Arxiu

S’incrementen en un 60% les trucades rebudes per violència masclista

L’Institut Català de les Dones ha atès 1.307 trucades d’atenció a dones amb situació de violència masclista al 900 900 112 en l’últim mes de confinament, un 60% més del que és habitual. Són dades que ha fet públiques en roda de premsa la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó. Concretament entre el 16 de març i el 15 d’abril s’han rebut una mitjana de 40 trucades diàries i el dia que se’n va registrar més va ser el 14 d’abril, amb 72, just després dels dies de festa per Setmana Santa. Budó ha explicat que s’ha reforçat el servei telefònic. “El confinament per a una dona víctima de violència masclista és estar en una presó amb el teu maltractardor”, ha remarcat Budó.

La consellera ha explicat que s’ha reforçat el servei telefònic per tal de “contrarestar” les dificultats que les víctimes de violència masclista tenen per a accedir a serveis en situació de confinament. I ha assenyalat que s’ha implantat una comunicació més directa posant en marxa el whats app 671 778 540.

Més estrès, més control envers les dones

Tal com descriu la psicòloga Raquel Escurriol Martínez de Tamaia Viure Sense Violència, una associació que ajuda a les dones que demanen suport per sortir de situacions de violència masclista, l’estat d’alarma decretat a l’Estat espanyol per fer front a la crisi del coronavirus ha generat una major sensació de “por, incertesa i inseguretat” per a tothom.

Aquestes sensacions, però, poden agreujar encara més la violència que pateixen les dones maltractades i els seus fills, ja que els agressors tenen una “major sensació de no control”. Els maltractadors, per tant, sovint intenten exercir més control sobre les dones per compensar-ho.

“Una de les estratègies dels agressors és justament tenir un control absolut respecte la vida, la quotidianitat i les necessitats de les dones”, manifesta la coordinadora del programa d’atenció a les dones, que també afirma que la “situació de control i d’estrès poden incrementar els episodis d’agressió cap a les dones i caps als seus fills i filles, ja sigui a nivell psicològic o físic o sexual”.

Tot i això, l’aïllament d’aquests dies té diferents efectes en les dones “en funció del moment en què cada dona estigui en el seu procés” de superació de violència masclista. El confinament té un impacte molt més negatiu en les dones que encara hi conviuen amb els seus agressors o amb qui han de compartir la custòdia dels fills que no pas en aquelles que ja no tenen tants vincles i que per tant han pogut desenvolupar eines per afrontar la violència que les permet viure el moment “amb una major tranquil·litat”.

Importància de l’assistència lletrada

Malgrat la dificultat que tenen les dones ara mateix per posar denúncies per maltractament, Escurriol Martínez remarca la importància de disposar d’assistència legal. Segons ella, “és un dret que siguin assessorades per un advocat o advocada d’ofici que les ajudi a formular la denuncia.”

Encara que sigui més complicat en aquests moments, una denúncia ben formulada les pot protegir judicialment de cara el futur perquè “té un efecte directe en la credibilitat”, sobretot si queda clar que es denuncien situacions de violència habituals i no un de puntual.

Prendre consciència de la situació

Escurriol Martínez creu que el fet d’estar confinades a casa amb els seus agressors pot fer que moltes dones acabin prenent consciència de la gravetat de la seva situació, cosa que potser les portarà a buscar recursos per sortir-ne quan s’acabi l’estat d’alarma.

És per això que creu que la xarxa d’entitats de dones, que ara estan “al límit”, segons ella, hauran d’estar ben preparades, com també ho hauran d’estar les administracions. Afirma que les associacions tenen “nivells de treball importants” i que necessitaran més recursos.

“La cura dels professionals no es pot invisibilitzar, és molt difícil. Es fa una bona feina d’acompanyament i és important que professionals tinguin recolzament”, conclou.

Publicitat

Estètica Maite

C/. Miguel Hermández, 2

08490 – Tordera

T. 677174090

 

GALERIAS SOFÀS i DESCANS

C/. Ses Falques, 41

17300 – Blanes

T. 972331795

AUTOTALLER MAÇANET BOSCH CAR SERVICE

C/. Torderola, Nau 7

17412 – Maçanet de la Selva

T. 972857145

 

Setemcat

C/. Costa i Forneguera, 33

08370 – Calella

T. 937690448

 

CITROËN GARATGE ANDREU

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972358302

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/