Arxiu

Proposen més protecció pel Delta de la Tordera

La pandèmia ha increment notablement el nombre d’espècies que hi busquen refugi.

L’Ajuntament de Blanes, conjuntament amb el consistori de Malgrat de Mar, demanarà al Consell Executiu de la Generalitat de Catalunya que augmenti el grau de protecció al Delta de la Tordera, un espai europeu de la Xarxa Natura 2000. Més concretament, l’objectiu és que es declari ‘Reserva Natural Parcial’ la desembocadura que comparteixen Blanes i Malgrat.

Les Reserves Naturals Parcials són espais d’extensió reduïda i de considerable interès científic, i el seu objectiu és que es preservi íntegrament el conjunt d’ecosistemes naturals que contenen o alguna de les seves parts. La declaració d’aquesta figura de protecció d’entorns naturals es fa per llei quan és reserva integral, i per decret del Consell Executiu quan és reserva parcial.

Actualment a Catalunya hi ha declarades 53 reserves naturals parcials: 25 incloses al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, dues al Parc Natural del Cap de Creus, dues al Parc Natural del Delta de l’Ebre, dues al Parc Natural de l’Alt Pirineu, una al Parc Natural dels Ports, una altra al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, una al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat i 18 isolades.

Més espècies

Des de l’abril, el delta de la Tordera ha vist créixer de manera significativa el nombre d’ocells que s’hi aturen durant la seva migració cap a d’altres zones. En concret, actualment hi ha registrades unes 170 espècies, si bé els ornitòlegs assenyalen que seran més a finals d’any.

El motiu, en bona part, ha estat que el coronavirus ha allunyat banyistes i altres activitats que s’hi feien abans i que resultaven agressives per als animals. Això ha fet recuperar espai als ocells, i més des de que a l’abril es va decidir tancar la zona al veure que molts s’hi aturaven. “Fins i tot hi ha espècies que no havíem vist mai aquí que aquest any s’han pogut veure”, assenyala l’ornitòleg i membre de l’Associació Naturalista Montnegre Tordera, Enric Badosa.

Per això, Badosa demana que es mantingui tancada al públic la zona fins que estigui protegida com a reserva natural parcial, que és la qualificació que l’ajuntament vol que es doni a aquest paratge. “Si en el futur es torna a obrir al públic i es permet fer activitats com el surf com fins ara, tot això es perdrà”, alerta Badosa.

Un procés de dos o tres anys

Des de l’Ajuntament de Blanes calculen que el procés pot durar entre dos o tres anys fins a poder comptar amb la protecció de reserva natural parcial, ja que només els tràmits administratius ja en triguen un. De totes maneres, la regidora de Medi Ambient de Blanes, Marina Vall-llosada confia en què es podrà tirar endavant i no descarta sol·licitar la protecció “integral” de l’espai.

Compatible amb l’activitat econòmica

Una de les particularitats de la zona és la presència d’un càmping al costat. En aquest sentit, Canosa ha deixat clar que “cal preservar la natura respectant els interessos privats”, però ha deixat clar que el que no farà l’Ajuntament serà “sotmetre’s a la voluntat d’una o dues persones” pel seu interès.

 

 

Publicitat

FRANCESC TURRÓ MOBILIARI

Av. Costa Brava, sn

08380 – Malgrat de Mar

T. 937611410

CITROËN GARATGE ANDREU

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972358302

KIA EMPOR SPEED

C/. De Mas Vaixeller, 5 B

17300 – Blanes

T. 972353178

Neteges Escobar

C/. Miralles, 10   P.I. Can Patalina

08380 – Malgrat de Mar

T. 937610744

PIZZERIA POMODORO

Pg. Sa Caleta, 26

17310 – Lloret de Mar

T.  972.36.92.03

 

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2024© Ràdio Marina · Disseny web: F/