Arxiu

Sánchez pren el control de tot l’Estat per aturar el coronavuirus

El decret d’estat d’alarma situa mossos, metges i tots els treballadors públics sota les ordres de l’Estat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet una crida aquest dissabte a tots els presidents de les comunitats autònomes a deixar les “diferències” a un costat i situar-se “darrera” l’executiu de l’Estat per centrar-se en “vèncer” el coronavirus. En roda de premsa des del Palau de la Moncloa després d’explicar les mesures que es posaran en marxa amb l’estat d’alarma, Sánchez ha subratllat que amb la lluita que han iniciat contra el coronavirus “no hi ha colors polítics, ideologia ni territoris”. També ha reclamat que els dirigents no es confonguin “d’enemic” i que a qui cal combatre és a la pandèmia. Finalment ha dit que la “coordinació” i la “unitat d’acció” seran condicions “indispensables” per afrontar l’emergència sanitària.

De fet, al llarg del discurs Sánchez ha apel·lat a la unitat en considerar que les properes setmanes seran “difícils” i que caldrà fer esforços i sacrificis. “Els esforços i sacrificis donaran els seus fruits quan aconseguim el primer objectiu: doblegar la corba de propagació del virus”, ha assenyalat.

Mesures

El decret d’estat d’alarma que ha aprovat el govern espanyol estableix que els ciutadans només podran circular per les vies d’ús públic per comprar aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat; assistència a centres sanitaris; desplaçament al lloc de treball; retorn al lloc de residència habitual; assistència i cura de grans, petits, dependents i persones amb discapacitat; desplaçament a entitats financeres o d’assegurances, o per causa de força major. A més, la circulació s’haurà de fer individualment i només acompanyat si es té mobilitat reduïda. Mentrestant, els vehicles podran circular per a les activitats abans citades o per anar a benzineres. Les mesures entraran en vigor de forma immediata.

El Ministeri d’Interior pot acordar el tancament de les carreteres. A més, el decret suspèn l’activitat educativa presencial en tots els centres i etapes, i indica que es mantindran les activitats eductives online sempre que sigui possible.

Així mateix, el govern espanyol ordena el tancament de tots els locals i establiments “minorista”, i només posa les excepcions de comerços que venguin aliments, begudes i productes de primera necessitat, farmacèutics, mèdics, productes ortopedics, òptiques, premsa, combustibles, estancs, equips tecnològics i de telecomunicacions, aliments per animals de companyia, perruqueries, tintòries, icomerç per internet, telefònic o per correspondència.

La permanència en supermercats i farmàcies haurà d’estar “l’estrictament necessària”, segons el decret, que apunta que s’evitaran aglomeracions i es controlarà que consumidors i empleats mantinguin la distància de seguretat de com a mínim un metre.

Pel que fa a cafeteries i restaurants, quedaran tancades al públic, tot i que podran fer lliuraments a domicili.

També tanquen instal·lacions culturals, esportives, així com desfilades, revetlles i festes populars. L’assistència als llocs de culte i a les cerimònies civils i religioses, incloent les fúnebres, queda condicionada a la necessitat de mantenir un metre de distància com a mínim entre els assistents.

Transport

Pel que fa al transport, Sánchez ha assegura que es mantenen el 100% dels serveis ferroviaris de Rodalies i de transport públic de viatgers per carretera, ferroviaris i marítims. Per contra, es redueixen a la meitat els serveis ferroviaris de mitja distància i els serveis regulars de transport de viatgers carretera i marítim.

Crítiques

Aragonès acusa Sánchez de “recentralitzar” enlloc de col·laborar “sense imposicions” amb la gestió del coronavirus

El vicepresident el Govern acusa l’executiu espanyol d’anar “tard i malament”

Torra convoca un consell executiu extraordinari per tractar la “situació excepcional” del país derivada del coronavirus

La reunió se celebrarà per videoconferència a partir de les 8:30 d’aquest diumenge

Publicitat

Setemcat

C/. Costa i Forneguera, 33

08370 – Calella

T. 937690448

 

TOYOTA JAPAND 21

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972476406

 

L’Escorxador – Carns Selectes

P.I. Can Verdalet, 114-D

08490 – Tordera

T. 937645183

PIZZERIA POMODORO

Pg. Sa Caleta, 26

17310 – Lloret de Mar

T.  972.36.92.03

 

Desballestament Recuperauto

Pol. Ind. Mas Puigverd, 19-20 Parcel·la 3

08389 – Palafolls

T. 937650401

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/