Arxiu

VII Trobada d’embarcacions a Vela Llatina

El dissabte 30 de juliol va tenir lloc la setena edició de la Trobada d’embarcacions a Vela Llatina a Pineda de Mar, organitzada per l’Associació d’amics de la barca a vela llatina “El Marmelló”. Al llarg de tot el matí, la Platja dels Pescadors del municipi es va caracteritzar per la presència d’embarcacions d’aquest tipus, que provenien de diferents punts del Maresme. Així doncs, hi havia barques de Pineda, de Sant Pol de Mar de l’Associació A tot drap, de Vilassar de Mar de l’Associació Bricbarca, de Premià de Mar i de Badalona. L’objectiu de la trobada va ser recuperar la imatge i la cultura marinera d’anys anteriors i com va explicar Oleguer Massaguer, responsable de l’Associació “El Marmelló”: “reunir-nos els companys que tenim barques de vela llatina que és el tipus de vela que es feia servir majoritàriament a tota la Mediterrània”.

La navegació amb vela llatina és una tècnica que es troba present al nostre territori des de fa molts segles i ha sigut una forma molt bàsica de navegar i a la vegada ha tingut un fort grau d’utilitat. Amb el pas del temps, com ha passat en la majoria d’àmbits del dia a dia, els materials i els models d’embarcacions han anat canviant i per això resulta més difícil veure barques a vela llatina regularment. Aquest fet es va trobar present a l’acte i hi havia diferents tipus d’embarcacions que es diferenciaven pel material amb el qual estaven construïdes. “Tenim tant barques de fusta antigues que s’han anat restaurant com algunes que són de fibra però que mantenen la forma del casc amb línies típiques d’anys anteriors”, va afirmar Oleguer Massaguer. Cap de les embarcacions presents a la platja era igual a les altres ja que cada una tenia petits detalls diferents.

Mentre les barques anaven arribant per mar a Pineda, els que ja es trobaven presents a la platja ajudaven a treure-les de l’aigua per deixar-les exposades una al costat de l’altra a la sorra. Cada vegada que n’arribava una, els banyistes més encuriosits que es trobaven a l’altre costat de les tanques observaven amb atenció tot el procediment per pujar les embarcacions. Els tripulants de totes elles van poder gaudir d’un esmorzar i d’un posterior dinar a la mateixa platja. Més tard, també durant el matí, es va realitzar una navegada pel front marítim. A més a més, a la trobada va tenir lloc el bateig de l’embarcació La Rosita, de Pineda de Mar. El seu patró va decidir col·locar vela llatina a la barca i, segons va explicar Massaguer, el bateig va significar “l’acte de fer aquesta acció oficial”. La trobada, doncs, va ser un esdeveniment popular amb connotacions marineres.

 

Foto i text: Anna Gibernau

Publicitat

INS BISBE SIVILLA

C/. Valledebanador, 39

08370 – Calella

T. 937661201

FRANCESC TURRÓ MOBILIARI

Av. Costa Brava, sn

08380 – Malgrat de Mar

T. 937611410

Estètica Maite

C/. Miguel Hermández, 2

08490 – Tordera

T. 677174090

 

ESTACIÓ DE SERVEI ESSER

Av. Alegries, 89-91

17310 – Lloret de Mar

T. 972363854

AUTOTALLER MAÇANET BOSCH CAR SERVICE

C/. Torderola, Nau 7

17412 – Maçanet de la Selva

T. 972857145

 

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/