Arxiu

Preocupació del sector turístic per la manca de concreció

Els càmpings catalans veuen “impossible” obrir el dia 11

El pla de desescalada presentat pel govern espanyol preveu que els hotels i allotjaments turístics reobrin l’11 de maig però sense que s’utilitzin les zones comunes, aplicant restriccions i reforçant les desinfeccions i les normes d’higiene. El sector del càmping català, però, reclama “protocols clars” abans de plantejar-se reprendre l’activitat. “Què entenem per zones comunes? Perquè un càmping sense sanitaris o sense les zones de lleure obertes no té cap sentit”, afirma el president de la Federació Catalana de Càmpings, Miquel Gotanegra.

Els càmpings demanen “prudència i molta cautela” abans de tornar a la feina i adverteix que, sense protocols i mesures concretes, per ara és “impossible” reobrir el dia 11. Gotanegra situa com a prioritat “generar seguretat i confiança” tant per als clients com per als treballadors i, avui per avui, sosté que “això encara no es pot produir” per la manca de concreció del pla de desescalada.

Segons Gotanegra, hi ha múltiples factors que impedeixen recuperar l’activitat. El principal és que les fronteres continuen tancades. El president de la Federació recorda que els turistes principals que s’allotgen en càmpings del país són estrangers. I, en aquells càmpings situats a la costa, el percentatge es pot enfilar fins a representar el 85 o 90%.  Un altre element que fa que vegin inviable obrir d’aquí dos dilluns és que, d’entrada, l’Estat restringeixi la mobilitat permesa per províncies.

A més, els càmpings també reclamen a l’estat espanyol que estableixin ja quan i com es podran fer servir les platges: “La majoria de càmpings catalans o els més grans estan al litoral, i l’encant del litoral és la platja”. Per això, els càmpings reclamen calendaris i protocols “clars” i poder saber quan podran començar a arribat turistes estrangers. El president de la Federació situa com a escenari ideal, per ara, poder començar a arrancar progressivament durant el juny però podent dissenyar quan començaran a arribar turistes de països europeus. “Obrir sense clientela no té cap sentit”, remarca.

Els apartaments turístics gironins creuen que el pla de desconfinament és “negatiu i perjudicial” per al sector

Els apartaments turístics han mostrat la seva disconformitat amb el pla de desescalada de confinament que  va presentar el govern espanyol. El president de l’Associació Turística d’Apartaments (ATA) de Girona, Lluís Parera, ha valorat el document com un projecte “negatiu i perjudicial” pel sector. El principal motiu que al·lega el col·lectiu és que bona part del mercat turístic gironí és de la demarcació de Barcelona i també internacional. D’aquesta manera, als empresaris els genera “molta preocupació” que fins a finals de juny no hi hagi mobilitat entre províncies, si les dades sanitàries son favorables en els dos territoris.

Per altra banda, també critiquen que l’Estat deixi en mans de la UE la reobertura de les fronteres. Parera ha insistit que si les connexions amb França “es mantenen mantenen tancades, el sector no se’n sortirà”.

A totes aquestes incerteses cal afegir-hi la de la situació dels treballadors que actualment se’ls ha aplicat un ERTO. El president de l’ATA ha recordat que a dia d’avui han aplicat aquest expedient perquè no podien obrir. Amb l’arribada de la fase 1, els apartaments ja podran obrir, tot i que no ho faran al 100% de la seva capacitat. Per això, els empresaris no saben què passarà amb “els treballadors que ara no es puguin incorporar”. Parera ha demanat a l’executiu espanyol que aclareixi si tots seguiran amb les mateixes condicions que fins ara o, per contra, “les empreses hauran d’assumir-ne els costos”.

El president ha constatat que amb l’anunci d’aquest pla “les reserves s’estan frenant” i moltes de les que ja s’havien fet, s’estan anul·lant a causa de la “incertesa” del projecte de desconfinament.

La Federació d’Hostaleria de les comarques gironines s’uneix a la decepció

El Pla no resol en cap cas aspectes fonamentals per a la reactivació de les activitats d’allotjament turístic i de la restauració, com per exemple, les mesures prèvies que han de prendre els establiments seguint un protocol únic, validat per Europa; l’ampliació a 6 mesos del període de vigència dels ERTO per força major després de la finalització de l’estat d’alarma; la realització de tests massius a plantilles, clients i proveïdors; les exempcions fiscals i de taxes i impostos municipals; o el suport de l’Administració Pública al sector amb una nova legislació financera que contribueixi a la continuïtat de les empreses, i per tant, a l’ocupació que aquestes generen.

La Federació i les associacions que la formen consideren un total despropòsit que es plantegi la possibilitat d’obrir els allotjaments turístics i establiments de restauració amb aquest pla.

Un pla que contempla unes mesures que no permeten els desplaçaments interprovincials i mantenen les fronteres tancades, la qual cosa provocarà que els establiments no tinguin clients i es derivi a una situació econòmica greu i insostenible.

La Costa Brava reclama a l’Estat que concreti ja les condicions per fer esport a les platges i al mar

Els ajuntaments de la Costa Brava no han detectat aglomeracions preocupants a les platges arran del primer relaxament del confinament que ha permès que els menors, acompanyats d’un adult, sortissin al carrer. Les restriccions de moviment a 1 quilòmetre del domicili familiar i l’absència de visitants (tant estrangers com de turisme intern) i de segones residències han estat clau perquè, al litoral, es poguessin mantenir les distàncies de seguretat.

A les comarques gironines, les platges estan obertes i hi poden anar aquells veïns que compleixin amb els requisits marcats. La publicació del pla de desescalada previst pel govern espanyol ha despertat, però, malestar i incertesa entre els municipis costaners. Sobretot, perquè l’apartat d’esport no professional permès durant la fase 0 menciona el surf i també especifica que cal fer esport, sempre que sigui possible, amb mascareta en tots aquells esports “no aquàtics”.

Des d’aleshores, els ajuntaments esperen conèixer  quines activitats es permetran a les platges i al mar.

En general, la majoria d’alcaldes i alcaldesses afirmen que durant els primers que els nens han pogut sortir al carrer no s’ha produït cap aglomeració a la platja. De tota manera, sí que hi ha diversos municipis com ara Blanes (Selva), que han hagut d’aixecar diverses actes perquè hi havia gent estirada a la sorra prenent el sol.L’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, ha demanat als veïns del municipi que siguin responsables i tan sols vagin a la platja per els usos permesos fins ara. De tota manera, Canosa ha advertit que estaran “amatents” que amb les diverses fases del desconfinament no augmenti el volum de persones que van a la platja de forma descontrolada.

Tot i així, l’alcalde ha lamentat que si es produís aquest problema no podrien augmentar més els controls policials, perquè ara per ara el cos de seguretat local té massa fronts oberts. Els agents es reparteixen entre controls als accessos per garantir que no hi ha gent de segones residències al municipi, mentre que també destinen patrulles a peu i en cotxe per garantir que la gent es queda a casa. “No hem d’oblidar que l’ordre de confinament segueix activa”, ha afegit Canosa.

Publicitat

PIZZERIA BASILICO

Av. Costa Brava, 32

08389 – Palafolls

T. 937657441

KIA EMPOR SPEED

C/. De Mas Vaixeller, 5 B

17300 – Blanes

T. 972353178

Marineland

Ctra. de Malgrat a Palafolls, s/n

08389 – Palafolls

T. 937654802

Setemcat

C/. Costa i Forneguera, 33

08370 – Calella

T. 937690448

 

Centres Mèdics Gabimedi

C/ Amadeu Vives, 25

08490 – Tordera

T. 937643050

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/