Arxiu

Salut estudiarà els contagis i les mesures de la covid-19 en 50 escoles per extrapolar-ne els resultats a la resta

El Departament de Salut farà un seguiment constant dels contagis de covid-19 i les mesures de prevenció en 50 centres educatius per extrapolar-ne els resultats a la resta de la població escolar. També s’hi provaran tècniques diagnòstiques, com test ràpids d’antigen. És el projecte d’escoles sentinella, que Salut i Educació preveuen arrancar en les properes setmanes. En els propers dies s’escolliran quins seran aquests centres a partir del seu compromís i voluntariat. “Seran una mostra representativa per tenir una foto del territori”, ha explicat el director general de Recerca, Robert Fabregat. D’altra banda, està previst que el 21 de setembre comencin les 500.000 PCR en el marc de cribratges a les escoles i que s’han de fer en dos mesos.
‘Sentinella’ -soldat posat en un lloc per vigilar-lo durant un temps- és un concepte molt estès en salut pública i sol referir-se al sistema per recollir mostres de la incidència d’una malaltia per extrapolar-ne els resultats al conjunt de la població. Així, la idea de les escoles sentinella és reunir una mostra de 50 centres que siguin representatius del conjunt de Catalunya per fer un seguiment constant de les mesures relacionades amb la covid-19. L’objectiu, crear coneixement, construir evidència, que ajudi a prendre decisions.

“Farem seguiment durant tot el curs d’aquests centres per generar noves evidències científiques per millorar les actuacions preventives i la planificació sanitària”, ha afirmat la consellera de Salut, Alba Vergés, en la roda de premsa per presentar el projecte de les escoles sentinella, juntament amb el titular d’Educació, Josep Bargalló. Les escoles sentinella permetran fer una “auditoria constant” de la situació del coronavirus a les escoles, ha resumit Fabregat.

Provar tests alternatius a les PCR i fer estudis de transmissió

Algunes de les accions concretes que es volen portar en aquestes escoles són validar tècniques diagnòstiques de la covid-19 alternatives a les PCR, com els tests de saliva, els d’antigen o l’automostreig, per saber si són efectives. També es farà un seguiment de la prevalença i la incidència de la infecció en grups d’alumnes i de docents i s’estudiarà la transmissió del virus en l’entorn escolar i familiar per trobar-hi factors biològics, conductuals o estructurals. D’aquesta manera també es donarà continuïtat als estudis de transmissió iniciats per l’Hospital Vall d’Hebron i l’Hospital Sant Joan de Déu.

A més, s’hi faran enquestes transversals de forma periòdica i es monitoraran les mesures de prevenció, com per exemple dels espais i de la ventilació, tal com ha exposat Jordi Casabona, director del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT), centre de suport tècnic del Departament de Salut. També participa en aquest projecte l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

500.000 proves a partir del 21 de setembre

Paral·lelament a les escoles sentinella, es posarà en marxa en els propers dies un “macrocribratge” a les escoles, tal com s’hi ha referit Bargalló. Es preveuen fer 500.000 proves PCR a infants, mestres i altre personal dels centres educatius en dos mesos. Es tracta d’unes proves que el president de la Generalitat, Quim Torra, va anunciar fa uns dies, amb inici previst el 15 de setembre. Bargalló ha endarrerit uns dies aquesta data, al dilluns 21 de setembre, en espera que els alumnes dels diferents cicles s’hagin incorporat i el curs hagi engegat. De moment no han donat més detalls de com es realitzaran aquestes proves. La idea és buscar el coronavirus en la població a partir de les escoles.

El 9% dels positius són de menors d’edat

Vergés i Bargalló també s’han referit a l’imminent inici del curs escolar, marcat per la pandèmia del coronavirus i el retorn massiu a les aules després dels mesos de confinament. La consellera de Salut ha deixat clar que es detectaran molts casos i sospites i ha destacat que el 9% dels positius que es diagnostiques actualment corresponen a infants en edat escolar de 0 a 18 anys. L’important, ha subratllat, serà saber gestionar aquestes situacions.

El conseller d’Educació ha advertit que circularan molts rumors sobre possibles brots a les escoles, sobretot a través de les xarxes socials, i per combatre’ls, s’ha compromès a donar informació diària de la situació. Bargalló ha assegurat que “l’escola, l’institut o la llar d’infants seran els llocs més segurs després de casa seva” per als alumnes. “No hi haurà un lloc més segur per als nostres infants i joves que la seva escola. Amb risc zero? No. No hi hem viscut mai en risc zero i ara és més evident que mai”, ha insistit.

D’altra banda, Bargalló i els responsables de Salut han aclarit que serà a partir dels 37,5 °C quan no es podrà portar els infants a l’escola, a part de si tenen altres símptomes (en anteriors rodes de premsa s’havia parlat d’altres valors pel que fa a la febre).

Preguntat per la desena de docents aïllats de l’escola Joan XXIII de Lleida després que un donés positiu, Bargalló ha assenyalat que de moment no li consten els resultats de les proves i que en qualsevol cas se seguiran els protocols.

Publicitat

Opel Alemand Automoció

Av. de l’Estació, 51

17300 – Blanes

T. 972335353

Flocem – Totpint

Ctra. Accés Costa Brava, 36

17300 – Blanes

T. 972.35.32.88

 

CENTRE MÈDIC ALOMAR

C/ Del Bosc

17300 – Blanes

T. 872220212

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

VITALDENT BLANES

C/. d’Alberes, 51

17300 – Blanes

T. 972359778

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2024© Ràdio Marina · Disseny web: F/