Arxiu

Més metges de família, augmentar les ràtios d’infermeria i més especialistes al territori, reptes de la sanitat catalana

La consellera de Salut ha reunit una seixantena de professionals del sector per fer un diagnòstic del sistema sanitari públic de Catalunya per identificar-ne els principals problemes i necessitats, després d’anys de retallades i davant dels canvis socials i demogràfics. “El nostre sistema públic de salut es troba amb noves necessitats i noves demandes. Ens trobem amb la complexitat i l’envelliment de la població, i també amb una ciutadania més informada, que demana codecidir respecte a la pròpia salut, a la vegada que el sistema demana corresponsabilitat de la ciutadania”, ha descrit Vergés, que ha afegit: “I ens ho trobem amb un context advers; venim d’una crisi molt dura en què els nostres professionals han hagut de patir”.

En aquesta cimera, que ha servit per fer un primer diagnòstic del sistema sanitari públic, un dels principals reptes que s’han identificat és la necessitat d’augmentar les ràtios d’infermeria per apropar-les a les europees. Vergés ha assenyalat que si bé “no estem tan malament” en comparació amb altres regions de l’estat espanyol amb poblacions similars, ha destacat que les ràtios es troben “lluny” dels territoris “amb capacitat de finançament propi, com el País Basc i Navarra”. A més, la consellera ha destacat que el 92% de les infermeres no tenen reconeguda cap especialitat i que s’ha d’avançar també en aquest sentit.

Un altre àmbit clau és l’atenció primària. Vergés ha destacat que s’ha de “fer molt més atractiva la medicina familiar i comunitària per afavorir que els metges es vulguin formar en aquesta especialitat”, després que en els últims anys hagi disminuït de forma substancial el nombre de professionals que l’escullen. “Volem anar endavant perquè les necessitats de salut de la població requeriran de metges d’atenció primària especialistes”, ha ressaltat.

A més, volen trobar mesures per garantir la distribució equitativa de professionals arreu del territori. La consellera ha explicat que en les seves visites territoris ha constatat “la preocupació evident de la capacitat d’atracció, no només en atenció primària, sinó en l’àmbit hospitalari per part dels centres comarcals més llunys de l’àrea metropolitana de Barcelona”.

Per últim, Vergés ha destacat la necessitat de “coordinar molt millor la planificació universitària amb l’assistencial, des del Departament de Salut, al costat del d’Empresa i Coneixement, del qual depèn la Secretaria d’Universitats”. La consellera ha assenyalat que la universitat “ha estat molt lligada amb els grans hospitals però no tant amb la planificació sanitària del Departament” i ha apuntat que això “no deixa de ser un impediment per fer mes atractiva l’atenció primària”. Vergés ha copsat en el fòrum, en què han participat representants dels rectorats, que les universitats estan “molt obertes a plantejar-se aquests canvis”.

Publicitat

PIZZERIA POMODORO

Pg. Sa Caleta, 26

17310 – Lloret de Mar

T.  972.36.92.03

 

CENTRE MÈDIC ALOMAR

C/ Del Bosc

17300 – Blanes

T. 872220212

Comastech

Av. Estació, 52

17300 – Blanes

T. 972963711

 

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

CITROËN GARATGE ANDREU

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972358302

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/