Arxiu

Novetats a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Més de 500 pacients ja s’han beneficiat del Programa d’Atenció a Domicili a l’Alta Hospitalària (PADAH) de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva que es desplega gràcies a la col·laboració dels ajuntaments de Calella, Malgrat de Mar, Pineda de Mar, Tordera i Sant Pol de Mar. Aquest últim ha estat el darrer a afegir-s’hi, aquest mes de novembre.

El projecte, que es va iniciar el 2016 a Calella, té per objectiu donar resposta a aquelles persones que per un motiu de salut han estat ingressades i han patit una davallada funcional que els impedeix, un cop han rebut l’alta hospitalària, desenvolupar les tasques domèstiques amb normalitat (higiene personal, fer la compra, cuinar o portar el control de la medicació). Gràcies als cuidadors professionals familiars, els pacients poden disposar d’un suport al seu domicili fins que es recuperin i puguin tornar a tenir plena autonomia. Cal destacar la immediatesa en l’inici del servei una vegada el pacient ha rebut l’alta hospitalària, així com el suport a les seves famílies.

Actualment formen part del PADAH els municipis de Calella, Pineda de Mar, Malgrat de Mar i Tordera. Aquest mes de novembre s’ha incorporat també Sant Pol de Mar. L’objectiu és continuar desplegant aquest servei a la resta de territoris on dona cobertura sanitària i social la Corporació per tal que les persones que ho necessitin se’n puguin beneficiar.

Per municipis, s’han beneficiat del programa PADAH (en data de 31 d’octubre), 208 pacients de Calella, 157 de Pineda de Mar, 103 de Malgrat de Mar i 55 de Tordera. A Sant Pol, l’últim municipi en incorporar-se al projecte, ja s’ha donat servei a dos pacients.

Tot i la situació excepcional que es viu des del passat mes de març a conseqüència de la Covid-19, es continua oferint aquest servei de manera habitual.

El perfil dels pacients que acostumen a sol·licitar aquest servei és el de persones grans, que viuen soles o amb la parella d’edat similar, que el seu cuidador principal és la parella o els fills i que tenen una dependència sobrevinguda després d’un procés agut de salut.

El Programa d’Atenció a Domicili a l’Alta Hospitalària es coordina des de la Unitat de Treball Social de la Corporació amb la col·laboració dels ajuntaments dels diferents municipis que s’han adherit al programa i de l’Institut Català de la Salut per aquelles poblacions on els serveis sanitaris no són gestionats per la Corporació, com és el cas de Pineda de Mar, Tordera o Sant Pol.

L’àrea bàsica de salut (ABS) Malgrat de Mar, formada pel CAP de Malgrat i el dispensari de Palafolls, ha rebut l’acreditació per formar, en els pròxims anys, residents de medicina en l’especialitat d’Atenció Familiar i Comunitària de la unitat docent Girona-ICS, i esdevé d’aquesta manera la primera ABS gestionada per la Corporació acreditada per impartir aquesta formació de postgrau.

El pròxim curs l’ABS Malgrat de Mar comptarà amb una plaça de resident per portar a terme el programa de formació de l’especialitat en medicina de Família i Comunitària que té una durada de 4 anys. Una part del període de formació es fa en l’àmbit de l’atenció primària, en aquest cas l’estada es farà tant al CAP Malgrat com al dispensari de Palafolls, i l’altra part a les àrees especialitzades i de les urgències dels hospitals de la Regió Sanitària de Girona, en aquest cas, el Sant Jaume de Calella.

“Aquesta és una fita molt important tant pel CAP de Malgrat com també pel conjunt de la Corporació perquè formarem per primera vegada professionals de Medicina de Família i Comunitària en un dels nostres centres de primària. Un repte que representa un aprenentatge no només pels residents que rebrem en els pròxims anys sinó també per a tots nosaltres. Aquest ha estat un reconeixement a la feina feta fins ara i és una gran satisfacció”, assegura la Dra. Rebeca Segura, tutora docent del CAP de Malgrat.

Fins ara, en l’àmbit de l’atenció primària, la Corporació col·labora amb els Equips d’Atenció Primària (EAP) de Canet de Mar i Blanes, gestionats per l’ICS, com a centre associat docent. De manera que els residents de medicina familiar i comunitària que fan la seva estada en aquests centres continuen la formació especialitzada als hospitals de Calella i Blanes, centres adscrits a la Unitat Docent Multiprofessional d’Atenció Familiar i Comunitària Girona-ICS.

L’ABS Malgrat de Mar, que dona cobertura a unes 27.000 persones, és gestionada per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, una entitat pública, participada pel Servei Català de la Salut, els ajuntaments de Calella i Lloret de Mar i la Fundació Hospital-Asil Sant Jaume de Blanes.

Publicitat

VITALDENT BLANES

C/. d’Alberes, 51

17300 – Blanes

T. 972359778

PIZZERIA POMODORO

Pg. Sa Caleta, 26

17310 – Lloret de Mar

T.  972.36.92.03

 

Flocem – Totpint

Ctra. Accés Costa Brava, 36

17300 – Blanes

T. 972.35.32.88

 

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

CITROËN GARATGE ANDREU

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972358302

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2024© Ràdio Marina · Disseny web: F/