Arxiu

Girona vol evitar el turisme “massiu” que visita la ciutat només durant unes hores i gairebé no hi fa despesa

Girona ja té damunt la taula el Pla Estratègic de Turisme, que ha de servir de base per definir el model que vol la ciutat des d’ara i fins al 2022. “Tocava aturar-se, reflexionar i mirar cap a on volem anar”, ha concretat la regidora de Promoció Econòmica, Desenvolupament Local, Turisme i Ocupació, Glòria Plana.

Per redactar el document s’ha trigat més de mig any. Durant aquest temps, s’ha consultat tant a la ciutadania (a través d’enquestes) com als representants del sector. Els encarregats de donar-li forma han estat la Universitat de Girona (UdG) i les consultores Ribera i Advanced Leisure Services (ALS).

D’entrada, el document ja deixa clar que el turisme és inherent a la ciutat de Girona. De fet, només a tall d’exemple, l’any 2016 va deixar-hi uns beneficis bruts de 18,1 MEUR (un 396% més que al 2012) i va suposar el 7,26% de la facturació sobre el total de l’economia de la ciutat.

Per això, el soci director de la consultoria Ribera, Juan Manuel Ribera, subratlla que cal allunyar-se de la turismofòbia. “El turisme forma part de l’essència de la ciutat, com l’aire que respirem”, assegura. Ara bé, precisa, això no vol dir que Girona s’hagi d’obrir a qualsevol tipus de visitant. “Es tracta d’una ciutat petita amb un gran patrimoni, no només cultural sinó també gastronòmic o natural”, indica Ribera.

“Massiu i de consum ràpid”

Per això, el pla estratègic conclou que la ciutat ha de defugir el turisme “massiu” i de “consum ràpid”, i centrar-se en atraure aquells visitants que li aporten “valor afegit”. És a dir, intentar evitar aquells grups de turistes que arriben a la ciutat en autobús, la visiten només durant unes hores, mengen un entrepà i si hi fan algun tipus de despesa –com ha concretat l’alcaldessa- és “la d’aquella ampolla d’aigua que compren en una màquina de vending”.

De fet, aquesta conclusió ja va en la línia d’algunes accions que l’Ajuntament ha anunciat o té intenció de posar en marxa. Entre les quals, fer pagar una taxa als autocars o modificar l’ordenança per prohibir que les guies turístiques portin micròfons o altaveus al Barri Vell.

“És evident que no es poden posar portes al camp, però sí que es pot dificultar”, concreta Juan Manuel Ribera. I per exemplificar-ho, explica que a Roma s’han arribat a cobrar “fins a 1.000 euros” a un autocar de turistes per aparcar a la ciutat.

Com a “ciutadans temporals”

En contraposició a aquest turisme, el pla estratègic proposa atraure aquells visitants que aporten valor afegit. És a dir, que pernocten a la ciutat i que hi fan despesa. I aquí, precisa el document, és on entra en joc el turisme cultural, gastronòmic, esportiu i de negocis. Es calcula que, de mitjana, aquests visitants dormen dues nits a la ciutat i cada dia que hi passen gasten uns 150 euros (dels quals, uns 47,5 són per a allotjament).

Per posar xifres al pes que té un i altre grup –el turisme massiu i el de valor afegit- el pla estratègic es basa en dades del primer trimestre. Tot i ser temporada baixa, el document calcula que entre gener i finals de març es fan 99.313 pernoctacions a la ciutat (hotels, apartaments, habitatges turístics, albergs, etc.) i que, per contra, hi ha 63.933 turistes “de masses” que només s’estan a la ciutat durant unes hores.

El pla proposa, doncs, “facilitar” aquest altre tipus de turisme que s’allunya del “consum ràpid”. De fet, concep aquests visitants com a “ciutadans temporals”. I és que, com explica l’alcaldessa Marta Madrenas, mentre s’estan a Girona, allò que fan és compartir-ne els atractius l’ús que en fa la ciutadania.

Més enllà del tipus de turistes que es volen, el pla estratègic també conclou que Girona és una “destinació en creixement” que –fent un símil amb el llenguatge aeri- pot actuar com a un ‘hub’. És a dir, que aquells qui s’hi allotgen, des d’aquí, poden aprofitar la seva proximitat amb la Costa Brava i Barcelona per gaudir també dels atractius d’aquests llocs.

Publicitat

VITALDENT BLANES

C/. d’Alberes, 51

17300 – Blanes

T. 972359778

MILAR TORDERA

Camí Ral, 182

08490 – Tordera

T. 937640634

Opel Alemand Automoció

Av. de l’Estació, 51

17300 – Blanes

T. 972335353

CITROËN GARATGE ANDREU

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972358302

TOYOTA JAPAND 21

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972476406

 

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2024© Ràdio Marina · Disseny web: F/