Arxiu

Protecció Civil fa una crida a banyar-se en platges vigilades i consultar-ne l’aforament i la bandera en línia

La cap de gestió d’emergències de Protecció Civil, Montse Font, ha fet aquest dimarts una crida a banyar-se en platges vigilades en una temporada que comença després que ja hi hagi hagut tres morts per ofegament els darrers dies i que es preveu una alta ocupació als espais naturals. Abans d’anar a la platja Font recomana consultar el visor de platges en línia per comprovar la bandera que indica l’estat de la mar, si està vigilada, si hi ha meduses, i a partir del dissabte vinent també l’aforament. Font ha reivindicat una normativa reguladora a Catalunya per unificar els criteris del servei de vigilància de totes les platges com ha explicat que té Mallorca o les Canàries: “Garantiria el mateix nivell de seguretat en totes les platges”.

El 2019 hi va haver cinc ofegaments mortals en piscines i 29 en platges i el 2020 n’hi van haver 7 en piscines i 24 en platges.

Protecció Civil preveu una intensificació de l’ús dels espais naturals aquest estiu, ja sigui el mar o la muntanya. Font ha assenyalat que per aquest motiu s’han incrementat els accidents que registren els Bombers a la muntanya.

“Creiem que a la platja passarà el mateix, precisament perquè la gent no marxarà com feia abans a Londres o la Índia per la pandèmia”, ha exposat. “Les possibilitats d’ofegaments és molt més alta”, ha reconegut.

“Màxima prudència”

A part de recomanar banyar-se en platges vigilades i ajustar-se als horaris de la vigilància, Font demana no fer-ho en zones prohibides i tenir molta prudència en espais com rius i embassaments perquè no estan vigilats i tenen “corrents molt forts” i caudals que poden créixer sobtadament.

Pel que fa als nens, cal tenir especial vigilància tant a les platges com a les piscines privades o comunitàries. “Als nens els hem de tenir controlats sempre encara que sàpiguen nedar”, ha advertit. “Una mica el mateix que els passa amb les persones grans”, ha recordat.

També cal tenir en compte la condició física abans de posar-se a l’aigua. “Els dies amb mala mar o corrent, la condició es pot veure mermada perquè has de fer un doble esforç”, ha advertit. Per això ha insistit en demanar “màxima prudència” per evitar “xifres escandaloses” aquest any.

Igualar el nivell de seguretat

Catalunya no té una normativa reguladora per unificar el servei de vigilància de totes les platges. “Aquest tema està sobre la taula des de fa molt temps”, recorda Font, que defensa que la Generalitat hauria d’impulsar aquesta normativa per definir “com han de ser aquests serveis de socorrisme i quins horaris s’haurien d’establir”.

Sense aquesta regulació cada municipi estableix l’horari mínim en què hi ha d’haver servei de socorrisme i alguns només ho fan els caps de setmana o altres comencen el mes d’agost, ha recordat Font.

Aforament en línia

El visor de platges de la Generalitat indica totes les banderes que hi ha a les platges, les que estan vigilades i no vigilades, i a partir el proper dissabte també el seu aforament.

“És important abans de desplaçar-te mirar el visor i si ja es veu l’aforament complert anar una altra platja, i si hi ha bandera vermella recordar que la gent no es podrà banyar, si no es vol simplement utilitzar les dutxes”, ha apuntat Font.

Escoltar Font:

Publicitat

Kids And Us

C/. Alfons Castelao, 23

17300 – Blanes

T. 972333983

KIA EMPOR SPEED

C/. De Mas Vaixeller, 5 B

17300 – Blanes

T. 972353178

TOYOTA JAPAND 21

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972476406

 

Idiomes Lingua

Ctra. de Malgrat, 7

17300 – Blanes

T. 972351442

INS BISBE SIVILLA

C/. Valldebanador, 39

08370 – Calella

T. 937661201

Visita el web
Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/