Arxiu

‘Observadores del Mar. Tu mirada es el cambio’

Qualsevol ciutadà pot contribuir a la investigació marina, com mostra l’exposició d’Observadors del Mar elaborada per l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona

L’exposició es pot visitar des de l’1 al 28 de febrer a la Biblioteca Comarcal de Blanes

 

El CEAB, com a coordinador de l’àrea de la Costa Brava de la plataforma de ciència ciutadana marina observadorsdelmar.cat, porta a la Biblioteca Comarcal de Blanes l’exposició ‘Observadores del Mar. Tu mirada es el cambio’. La mostra, reflexa la contribució dels ciutadans a la investigació marina dels darrers sis anys i és converteix en un aparador d’aquesta plataforma de ciència ciutadana en la qual s’hi han sumat més de 1.600 ciutadans i més de 160 entitats.

Pescadors, bussejadors, navegants, esportistes, habitants de zones costaneres i escoles treballen conjuntament amb 80 investigadors de 14 institucions científiques i ja han recollit més de 8700 dades. L’exposició s’ha plantejat de forma itinerant i pretén mostrar la col·laboració de ciutadans i científics en la recerca marina i l’efectivitat de la xarxa d’Observatoris sentinella, nascuda al 2016 i formada per diferents entitats lligades al mar, que col·labora en el seguiment continuat d’alguns fenòmens de canvi que s’estan observant al Mediterrani.

Escoltar Gemma Agell (CEAB-CSIC):

El CEAB manté des dels inicis una forta implicació amb aquesta plataforma de ciència ciutadana i diversos investigadors del centre lideren o participen activament en projectes com el d’Algues invasores, Peixos mediterranis, Esponges introduïdes, Deserts submarins i Plàstic 0, projecte que també involucra a les escoles en la recerca. Per aquest motiu, després d’inaugurar-se a Barcelona i traslladar-se a Granada, Roquetas de Mar, Almeria i Mallorca, ara l’exposició visita la vila de Blanes de la mà del CEAB i amb el suport de la Biblioteca Comarcal de Blanes.

“Els investigadors ens hem de centrar en unes zones concretes que freqüentem molt, però no tenim ulls per tot i el mar és molt gran. En canvi, de persones n’hi ha a tot arreu. Quan els ciutadans ens ofereixen dades de zones a les quals no podem anar ens estan oferint una visió molt més global i això ens permet detectar problemes que desconeixíem. Gràcies a aquestes dades, per exemple, hem pogut establir els límits de distribució de l’alga invasora Caulerpa cylindracea i conèixer l’evolució de la invasió. Alhora, ens inspiren per a fer nous estudis i plantejar experiments que augmentin el coneixement que tenim de cada cas”, afirma María García, investigadora del CEAB i col·laboradora del projecte d’Algues invasores d’Observadors del Mar.

Els reptes d’Observadors del Mar es centren en grans àrees temàtiques com l’anàlisi dels efectes del canvi climàtic en la biologia i distribució de les espècies, un millor coneixement de la biologia d’espècies autòctones, la detecció i seguiment de l’expansió d’espècies invasores, la presència de plàstic a les platges o denúncia de les conseqüències de la contaminació més generalitzada al medi marí. Alhora, cada projecte té els seus propis reptes i tothom pot col·laborar amb els investigadors per tal d’assolir-los plegats i proposar-ne de nous.

“Aquesta plataforma reflexa la importància de reunir totes les mirades dels ciutadans per a construir junts un nou coneixement i influir en les decisions locals i globals al voltant del medi marí. La finalitat última de l’exposició és la d’incentivar al públic que sent estima per la mar a participar en aquesta iniciativa i a convertir-se en un nou observador del mar. Avui dia, gràcies als mòbils, internet i les xarxes social és fàcil contribuir a l’avanç científic amb l’aproximació de la ciència ciutadana, la qual està revolucionant la ciència i la societat”, explica Elisabetta Broglio, comissària de l’exposició.

La mostra ha estat dissenyada i organitzada per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Mediterranis (IMEDEA-UIB-CSIC) i del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i amb el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT).

Publicitat

PNEUMÀTICS MORA

C/. València, 7

T. 972334584

Ctra. Accès Costa Brava, KM 4.7

T. 972353293

17300 – Blanes

KIA EMPOR SPEED

C/. De Mas Vaixeller, 5 B

17300 – Blanes

T. 972353178

Centre Mèdics Gabimedi

C/ Amadeu Vives, 25

08490 – Tordera

T. 937643050

PIZZERIA POMODORO

Pg. Sa Caleta, 26

17310 – Lloret de Mar

T.  972.36.92.03

 

PIZZERIA BASILICO

Av. Costa Brava, 32

08389 – Palafolls

T. 937657441

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/