Arxiu

Pineda de Mar acollirà la seu de la Fundació Manuel Pertegaz

El dissenyador d’alta costura era d’origen aragonès però es va instal·lar a Catalunya i va estar vincular  amb el municipi des dels anys 60 fins la seva mort.

Així ho ha decidit el ple municipal que ha aprovat el protocol per promoure i constituir la fundació que vol ser un espai de reflexió, estudi i desenvolupament de l’alta costura i el disseny de moda. El projecte també contempla que la fundació s’ubiqui a la masia Can Teixidor, edifici de propietat municipal del segle XVII que es rehabilitarà íntegrament, que es dividirà en tres espais: un dedicat a la vida de Pertegaz, un altre a les seves col·leccions i un tercer a la història del tèxtil al Maresme.

 

Objectius i activitats que es projecten per la Fundació Manuel Pertegaz

 

•        La construcció i manteniment de l’ESPAI MANUEL PERTEGAZ, a Pineda de Mar.

•        Creació d’un espai de reflexió, estudi i desenvolupament de l’alta costura i el disseny de moda i tèxtil en general, amb especial incidència en el mon del vestit.

•        Creació d’un centre d’exposició,  documentació i arxiu que reculli l’obra de Manuel Pertegaz Ibáñez.

•        La promoció de l’estudi i investigació del disseny de moda i la seva relació amb la indústria tèxtil i la indústria auxiliar de la moda, mitjançant els convenis que acordi el Patronat amb la indústria tèxtil nacional o internacional.

•        La convocatòria i concessió del premis i accions que amb el nom i patrocini de la FUNDACIÓ MANUEL PERTEGAZ, mecenes o en col·laboració amb la indústria tèxtil o auxiliar de la moda acordi el Patronat.

•        Potenciar i promoure les tasques de formació per a joves relacionades amb l’objecte de la fundació, mitjançant l’activitat docent o l’atorgament de beques.

•        L’edició de publicacions relacionades amb les finalitats de la fundació.

Can Teixidor, futura ubicació de la Fundació

 El projecte d’estudi de la nova Fundació Manuel Pertegaz també contempla la ubicació de la Fundació a la Masia de Can Teixidor, un edifici que data del segle XVII[1] que es rehabilitarà íntegrament per acollir el domicili de l’entitat i on s’allotjaran diversos espais, subjectes als objectius d’aquesta. La seu central tindrà un museu,  que serà  un espai de divulgació de les col·leccions i el recorregut professional de Manuel Pertegaz. Amb una col·lecció permanent i obrir l’opció de fer exposicions itinerants i recollir exposicions internacionals vinculades a la moda i el disseny. Dins del museu trobaríem diversos espais museístics:

 

•        L’espai dedicat a La vida de Pertegaz. Espai museístic on es pogués veure la seva trajectòria de vida, la seva trajectòria personal, creant el taller on treballava, material de documentació (cartes, viatges, llibres, escrits…) personal.

•        Espai La col·lecció. Espai museístic expositiu de les col·leccions (més de 300 peces) i espai on es puguin veure els patrons, dibuixos i procés de construcció d’una col·lecció. L’espai tindria un suport amb il·lustracions, fotografies, revistes, catàlegs de dissenyadors, etc.

•        Espai història del tèxtil del Maresme. Espai museístic del recorregut del tèxtil català i del maresme.

 

Manuel Pertegaz i Pineda de Mar

Manuel Pertegaz Ibáñez, nascult a Olba (Aragó), l’any 1918, es vincula amb Pineda de Mar a finals dels anys 50 i principis de la dècada del 60 quan adquireix una propietat rústica, de 5 hectàrees d’extensió situada a la zona de la Torre de Sant Jaume Dins de la parcel·la existeix una masia. La necessitat de realitzar obres per recuperar i consolidar la torre i l’adequació interior de la masia (coneguda antigament com Mas Castellar des Portellar) per residència d’estiu va establir uns primers contactes  amb les autoritats locals del moment, que va continuar amb les noves autoritats democràtiques i va donar lloc a establir lligams personals  i  amistats duradores. La masia, una vegada restaurada, es va convertir en el seu refugi d’estiu però també dels caps de setmana.

 

Com a propietari d’una de les finques protegides pel Pla general d’ordenació urbanística de  Pineda de Mar  de 1991,  i vigent en l’actualitat, va acceptar formar part de la Comissió Municipal de Patrimoni creada l’any 1993. L’acceptació no només va ser formal, sinó que es va implicar participant, com un més, en les sessions de la Comissió, donant sempre sobre el tema tractat  la seva opinió raonada i fonamentada, amb coneixement de l’assumpte. Manuel Pertegaz va morir el 30 d’agost de 2014 a l’edat de 97 anys.

Publicitat

MILAR TORDERA

Camí Ral, 182

08490 – Tordera

T. 937640634

PNEUMÀTICS MORA

C/. València, 7

T. 972334584

Ctra. Accès Costa Brava, KM 4.7

T. 972353293

17300 – Blanes

KIA EMPOR SPEED

C/. De Mas Vaixeller, 5 B

17300 – Blanes

T. 972353178

Comastech

Av. Estació, 52

17300 – Blanes

T. 972963711

 

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/