Arxiu

Torna el Via Crucis de Sant Hilari Sacalm

Des de fa més de 300 anys, a Sant Hilari Sacalm per Setmana Santa se celebra el Via Crucis Vivent. Aquesta representació s’ha convertit en una manifestació popular que atrau milers de persones d’arreu del país. L’espectacle transcorre pels carrers del municipi, amb una representació solemne i espectacular. El Via Crucis de Sant Hilari Sacalm va ser declarat Festa tradicional d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya l’any 1999 i, posteriorment, l’any 2010, l’Associació del Via Crucis vivent va rebre la Creu de Sant Jordi. La tradició de participar en la representació s’ha anat transmetent de pares a fills. Més de 200 persones col·laboren de forma voluntària en aquest esdeveniment que és sens dubte el plat fort dels nombrosos actes que se celebren a Sant Hilari durant els dies de Setmana Santa.

Una de les escenes més emotives, que és la que ha donat més renom al Via Crucis Vivent, és el Calvari. Amb l’escenari situat als afores de la població, la magnífica interpretació dels actors, juntament amb una excel·lent il·luminació i subratllat amb l’acústica de la música, captiva, any rere any a aquests milers de visitants. Joan Xandri, president de l’Associació del Via Crucis Vivent, ha explicat que aquest any hi ha una petita novetat.

La representació del Via Crucis vivent s’inicia divendres sant a les 21 h, a la plaça de l’Església, amb el judici de Pilats i avança lentament, enmig del so dels timbals i les llances dels armats, fent un recorregut integrat per 14 escenes fins al turó de la Vaga, també anomenat turó de la Crucifixió.

Dijous a la tarda, a partir de les 17 h, com cada any, els armats sortiran del Museu del Via Crucis, que es podrà visitar durant aquests dies, per anar a visitar als més grans del poble  a la Residència de gent gran guarnits amb els seus uniformes. Més tard, els més petits també podran acostar-se i tocar els guarniments que són dels més elaborats que es coneixen a la Plaça Jacint Verdaguer. Allà els nens també podran parlar amb els armats, fer-s’hi fotos, etc. Amb aquesta activitat es vol acostar la festa del Via Crucis Vivent a aquella gent que per dificultats de mobilitat o d’horari no poden sortirel divendres sant a veure el Via Crucis Vivent. 

Escoltar Joan Xandri:

Setmana Santa amb novetats

Amb l’arribada dels dies de Setmana Santa, Sant Hilari Sacalm es prepara per omplir aquests dies d’activitats i per rebre a milers de visitants. El gruix d’activitats començarà dijous 18 d’abril amb la visita dels armats a la residència de gent gran i el  Concert de música Sacra a càrrec de Coral Amethysta per continuar la resta de dies amb la Trobada d’autocaravanes, Fira artesanal, concursos de pintura ràpida i de pintors locals, el tren turístic que divendres farà ruta pel municipi i dissabte al matí fins al balneari de la Font Picant per gaudir del Tastet d’Aigües teatralitzat, l’exposició de diorames, la fira d’atraccions. Divendres sant té el plat fort en la Representació del Via Crucis Vivent.

Aquest any destaquem com a novetats les següents activitats:

– Ruta guiada pels boscos de les Guilleries amb esmorzar de productes locals. És una activitat que estrenem. La ruta que farem serà fins a la Font d’en Gurb, ja que passa per ben bé el mig de les Guilleries i és una ruta que ni és molt llarga ni massa complicada i que és apta per tots els públics. Un cop arribem a la Font d’en Gurb, pararem la taula amb un esmorzar de productes locals de Sant Hilari Sacalm. A més, per aquelles persones que no puguin caminar massa estona o que no vulguin fer-ho, també tindran l’opció d’arribar fins la Font d’en Gurb amb carruatge de cavalls. Per poder participar en la ruta, s’ha de fer la inscripció a través d’un formulari o contactant amb l’Oficina de Turisme.

– Concurs de tapes de Sant Hilari Sacalm. Dissabte 20 a partir de les 17 h a la Plaça Jacint Verdaguer hi haurà una barra on es serviran tapes dels diferents bars de Sant Hilari Sacalm. La tapa és una tradició fortament arreglada al nostre municipi i volem donar-la a conèixer a tots els nostres visitants i aprofitar també per incentivar a la població local i poblacions veïnes a venir a Sant Hilari Sacalm a fer la tapa. S’ha proposat als diferents bars i restaurants participar en aquest concurs. Hi ha dues categories diferents: una és tapa d’elaboració lliure i l’altre és d’elaboració amb productes locals per tal de donar valor a aquells productes locals. A més, per acompanyar el concurs de tapes tindrem el concert en directe de Reggae per xics que començaran el seu concert a les 17 h a la mateixa Plaça Jacint Verdaguer.

Publicitat

PIZZERIA BASILICO

Av. Costa Brava, 32

08389 – Palafolls

T. 937657441

TOYOTA JAPAND 21

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972476406

 

Electrodomèstics Losada

Av. d’Europa, 43

17300 – Blanes

T. 645299165

PIZZERIA POMODORO

Pg. Sa Caleta, 26

17310 – Lloret de Mar

T.  972.36.92.03

 

Jugueteria El Genio

C/. Josep Tarradellas, 58

17300 – Blanes

T. 872505761

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/