Arxiu

Al·legacions al ramal de la MAT entre Santa Coloma i Riudarenes

La Generalitat i les administracions locals han acordat presentar una al·legació conjunta a la Propuesta de desarrollo de la red de transporte de energia eléctrica 2021-2026 en què s’oposen a la proposta actual de traçat de línia elèctrica de 400 kV per alimentar la subestació de Riudarenes. Les administracions que subscriuen la proposta són els ajuntaments de Riudarenes, Santa Coloma de Farners, Vidreres, Maçanet de la Selva, Sils, Vilobí d’Onyar, Salitja, Sant Dalmai, Riudellots de la Selva, Caldes de Malavella, Fornells de la Selva, Aiguaviva, Vilablareix i Bescanó; el Consell Comarcal de la Selva, el Consell Comarcal del Gironès i la Diputació de Girona, que han estat assessorats pel Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona (CILMA).

La proposta d’esmena pactada reclama que s’aprofundeixi en els treballs tècnics que ha dut a terme la taula de treball per trobar la millor solució per a reforçar el subministrament elèctric al sud de Girona, i que s’analitzin i es justifiquin les necessitats energètiques del territori tenint en compte els paràmetres d’un nou model energètic, on predominaran l’autoconsum i les energies renovables. El text també exigeix que, en cas que s’arribi a un consens tècnic sobre la necessitat de l’entrada en servei de la subestació de Riudarenes, es traslladin a la taula de treball les solucions existents per minimitzar l’impacte ambiental i social de la infraestructura, per tal que la proposta definitiva s’acordi amb el territori.

El secretari d’Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer, ha explicat que el text està encaminat a “resoldre les necessitats de subministrament elèctric de les comarques del sud de Girona, però deixant clar que l’actual proposta no és la solució”. En aquest sentit, ha considerat que cal tenir en compte que “per primera vegada tots els actors estem asseguts en la mateixa taula i som conscients que cal arribar a un consens; ara necessitem més temps per assolir-lo. Ferrer ha agraït la “predisposició i el treball de tots els alcaldes i administracions, i la transparència i col·laboració de REE i Endesa”. Per la seva part, el delegat del Govern a Girona, Pere Vila, s’ha mostrat satisfet per l’acord i pel treball que s’està realitzant, i ha destacat que aquesta al·legació “és un pas més; l’objectiu és que tinguem energia, però amb una solució que tothom se senti seva”.

La planificació elaborada pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic preveu la construcció d’una línia de 400 kV de 17 quilòmetres entre Santa Coloma de Farners i Riudarenes per alimentar la subestació de Riudarenes. Aquesta infraestructura ja va ser rebutjada en el seu moment tant pel Parlament de Catalunya com pel Govern, que va emetre un informe desfavorable, i també per les administracions locals.

Aquest text posa en valor la feina de la taula de treball per trobar la millor solució per a reforçar el subministrament elèctric al sud de Girona, que ha esdevingut l’eina per analitzar les dades i buscar una solució consensuada per garantir un subministrament elèctric de qualitat a la zona. Impulsada l’agost del 2020 pel Departament d’Empresa i Coneixement, la taula es va crear perquè, per primera vegada, tots els agents implicats s’asseguessin per analitzar la necessitat del ramal de 400 kV i la subestació de Riudarenes. A la taula de treball hi participen la Generalitat; el govern espanyol; els ajuntaments, assessorats pel CILMA; la Diputació de Girona; Red Eléctrica de España (REE) i Endesa.

Publicitat

SPEED QUEEN (Raval)

C/. Raval, 7

17300 – Blanes

T. 665124323

 

CENTRE MÈDIC ALOMAR

C/ Del Bosc

17300 – Blanes

T. 872220212

AUTOTALLER MAÇANET BOSCH CAR SERVICE

C/. Torderola, Nau 7

17412 – Maçanet de la Selva

T. 972857145

 

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

Automòbils BDN

Polígon Industrial Mas Puigverd, 19-20

08389 – Palafolls

T. 662300310

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/