Arxiu

Nou crit d’alerta dels firaires: “Estem arruïnats i en situació molt precària, que ens deixin treballar”

El president del Gremi de Firaires de Barcelona i Província, Marcos Orus, reclama poder treballar encara que sigui amb restriccions després que el Procicat aprovés el pla sectorial a l’octubre i avisa que no poden esperar fins a l’estiu. “Queden quatre mesos i estem en una situació molt precària”, adverteix. “Estem ja a les últimes, estem arruïnats”, afegeix el vocal de l’entitat, Enrique Granell. Els firaires veuen insuficient l’ajuda única de 6.000 euros per sobreviure a 15 mesos sense ingressos i assumint les despeses associades a l’activitat.
Habitualment, la temporada dels firaires comença amb l’arribada de la primavera i s’allarga fins a la tardor, mentre que l’hivern es destina a descansar després de mig any seguit de feina i a mantenir les atraccions. L’any passat, per tant, el sector estava a punt d’arrencar la temporada de fires però l’inici del primer estat d’alarma com a conseqüència de la pandèmia ho va impedir.

Al desembre, la Generalitat va aprovar una ajuda d’1,8 milions d’euros al sector mitjançant un pagament únic de 6.000 euros, que segons el president del Gremi, Marcos Orus, només ha servit per “tapar quatre forats”. “Som l’únic sector que no hem obert en cap moment”, lamenta. Mentrestant, els firaires han hagut de seguir assumint les despeses, entre d’altres, de les assegurances de les atraccions, de les revisions dels enginyers per certificar-ne la seguretat, el lloguer de les naus on guarden els vehicles i dels impostos de circulació corresponents a un any sense cap ingrés econòmic. “No entenem que paguem tots els impostos i no tinguem dret a treballar mentre d’altres col·lectius ho poden fer amb restriccions”, afegeix el firaire i vocal de l’entitat Enrique Granell.

Escoltar Marcos Orus:
Tant Orus com Granell expliquen a l’ACN que el Procicat els va aprovar un pla sectorial a l’octubre passat –de fet Catalunya és l’únic territori de l’Estat que en disposa- però des d’aleshores no han pogut tornar a treballar. “Per què ens heu aprovat el pla sectorial? Per dir-nos que no?”, critica Granell. El firaire veu, en canvi, com en d’altres indrets de l’Estat sí que es permet l’activitat, per exemple, a Sevilla, València, Valladolid o Madrid. “Quina diferència hi ha entre Madrid, Andalusia i nosaltres? A Catalunya, el virus és més contagiós?”, es pregunta.

Aquest pla sectorial va fer pensar als firaires que podrien treballar per Nadal, com sí ho van poder obrir fires com les Santa Llúcia, el port de Barcelona i la Gran Via o els circs. “Amb nosaltres, pel que sigui, no va ser possible”, lamenta el president, Marcos Orus. Tot i que el document es va elaborar a la primavera, no va ser aprovat fins a l’octubre, quan ja havien passat les festes majors de l’estiu.

Davant la incertesa actual, Orus reclama una altra ajuda per als firaires per sobreviure econòmicament -molts han hagut de recórrer a Càritas o a familiars- i un tercer paquet per quan d’aquí uns mesos puguin tornar a l’activitat. En aquest cas, proposa que estiguin condicionades al cost de tornar a sortir i que cada petita empresa aporti la documentació necessària a les administracions perquè en fixi els imports.

Publicitat

MILAR TORDERA

Camí Ral, 182

08490 – Tordera

T. 937640634

SPEED QUEEN (Raval)

C/. Raval, 7

17300 – Blanes

T. 665124323

 

ENA ARQUITECTURA SALUDABLE

08490 – Tordera

T. 620 100 164

 

COL·LEGI STA. MARIA DE BLANES

C/. de la Salut, 24

17300 – Blanes

T. 972330091

Comastech

Av. Estació, 52

17300 – Blanes

T. 972963711

 

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/