Arxiu

Tot a punt per les Cavalcades de Reis

Tot a punt a Blanes per la Cavalcada de Reis

A Blanes ja s’estan llestos tots els preparatius perquè la Cavalcada de Reis 2020 d’aquest proper diumenge sigui més lluïda que mai, amb l’habitual espectacularitat que cada any atrau milers de visitants. No tan sols de Blanes, sinó de les poblacions del voltant i inclús de més lluny, especialment de la Catalunya nord.

En aquesta ocasió, l’esdeveniment inclou un bon nombre de novetats i canvis respecte anteriors edicions. Una de les més destacades és que la cavalcada avançarà una hora la sortida. Els reis arribaran a les sis de la tarda al Port de Blanes, on seran rebuts per l’alcalde, Àngel Canosa, i tot seguit ja arrencarà la Cavalcada de Reis 2020.

El recorregut que farà la cavalcada és el mateix, no ha variat respecte els darrers anys, de manera que un cop hagi arrencat des del port, seguirà pel Passeig de Mar i pujarà pel Carrer Ample, Plaça Solidaritat i la Rambla Joaquim Ruyra a vall, on enfilaran la recta final. Quan la comitiva arribi a la cruïlla amb el Carrer Muralla, finalitzaran el recorregut a peu fins a l’Ajuntament, on seran rebuts de nou per l’alcalde, acompanyat en aquest cas pels regidors i regidores del consistori.

Lliurament de la Clau de la Ciutat als Reis i Pluja de Caramels

A partir d’aquí arribaran encara més novetats. La salutació dels tres reis es farà des del balcó de l’Ajuntament que dóna a la Plaça dels Dies Feiners. Abans, l’alcalde de Blanes els entregarà la clau mestre de la ciutat que li faran arribar uns ajudants reials molt especials: la Colla Castellera dels Maduixots de l’Alt Maresme, que construiran un pilar davant l’ajuntament.

L’anxaneta del pilar li donarà la clau a l’alcalde, que al seu temps la lliurarà als tres reis, que tot seguit obsequiaran la canalla amb l’habitual pluja de caramels, entre la bogeria de grans i petits que s’afanyen a recollir-los. Un cop coberta aquesta cerimònia, serà el moment d’enfilar la part final de l’acte de la Cavalcada de Reis 2020, que configura el darrer dels canvis introduïts.

Recollida de Cartes dels Reis a la Plaça dels Dies Feiners i Vídeo Reial

La recollida de cartes dels nens i nenes que encara no les hagin pogut entregar a ses majestats a través dels patges i emissaris, o bé amb altres mitjans que tenen al seu abast es farà a la Plaça dels Dies Feiners. Melcior, Gaspar i Baltasar, acompanyats del seu respectiu i restringit seguici personal, aniran recollint les cartes i escoltaran què els han demanat la canalla, instal·lats en uns trons alçats en aquesta plaça, on hi haurà un escenari per a la ocasió.

Amb l’objectiu que tota la canalla de Blanes estigués assabentada de tots aquests canvis de cara de la Cavalcada de Reis l’Àrea de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Blanes ha editat una circular informativa. En la circular, que es va repartir a tots els centres escolars de primària abans de les vacances de Nadal, s’hi s’expliquen les principals modificacions, destacant que l’horari de sortida de la Cavalcada de Reis des del Port serà a les 6 de la tarda, i que la recollida de cartes es farà a la Plaça dels Dies Feiners, un cop finalitzada la rua.

L’Ajuntament de Blanes també ha comptat amb la col·laboració especial d’un dels tres principals protagonistes de la cavalcada, sa majestat Melcior, el ‘Rei Blanc’. Com que els tres reis estan completament integrats amb les noves tecnologies, Melcior va gravar un missatge en vídeo que ha fet arribar a tots els nens i nenes a través de les xarxes socials.

Al vídeo s’expliquen de manera planera els canvis que han introduït en la cavalcada de reis del 2020, en coordinació amb l’Ajuntament de Blanes. Perquè sigui més fàcil poder seguir-lo i pugui arribar a tothom, el vídeo està sots titulat. A banda dels canals de Facebook, Instagram i Twitter, el vídeo també es pot visualitzar a YouTube, a l’enllaç: https://youtu.be/NA2K5sEZOJA

Una quarantena d’elements i un seguici de prop de 350 persones

A banda de tots aquests canvis, la Cavalcada de Reis de Blanes 2020 comptarà amb tots aquells ingredients que l’han fet la més atractiva d’aquestes contrades. S’hi ha destinat 30.000 € de pressupost d’organització, que inclouen la compra de gairebé 1000 kg, una tona de caramels sense gluten. El seu principal atractiu és que parteix del concepte de ser un espectacle de carrer, i combina elements d’animació professionals amb la participació de diverses entitats blanenques.

La comitiva de la Cavalcada de Reis la formen unes 350 persones, i amb una quarantena d’elements diferents. Els més vistosos són en Lilo, un gosset de peluix articulat de 2’50 metres d’alçada, així com tres carretons de correus per recollir les cartes dels reis, xanquers que tiren confeti, bicicletes, malabaristes i altres elements com ara els típics fanalets per anar a rebre els reis.

També hi haurà música; la posaran en viu i en directe tant la Banda Musical i Mossèn Joan Batlle com la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria. Altres elements singulars són els Nens Entremaliats, membres de la Colla de Diables Sa Forcanera, que aniran disfressats amb basses de col·legi i desfilaran dalt la carrossa del carbó pels infants que s’han portat malament. També participaran els bufadors de foc i els percussionistes de la batucada que, amb el seu so, posaran el punt i final de la desfilada.

Mesures de Seguretat i Canvis de Circulació

La celebració de la Cavalcada de Reis suposa que hi hagi una gran concentració de públic al carrer. Per això Policia Local i Protecció Civil prenen mesures especials de seguretat perquè tothom pugui gaudir l’esdeveniment amb totes les garanties. El dispositiu preventiu el formaran principalment efectius dels dos cossos d’emergència de l’Ajuntament de Blanes, amb el suport dels Mossos d’Esquadra de l’ABP de la Selva Litoral, que acostumen a tancar la comitiva amb una furgoneta.

Protecció Civil ha redactat un Pla d’Autoprotecció que inclou tot el què s’ha de tenir en compte al tractar-se d’un esdeveniment que mou gran quantitat de públic de totes les edats. Una de les principals mesures són les tanques de seguretat per reforçar els punts més febles del recorregut, i s’ha previngut el llançament de caramels, ja que si cauen massa a prop de les rodes de les carrosses i remolcs que formen part de la comitiva creen situacions de potencial perill envers la canalla i inclús adults, que s’afanyen a recollir-los perquè no se’n perdi ni un.

Per la seva banda, la Policia Local posarà en marxa un dispositiu per desviar la circulació al voltant del recorregut de la cavalcada, des de 2/4 de 6 de la tarda i fins les 8 de la nit, aproximadament. Durant tot aquest interval de temps s’aniran fent talls de circulació de manera esglaonada tant als carrers que formen part del recorregut, com en diversos punts clau:

–        Plaça Països Catalans direcció centre vila: el trànsit es desviarà direcció veïnat Plantera-Pins i Quatre Vents.
–        Carrer Anselm Clavé direcció centre vila: el trànsit es desviarà a l’alçada del Carrer Jaume Arcelós en direcció al Carrer Tordera.
–        Carrer Salut direcció centre vila: el trànsit es desviarà en direcció als Carrers Paradís, Vila de Lloret i Riera Alta.
–        Carrer Jaume Arcelós direcció centre vila: el trànsit es desviarà pel Carrer Tordera.

Aquest diumenge arriben els Reis Mags d’Orient a Tordera

Per altra banda, la Comissió de Festes de l’Ajuntament de Tordera des de ja fa uns mesos ha treballat intensament amb la renovació i manteniment de les carrosses reials que ja les té a punt per aquest diumenge 5 de gener.
Aquest any els Reis d’Orient arribaran a Tordera carregats de regals i de caramels, amb prop de 400 kg.

La sortida de la cavalcada de Reis començarà a les 18:30 h a l’Avinguda Països Catalans i passarà pel Camí Ral fins arribar a la Plaça de la Concòrdia. Des d’aquest punt els Reis es desplaçaran a peu fins l’Ajuntament on des del balcó faran la tradicional salutació a tots els nens i nenes. Seguidament, els Reis entraran a l’església a fer l’Adoració i la rebuda personalitzada a tots els nens i nenes que vulguin saludar-los.

Un any més, les entitats i comerços de Tordera també participaran de la cavalcada com l’ACR Pere Cot, Set de Dansa, Colla de Diables de Tordera, Club Twirling Vila de Tordera, Pubillatge Tordera, el Castell Medieval, Perruqueria Sarai i Estètica Maite, Restauran Brianxa, Sara Xampeny estilistes.

Palafolls prepara una Cavalcada amb realitat augmentada

L’esperat 5 de gener s’acosta. Això vol dir que els Reis d’Orient ja són a prop i Palafolls fa moltes setmanes que es prepara per rebre’ls. Ja fa uns mesos que la Comissió de Reis es va activar, com cada any, per cercar complicitats i col·laboració entre els veïns i enllestir totes les carrosses i la resta de preparatius necessaris perquè la desfilada de Ses Majestats sigui tot un èxit. Enguany però, hi haurà una novetat molt destacada: la cavalcada contindrà una experiència amb realitat augmentada.

Què cal tenir en compte per viure l’experiència 2.0?

Totes les famílies que vulguin fer una passa més enllà i viure la Cavalcada amb realitat augmentada, s’hauran de descarregar dues aplicacions, durant els dies previs: Roar (AndroidApple), i CoSpaces Edu (AndroidApple). És indispensable descarregar-se-les totes dues per poder participar i donar-lis els permissos d’accés a la càmera i a les carpetes, als que demanen accedir un cop s’instal·len. Des de la Comissió de Reis es recomana que es faci una descàrrega per família, i en el moment de l’activitat que es comparteixi el dispositiu entre la família. També s’aconsella que el dispositiu que es triï sigui el més dotat tècnicament, ja que les aplicacions necessiten d’una certa capacitat i compatibilitat en els dispositius per funcionar correctament.

Les instruccions, a través d’un vídeo que es publicarà a les xarxes al llarg de la setmana

Les indicacions per fer anar les aplicacions i gaudir plenament de l’experiència amb realitat augmentada diumenge dia 5, es donaran a través d’un vídeo que s’ha estat enregistrant durant aquests dies per la Comissió de Reis de Palafolls. L’enregistrament es publicarà a les xarxes socials del municipi passat el Cap d’Any i abans del cap de setmana.

Quan es podrà realitzar l’experiència?

Diumenge, quan la Cavalcada de Reis aparqui les carrosses a l’ajuntament, després de la desfilada i es realitzin tots els discursos començarà l’experiència, que coincidirà amb el moment en el qual hi haurà l’entrega de cartes dels nens als Reis.

La desfilada d’enguany, un mar de sorpreses que es guarden amb pany i forrellat

Pel que fa a la desfilada en sí, enguany s’ha realitzat un treball molt meticulós i artesanal que sorprendrà a la ciutadania, en comparació amb edicions anteriors de la Cavalcada de Reis. Gràcies a una bona implicació de la ciutadania en resposta a la crida que es va fer fa uns mesos per reactivar la comissió, i l’augment de la recaptació econòmica degut a la millora en l’organització de la Festa dels 80s, el resultat final que podran gaudir els nens diumenge serà ben palpable, malgrat que els detalls es guarden en el més absolut secretisme.

Publicitat

CENTRE COMERCIAL ESPAI GIRONÈS

Camí dels Carlins, 10

17190 Salt (Girona)

T. 972405980

VITALDENT BLANES

C/. d’Alberes, 51

17300 – Blanes

T. 972359778

CITROËN GARATGE ANDREU

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972358302

Marineland

Ctra. de Malgrat a Palafolls, s/n

08389 – Palafolls

T. 937654802

PNEUMÀTICS MORA

C/. València, 7

T. 972334584

Ctra. Accès Costa Brava, KM 4.7

T. 972353293

17300 – Blanes

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/