Arxiu

Salut Pública confirma la mort d’una persona a causa del brot de legionel·losi a Blanes

Es tracta d’una dona de 83 anys d’edat que estava hospitalitzada en estat molt greu. Fins ara el brot ha afectat 6 persones, inclosa la víctima. Tres pacients continuen ingressats, mentre que dos altres ja s’han donat d’alta.

Després que dimecres passat es feia públic el primer comunicat des de la Generalitat, aquest migdia de divendres se n’ha emès un segon que confirma la mort d’una persona arran del brot de legionel·losi detectat en aquest municipi. Es tracta d’una dona de 83 anys que estava ingressada en estat molt greu.

La investigació i novetats sobre el brot de legionel·losi l’està duent a terme el Departament de Salut de la Generalitat, a través de l’Agència de Salut Pública (ASPCAT). Fins el moment ha afectat 6 persones: 5 homes i una dona d’entre 52 i 92 anys, tot i que la mitjana d’edat se situa al voltant dels 82 anys. D’entre tots ells, tres continuen hospitalitzats, mentre que la resta ja van ser donats d’alta a principis de setmana.

El Departament de Salut ha remarcat que en tots els casos hi havia una malaltia prèvia de base o bé es tracta en general de pacients que tenen una edat avançada. Les persones que han estat ateses viuen o han visitat en aquest municipi durant el període d’incubació. Els sis pacients atesos van començar a presentar símptomes entre el 22 de setembre i el 8 d’octubre, i en tres d’ells s’ha pogut recollir mostra clínica per fer l’estudi molecular.

Hores d’ara ja està en curs l’enquesta epidemiològica per part de la Unitat de Vigilància Epidemiològica i l’estudi ambiental per part de l’equip territorial de Protecció de Salut. L’objectiu és delimitar les possibles instal·lacions de baix i alt risc presents a la zona i fer la recollida i anàlisis de mostres de les mateixes. L’Ajuntament de Blanes està en contacte amb la Generalitat de Catalunya per donar tot el suport i col·laboració necessaris per ajudar a resoldre el brot amb la major celeritat i efectivitat possibles.

Per últim, també s’ha avançat que aquest mateix divendres s’ha conegut l’existència d’una altra notificació relacionada amb Blanes que està en estudi, i a l’espera de fer la valoració per tal que es pugui confirmar si forma part o no d’aquest mateix brot. Més informació sobre legionel·losi a Canal Salut: http://canalsalut.gencat.cat/ca/detalls/article/Legionellosi-00002

Legionel·losi

La legionel·losi és una malaltia d’origen ambiental causada per un bacteri anomenat Legionel·la. Té dues possibles manifestacions: la febre de Pontiac, que és lleu i presenta símptomes semblants als de la grip, com ara dolor muscular, tos, mal de cap i nàusees, i la infecció pulmonar o malaltia del legionari, caracteritzada per pneumònia i febre alta que pot arribar a provocar la mort. Des de l’any 1989 la legionel·losi és una malaltia de declaració obligatòria individualitzada a Catalunya.

La legionel·losi no es transmet de persona a persona. Es contrau en inhalar vapor d’aigua o aerosols (dispersió d’un líquid o un sòlid en l’aire o en un gas).

L’agent responsable són els bacteris del gènere Legionella del qual hi ha descrites unes 40 espècies i mes de 50 serogrups. L’espècie que més vegades s’ha vist implicada com a causa de la malaltia és la Legionella pneumophila de serogrup 1, malgrat que totes les espècies i serogrups del gènere s’han de considerar patògens potencials.

El bacteri Legionel·la es va detectar per primer cop l’any 1976 als Estats Units arrel d’un brot sorgit a Filadèlfia durant una convenció de la Legió Americana, amb 221 legionaris que van contraure pneumònia i dels quals en van morir 34.

Publicitat

PIZZERIA BASILICO

Av. Costa Brava, 32

08389 – Palafolls

T. 937657441

CITROËN GARATGE ANDREU

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972358302

CENTRE MÈDIC ALOMAR

C/ Del Bosc

17300 – Blanes

T. 872220212

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

Opel Alemand Automoció

Av. de l’Estació, 51

17300 – Blanes

T. 972335353

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2022© Ràdio Marina · Disseny web: F/