Arxiu

Temporal a la mar, vent i pluja

Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT pel temporal marítim amb fort onatge i l’acumulació de pluja i l’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per les fortes ventades previstes pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) aquest cap de setmana i que afectaran en ambdós casos el litoral central.
 
Episodi de fort onatge
Segons els Servei Meteorològic de Catalunya SMC es confirma la previsió de temporal marítim per dissabte  i diumenge i s’avança l’inici de la màxima intensitat a partir d’aquest dissabte al migdia. Hi haurà notable mar de fons de component est i les onades poden superar els 4 metres a qualsevol punt del litoral, amb valors màxims que poden superar els  6 metres (mar brava).
Protecció Civil de la Generalitat demana extremar les precaucions al front marítim a causa del fort onatge. Cal tenir molta cura a les zones portuàries, espigons i en les activitats que es realitzin prop de la costa. Cal respectar els tancaments dels accessos al litoral que es realitzin amb caràcter preventiu per seguretat. Recordeu que les onades poden afectar el litoral amb violència. Encara que no hi hagi indicis de perillositat, sigueu prudents. Encara que hi hagi diverses onades d’una mateixa alçada, una pot ser més gran que les altres i arrossegar-vos mar endins. Eviteu anar a fer fotografies o mirar com trenquen les onades i no us poseu en perill ni a vosaltres ni a qui us estigui acompanyant.
Panoràmica Temporal 2
Valors de l’onatge
Des d’ahir a la tarda, les boies que té Puertos del Estado del Ministeri de Fomento han enregistrat els següents valors. Recordem que aquestes boies no estan a primera línia de mar, si no mar endins:
Al Cap de Begur: onades entorn als 4,8 metres,  amb un pic màxim de 7,03 metres.
A Barcelona: onades entorn als 3,79 metres amb un pic màxim de 5,84 metres.
A Tarragona: onades entorn als 2 metres amb un pic màxim de 3,46m.
Temporal Dissabte 8
Avís per intensitat i acumulació de pluja
Segons l’SMC a partir d’aquesta mitjanit es preveu que entri un front des del mar al nord-est del país, que pot suposar pluja intensa superior als 20 litres per metre quadrat en 30 minuts. La precipitació anirà acompanyada localment de tempesta i probablement de neu granulada o calabruix. En aquesta mateixa zona, es poden acumular fins a 100mm en 24 hores, especialment a les comarques del litoral gironí.
Protecció Civil de la Generalitat ha recomanat als ajuntaments costaners el tancament dels accessos a espigons, esculleres, i altres punts perillosos on un cop de mar pot arrossegar algú. Si un municipi ha tancat els accessos a espigons o altres zones, respecteu aquesta restricció i no us poseu en perill.
Alerta per fort vent
El temporal de vent es concentra a les comarques del litoral i prelitoral de Tarragona, Barcelona i Girona. L’afectació durarà tot el dia d’avui i demà s’intensificarà, sobretot a les comarques del Barcelonès, Maresme, Vallès Oriental i la Selva. Es podran superar ratxes de 90 km/h a tota la zona avisada.
Fins el moment no s’han enregistrat incidències destacables. Tot i així el telèfon d’emergències 112 Catalunya va rebre ahir a la nit una quinzena de trucades per incidències derivades del vent. Les trucades es van fer des de l’àrea metropolitana.
Registres de vent
  • Barcelona (Observatori Fabra): 80,3 km/h
  • Cabrils: 76,3 km/h
  • Parets del Vallès: 64,1 km/h
  • La Panadella: 56,9 km/h
Quant al vent, Protecció Civil de la Generalitat recomana especial prudència en la mobilitat a peu i en vehicle i també en la pràctica d’activitats a l’aire lliure a les zones afectades pel fort vent. Desistiu de fer l’activitat si les condicions meteorològiques no ho permeten i us podeu posar en perill. En els moments de les ràfegues més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables (branques i arbres, murs i tanques, cartells publicitaris, mobiliari urbà) i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents. Vigileu a les zones arbrades per la possibilitat de caiguda de branques i arbres; i respecteu els tancaments de parcs i jardins.
Imatges:
Platja de Lloret (M.A.Comas)
Blanes (Aj. Blanes)

Publicitat

CITROËN GARATGE ANDREU

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972358302

TOYOTA JAPAND 21

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972476406

 

MILAR TORDERA

Camí Ral, 182

08490 – Tordera

T. 937640634

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

CENTRE MÈDIC ALOMAR

C/ Del Bosc

17300 – Blanes

T. 872220212

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2022© Ràdio Marina · Disseny web: F/