Arxiu

Sant Hilari Sacalm celebra el Dia dels Boscos i el Dia de l’Aigua

Aquesta setmana se celebren el Dia Internacional dels Boscos i el Dia Mundial de l’Aigua, respectivament. Aquestes celebracions prenen un sentit molt especial a Sant Hilari Sacalm, municipi capdavanter en la cura del medi ambient amb iniciatives pioneres pel que fa al control biològic de les plagues i l’ús d’herbicides naturals, i que es pot definir com la vila de les 100 fonts, però també dels boscos frondosos i centenaris.

Per celebrar doncs aquests dos dies, la Regidora de Medi Ambient ha organitzat un seguit d’activitats que aproparan a la gent més a aquest paisatge tan especial. El dia 22 de març, a les 18.00 h a la Sala Noble, tindrà lloc la xerrada a càrrec de Santi Jàvega, “l’herbolari”, sobre “Plantes de les Guilleries i les seves propietats medicinals” en la qual parlarà dels usos etnobotànics de les més de 700 plantes que formen part del territori de les Guilleries.

Sant Hilari Sacalm, capital de les Guilleries, ha estat durant molt temps aïllat degut a la seva situació geogràfica. Situat en un altiplà d’entre 800 i 1.000 metres d’altitud, gaudeix d’un clima de muntanya mitjana, amb boscos atlàntics i mediterranis, envoltats de fonts i rierols. Aquestes circumstàncies han fet que la gent d’aquesta terra s’hagués d’espavilar per viure i aprofités aquest entorn. Havien de viure del bosc i de la terra. Les dones, que eren les que es cuidaven de les cases, del menjar i d’atendre la família i els malalts, utilitzaven les herbes per cuinar i per guarir,  i també amb altres finalitats una mica més “màgiques” en el cas de les herbes fetilleres. Aquesta cultura i tradició s’ha recuperat amb les diverses trobades i xerrades amb remeieres de tot el país que es donen cita amb gran èxit d’assistència regularment a Sant Hilari Sacalm.

Amb aquesta mateixa línia de cura i recuperació de les qualitats medi ambientals de Les Guilleries, el mateix dia a la sala noble, a les 17,45 h, es lliuraran els premis de batxillerat dels treballs de recerca sobres temàtiques d’aigua i natura creats per la Regidoria de Medi Ambient i la Càtedra de l’Aigua. La Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar, que impulsen conjuntament l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, la Universitat de Vic i la Universitat de Girona, ha convocat aquests premis destinats a estudiants de batxillerat, per a la realització de treballs de recerca relacionats amb el Patrimoni Natural i Cultural de les Guilleries, especialment els referits a les temàtiques d’aigua i natura.

Aquests ajuts, que compten amb una dotació econòmica de 500€, neixen amb la voluntat de potenciar l’estudi i divulgació del Patrimoni de les Guilleries i donar suport als centres de secundària que vulguin animar als seus estudiants a realitzar treballs de recerca en aquesta temàtica i inclouen la tutorització de l’estudiant per part de personal investigador i docent de les dues universitats.

Per altra banda, el dia 24 de març es farà una Ruta pel Bosc i la Font per descobrir les fagedes, els boscos de perxades i de baques de castanyer i parlar dels antics oficis dels boscos, com són els de bosquerol i de roder. Durant la ruta es faran diferents tasts de les fonts que es poden trobar al mig dels boscos de les Guilleries.

Publicitat

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

ESTACIÓ DE SERVEI ESSER

Av. Alegries, 89-91

17310 – Lloret de Mar

T. 972363854

VITALDENT BLANES

C/. d’Alberes, 51

17300 – Blanes

T. 972359778

ENA ARQUITECTURA SALUDABLE

08490 – Tordera

T. 620 100 164

 

PNEUMÀTICS MORA

C/. València, 7

T. 972334584

Ctra. Accès Costa Brava, KM 4.7

T. 972353293

17300 – Blanes

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/