Arxiu

Torna la festa a la ciutat de Girona

Els focs artificials com a símbol de la llum i al·legoria de l’esperança després de la pandèmia centren el cartell de les Fires de Sant Narcís, que se celebraran a Girona del 28 d’octubre al 7 de novembre. El cartell, obra del dissenyador gràfic i professor d’institut Juanjo Valeros, també ret homenatge al tradicional castell que tanca les festes, i que en els últims anys s’ha suspès dues vegades. El 2017, arran de l’empresonament dels consellers; i el 2020, per la pandèmia. “Després d’uns anys complicats, el cartell és ple de vida i colors i convida a viure les Fires de forma festiva”, ha subratllat l’alcaldessa, Marta Madrenas. “Una festa major sense focs és mitja festa, són part emblemàtica i referent de les Fires”, ha afegit Valeros.

Pràcticament hi haurà 100% de normalitat

Les Fires de Girona recuperen la normalitat “gairebé al 100%” sense perímetres ni restriccions d’aforament, però sí amb l’obligatorietat de portar mascareta. El vicealcalde Quim Ayats subratlla que del 28 d’octubre al 7 de novembre la ciutat serà la “primera capital de Catalunya” que viurà la festa major en un context quasi igual al de prepandèmia. La programació s’estén a quinze barris, tornen les cercaviles, la cultura popular i els concerts es reparteixen en dos escenaris: les barraques de La Copa i el parc Migdia (que substitueix els de la plaça Sant Fèlix i l’envelat). A la zona de barraques, això sí, com a mínim dotze vigilants privats s’encarregaran de vetllar que els qui segueixin els concerts portin mascareta quan no consumeixin.

L’Ajuntament de Girona no amaga “l’enorme complexitat de gestió” que han suposat aquestes Fires, amb un programa que s’ha hagut d’adaptar al ritme de les restriccions de la covid-19. Però ara, després que el Procicat hagi aixecat la limitació d’aforaments, el consistori també subratlla que, després de mesos de pandèmia, aquest Sant Narcís la ciutat recuperarà la seva festa major “gairebé amb el 100% de normalitat”.

“Girona serà pionera i es convertirà en la primera gran capital de Catalunya que tindrà una festa quasi normalitzada”, ha subratllat el vicealcalde. En tots els actes, no hi haurà perímetres ni tampoc limitacions d’aforament; però això sí, la mascareta continuarà essent obligatòria quan no es puguin respectar distàncies.

El programa d’aquestes Fires, que duraran gairebé dues setmanes, s’estén a quinze barris i recupera pràcticament tots els actes. Entre d’altres, el pregó a la plaça del Vi, les cercaviles, la trobada de gegants i bestiari, la Festa Major dels Quatre Rius, la diada castellera, els espectacles de foc o el castell pirotècnic. I també les fires als carrers, les atraccions a la Devesa i els concerts.

Sí que hi ha actes, però, que no es podran fer –com la baixada d’andròmines- o que s’han hagut d’adaptar. El correfoc i la Drakofarra seran estàtics, i es concentraran a la plaça de Sant Domènec. O la tradicional pujada del pilar de 4 a les escales de la Catedral, que fan els Marrecs de Salt, tindrà un format alternatiu. Aquest 2021 el pilar serà estàtic, i a la façana de la Catedral es projectaran imatges d’altres anys.

La regidora de Ciutadania, Maria Àngels Cedacers, ha explicat que entre les novetats de darrera hora que s’han inclòs a la programació hi ha una cursa adaptada, que se celebrarà el 7 de novembre al parc Central. A més, també ha recordat que hi haurà una tarda (el 3 de novembre) en què els firaires de la Devesa faran un 2×1 amb els preus, i que l’endemà les atraccions s’adaptaran acústicament i lumínicament als infants amb necessitats especials.

Concerts a La Copa i al parc Migdia

Els concerts de Fires tindran dos grans escenaris. El primer, l’espai de La Copa (on hi haurà les tradicionals barraques). I el segon, el parc Migdia. El vicealcalde i el programador musical, Natxo Morera de la Vall, han destacat que a l’hora d’escollir els grups, l’objectiu ha estat “apostar per la música de quilòmetre zero, el talent local i combinar-ho amb caps de cartell de l’escena musical”.

Per la zona de barraques hi passaran grups com Roba Estesa, Oques Grasses, Buhos, El Pony Pisador, Zoo, Ebri Knight, Biflats, Fetus, Extraño Weys o Marcel i Júlia. L’horari dels concerts s’avança mitja hora i, a diferència d’anys anteriors, no començaran a les onze de la nit sinó a dos quarts.

A La Copa, com ja va anunciar l’Ajuntament, les entitats hi tindran una barra conjunta i es repartiran els guanys. Per controlar que la gent porti la mascareta posada quan no consumeixi, Morera de la Vall ha explicat que hi haurà un equip de vigilants privats –dotze com a mínim- que ho controlaran. “De la mateixa manera com s’ha fet en altres festivals”, ha concretat el programador. “Sempre hi havia hagut seguretat privada a l’espai de La Copa, però ara s’ha reforçat”, ha concretat.

A més de La Copa, també hi haurà concerts al parc del Migdia. Aquí, s’hi concentraran els que en Fires anteriors es feien a la plaça de Sant Fèlix i a l’envelat de Miquel de Palol. “Considerem que aquest és un espai idoni per poder-hi fer concerts; li donem un impuls al parc Migdia i, al mateix temps, diversifiquem l’oferta cultural arreu de la ciutat”, ha concretat Morera de la Vall.

Pel parc Migdia hi passaran, entre d’altres, Gemma Humet, Vega, Calavera, Joan Colomo, The Sey Sisters, Cesk Freixas, la Girona Jazz Project o l’Orquestra Fireluche & Pau Riba. Quan es facin els concerts que substitueixen els de l’envelat (amb les orquestres Selvatana, Maravella i La Principal de la Bisbal) hi haurà un espai per al públic que vulgui seguir-los assegut, i una zona per a ball.

Fira de Mostres

Després que l’any passat la covid-19 obligués a suspendre-la, Girona recupera la Fira de Mostres aquest 2021. La 59a edició del certamen multisectorial, aparador de l’activitat econòmica a la demarcació, durarà cinc dies (del 28 d’octubre a l’1 de novembre) i, a grans trets, recupera el 70% dels expositors i la superfície que tenia al 2019.

La directora de Fira de Girona, Coralí Cunyat, explica que aquest percentatge situa el certamen “en xifres similars a la d’altres fires que se celebren aquests dies”. En aquesta edició, la Fira de Mostres tindrà 257 expositors, que han contractat 7.535 metres quadrats de superfície. En comparació amb el 2019, respectivament, suposen el 68 i el 69% de les xifres de l’últim certamen abans de la pandèmia.

El president de la Cambra de Comerç, Jaume Fàbrega, concreta que la reducció d’estands s’explica per quatre causes. La primera, que malauradament hi ha empreses que no han perviscut a la pandèmia. La segona, perquè n’hi ha d’altres que encara tenen por d’anar a fires. La tercera, perquè amb la recuperació del sector, n’hi ha que ja tenen lligada la seva presència a d’altres fires. I la quarta, perquè hi ha empreses (com les de maquinària industrial i els concessionaris) que “no tenen producte per vendre” per les dificultats d’abastiment.

Sigui com sigui, però, Fàbrega posa en valor que la Fira de Mostres ha de contribuir “a rellançar l’economia de la demarcació”. I fent un joc de paraules, assegura: “Ara és el moment de firar-nos”.

La regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Glòria Plana, també ha volgut posar de relleu que el sector de les fires ha estat “un dels més perjudicats per l’aturada derivada de la pandèmia” i ha destacat que recuperar el 70% dels expositors “posa de relleu l’aposta de les empreses” per tenir presència al certamen.

Gratuïta i virtual

Com a novetats, l’entrada d’aquesta 59a edició del certamen serà gratuïta, amb l’objectiu d’atraure públic. Feia molts anys –quan encara la Fira de Mostres no era fundació- que l’entrada tampoc es pagava.

A més, per primer cop la Fira de Mostres se celebrarà en format híbrid. Segons ha concretat Cunyat, tindrà una plataforma web, amb un espai reservat per a cada expositor. Hi podran posar contingut de la seva empresa i també xatejar amb els clients. A més, durant el certamen, es faran fotos dels estands i es penjarà “una visita virtual seguint el recorregut recomanat, que es mantindrà viva fins a l’edició del 2022”, ha concretat Cunyat.

Intel·ligència artificial

La directora de la Fira de Girona també ha concretat que, encara que els aforaments hagin passat a ser del 100%, des de l’organització s’han preparat perquè el certamen sigui “segur”. “Mantindrem tots els protocols per assegurar un espai lliure de covid”, ha concretat.

Entre d’altres, al palau firal hi haurà ventilació reforçada, caldrà dur mascareta a l’interior i quan no es puguin mantenir distàncies, s’ampliaran els accessos i hi haurà un circuit recomanat per visitar el certamen. A més, voluntaris de la Creu Roja i personal de la Fira vetllaran per evitar aglomeracions al recinte.

Coralí Cunyat també subratlla que, com a novetat, es farà servir un sistema d’intel·ligència artificial per controlar que no se superi el màxim d’aforament. Aquest any, la Fira de Mostres tindrà 32.000 metres quadrats (al 2019, van ser-ne 45.000) i es repartirà entre el Palau de Fires, la carpa exterior i part del recinte de la Devesa.

En total, la directora explica que hi podrà haver fins a 7.900 persones dins el recinte al mateix moment. Per controlar-los, es farà servir un “sistema d’anàlisi d’imatges, amb una precisió del 99%, que calcularà les xifres al segon”.

Un 80% repeteixen

Per sectors, dels 257 estands que hi haurà a la Fira de Mostres, un 31% són d’emprenedoria, serveis i mobilitat; un 28%, de decoració i construcció; un 22%, d’alimentació; un 13%, de maquinària industrial i tecnològic, i un 5% del món del motor. Com a novetat, aquest 2021 el certamen tindrà un nou espai dedicat al vehicle elèctric.

La directora de la Fira ha subratllat que un 80% dels expositors repeteixen presència a la Fira de Mostres. I que més de la meitat, en concret el 58,5%, són de les comarques gironines. La resta provenen de l’àrea de Barcelona (23,3%), de Tarragona (1%), de Lleida (3%) i d’arreu de l’estat espanyol (14%).

Més enllà dels expositors, la Fira de Mostres ha programat fins a un centenar d’activitats (com ara tallers, xerrades o demostracions). Entre d’altres, tornarà a haver-hi un espai dedicat al segell Girona Excel·lent, s’hi celebrarà la desena edició del Saló de l’Emprenedoria o el Dia de l’Agent Comercial.

Després de convertir-se en refugi per a sensesostre i d’acollir durant mesos el vacunòdrom, Fira de Girona va recuperar l’activitat a principis de mes amb el saló Girocòmic. Coralí Cunyat ha explicat que la propera cita després de la Fira de Mostres seria el Tot Nuvis, però que possiblement aquest saló es mourà de dates, i que després el palau acollirà la pista de gel durant les festes de Nadal.

Publicitat

KIA EMPOR SPEED

C/. De Mas Vaixeller, 5 B

17300 – Blanes

T. 972353178

CITROËN GARATGE ANDREU

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972358302

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

CENTRE MÈDIC ALOMAR

C/ Del Bosc

17300 – Blanes

T. 872220212

Flocem – Totpint

Ctra. Accés Costa Brava, 36

17300 – Blanes

T. 972.35.32.88

 

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2024© Ràdio Marina · Disseny web: F/