre els visitants”.

L’interior de la casa s’ambientarà amb objectes i mobiliari per oferir una imatge fidel de com podia haver estat. La casa ibèrica que s’ha reconstruït pertany al tipus més repetit al Turó Rodó. És de planta quadrangular i estava composta per dues sales. Una sala més gran al fons, que tindria més aviat funcions de residència i emmagatzematge, i una avantsala més petita a davant, que anava destinada principalment a treball, com per exemple petites activitats artesanals o domèstiques.

El regidor de Cultura, Albert Robert, ha presentat en roda de premsa la reconstrucció de la casa; una iniciativa, ha dit, “que permetrà donar per finalitzada la museïtzació d’aquest jaciment i obrir-lo al públic, per tal que formi part dins de l’oferta turística cultural del MOLL (Museu Obert de Lloret) i dins de la Ruta del Ibers”.

Per fer accessible i visitable el Turó Rodó, a més de la reconstrucció de la casa, també s’ha portat a terme el desbrossament i tala d’espècies vegetals invasores, la reconstrucció d’un tram de muralla afectat i l’anivellament del terreny. També s’ha substituït la tanca perimetral del recinte i, per a la museïtzació de l’espai s’hi han instal·lat panells informatius. La reconstrucció ha comptat amb un pressupost de 36.000 euros.

El poblat ibèric de Turó Rodó es va fundar provablement pel voltant del 200 aC, ja en plena romanització, quan el territori estava pacificat i altres assentaments, com el del Puig de Castellet, s’estaven despoblant.

Està previst que aquest nou espai cultural sigui visitable a partir de Setmana Santa.

Publicitat

Creu Blava

C/. Joan Maragall, 4

08380 – Malgrat de Mar

T. 937654647

Club Tennis Blanes – Rest. Pura Vida

Av. Vila de Madrid, s/n

17300 – Blanes

T. 634944021

 

Electrodomèstics Losada

Av. d’Europa, 43

17300 – Blanes

T. 645299165

PNEUMÀTICS MORA

C/. València, 7

T. 972334584

Ctra. Accès Costa Brava, KM 4.7

T. 972353293

17300 – Blanes

MILAR TORDERA

Camí Ral, 182

08490 – Tordera

T. 937640634

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/