Arxiu

Pacte contra la Segregació Escolar

El Síndic, Educació, més d’un centenar d’ajuntaments i agents de la comunitat educativa signen l’acord sense el suport de tots els partits, ni d’USTEC ni de la FaPaC

Dos anys després que el Síndic de Gregues denunciés, en dos monogràfics, la segregació escolar que pateix el sistema educatiu català, s’ha aconseguit donar forma a un Pacte per revertir la situació que el Síndic de Gregues, Rafael Ribó, considera el principal problema de l’educació a Catalunya, i per això, ho defineix com ”un pas molt ferm” per superar ”la manca d’igualtat d’oportunitats actuals” i creu que és molt ”esperançador” de cara al futur.

Amb la signatura d’aquest pacte, el Departament d’Educació es compromet a tirar endavant, tan aviat com sigui possible, diverses mesures per afavorir un repartiment més equilibrat de l’alumnat en els diferents centres educatius. En total, es preveuen fins a 30 actuacions i 189 mesures per començar a implementar aquesta legislatura.

Per això, s’ha posat sobre la taula un nou decret per regular l’admissió de l’alumnat i per establir la proporció màxima d’alumnes amb necessitats educatives específiques que pot tenir un centre d’una mateixa zona, l’oficina electrònica de preinscripció, la publicació de les quotes per part de totes les escoles, i el seu règim legal, i altres exigències de transparència com pot ser les vacants.

Per tal de protegir els centres d’alta complexitat, també es preveu que la matrícula viva, aquella que es fa durant el curs i que normalment afecta a aquesta tipologia de centres perquè hi poden quedar vacants, es limiti.

Tot i que el nou decret no podrà estar en funcionament el curs vinent i per tant, la majoria de propostes es començaran a implantar de cara a la preinscripció del curs 2020-2021, hi ha actuacions que es poden anar desplegant com ara una millor detecció de l’alumnat amb necessitats educatives específiques o la limitació de la matrícula viva als centres d’alta complexitat. Per enguany, i seguint les recomanacions del Síndic, ja s’han eliminat els punts complementaris per als celíacs i per haver tingut germans escolaritzats al mateix centre.

El Pacte també vol garantir la gratuïtat total de l’escolarització als centres sufragats per fons públics, evitant les aportacions de les famílies, i per això preveu millorar també el finançament de tots els centres públics i concertats, en funció de la seva corresponsabilitat i amb una aposta més clara per augmentar més els recursos, econòmics i de personal, als centres d’alta complexitat. Per aconseguir aquesta gratuïtat, es preveu crear una comissió d’estudi del cost de la plaça.

Paral·lelament, el pacte també posarà en marxa una comissió que ha d’estudiar altres propostes com per exemple, la viabilitat d’una possible política d’admissió per quotes en funció del nivell d’instrucció o nivell socioeconòmic dels progenitors, o una altra comissió per analitzar mesures efectives de lluita contra la segregació escolar en municipis amb una forta segregació residencial.

Absències al pacte

El Síndic de Greuges ha estat treballant des de finals del 2016 en aquest pacte després de constatar l’alt grau de segregació de les escoles catalanes. Compta amb el suport de bona part de la comunitat educativa i pràcticament tots els ajuntaments de més de 10.000 habitants, amb l’excepció d’Esplugues de Llobregat i Montroig del Camp. D’entre els agents de la comunitat educativa destaca l’absència de la FaPac i del sindicat majoritari del sector de l’educació, USTEC-STEs, i de CGT, així com també dels sindicats i associacions d’estudiants.

El portaveu d’USTEC, Ramon Font, ha manifestat que ”de pacte no en té res” perquè falten els principals representants dels treballadors, estudiants i famílies. Consideren que aquesta cord no contribuirà a millorar la segregació escolar ja que aquest aspecte ”es consolida” amb la LEC i l’equiparació de l’escola pública i l’escola concertada, alhora que es posa al mateix nivell la llibertat d’elecció de centre de les famílies amb el drets dels infants. Per això, Font considera que és una manera de ”rentar-li la cara” a la llei.

En un comunicat, els agents no signants del pacte han destacat que el pacte no garanteix el dret fonamental de l’educació. Consideren que amb l’acord només hi guanya l’escola concertada i que no s’estableixen mesures eficaces per repartir l’alumnat amb necessitats educatives específiques, ni inclou tampoc, la universalitat i la gratuïtat d’altres serveis educatius com pot ser el servei de menjador, els llibres de text o el material escolar.

Per aquestes entitats, entre les quals destaca la FaPaC, principal representant de les famílies, ”no té sentit” signar un pacte que no es pot fer complir, ja que consideren que les mesures que es recullen en l’acord ja estan contemplades a la LEC i en els decrets que es desenvolupen.

Malgrat aquestes absències, Bargalló ha volgut ”posar en valor” que hi havia representants de l’escola pública i municipis de tots els colors polítics i Ribó s’ha mostrat confiant que ”els que no hi són, hi siguin aviat”.

Publicitat

Setemcat

C/. Costa i Forneguera, 33

08370 – Calella

T. 937690448

 

CITROËN GARATGE ANDREU

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972358302

VITALDENT BLANES

C/. d’Alberes, 51

17300 – Blanes

T. 972359778

FRANCESC TURRÓ MOBILIARI

Av. Costa Brava, sn

08380 – Malgrat de Mar

T. 937611410

PIZZERIA BASILICO

Av. Costa Brava, 32

08389 – Palafolls

T. 937657441

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2022© Ràdio Marina · Disseny web: F/