Arxiu

“Només el sí és sí”

2.500 denúncies per agressió o abús sexual

Els Mossos han tramitat 1.531 denúncies per abús i 967 per agressió sexual durant el 2019, la xifra “negra” més alta dels últims cinc anys. Amb aquestes dades a la mà, el conseller d’Interior, Miquel Buch, s’ha preguntat si les dones denuncien “prou”. “Jo crec que no, hem d’animar les dones a denunciar, només denunciant nosaltres podrem fer la nostra feina millor”, ha apuntat. Buch ha assegurat que la lluita contra la violència de gènere és una feina que cal fer “entre tots” i ser “transversal”. Amb tot, s’ha dirigit al cos de Mossos perquè siguin “els millors en prevenir assetjaments, violacions i assassinats”. “Ser els millors en protegir les dones, també a l’hora d’atendre-les o acompanyar-les i detenir els delinqüents”, ha dit.

“Estic convençut que serem els millors, des de la nostra vessant”, ha afegit.

El conseller també ha recordat que des del Govern s’han posat en marxa iniciatives com l’enquesta masclista i de violència sexual, el protocol contra les agressions sexuals en espais d’oci o la creació d’una unitat específica dels Mossos per lluitar contra les agressions sexuals.

Buch ha pronunciat aquestes paraules durant la inauguració de la Jornada sobre delictes contra la llibertat sexual.

També ha inaugurat la jornada la portaveu del Govern, Meritxell Budó, que ha explicat que l’objectiu és fer una reflexió i un debat sobre aquest tipus de delictes.

 

Nova Llei

El govern espanyol ha aprovat l’avantprojecte de llei de garantia integral de la llibertat sexual que garanteix que “només el sí és sí”. La norma entén que no hi ha consentiment quan la víctima “no hagi manifestat lliurement per actes exteriors, concloents i inequívocs conforme a les circumstàncies concurrents, la seva voluntat expressa de participar en l’acte”. La llei implica una reforma del Codi Penal, amb la simplificació dels tipus i la inclusió de nous delictes.

Inclou nous delictes com el matrimoni forçat, la mutilació genital, la transmissió voluntària de malalties sexuals o “l’assetjament ocasional” -que serà un delicte lleu-. Amb l’aval del Consell de Ministres a la iniciativa del ministeri d’Igualtat, comença la tramitació parlamentària de la llei.

Les penes per al delicte d’agressió sexual passen a ser d’1 a 4 anys (fins ara eren d’1 a 5) i el de violació de 4 a 10 (fins ara era de 4 a 12). Amb un agreujant, l’agressió es penarà amb entre 2 i 6 anys i amb dos o més entre 4 i 7. En el cas de la violació, amb un agreujant tindrà penes d’entre 7 a 12 i amb dos o més entre 9 a 15.

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha celebrat que les dones no hauran de “demostrar el sotmetiment” ni tindran la “cadena d’obstacles” que hi havia fins ara per demostrar que havien patit “violència i intimidació” perquè es considerés una agressió sexual, ja que el centre serà el consentiment.

Montero ha dit en roda de premsa després del Consell de Ministres d’aquest dimarts, que és una “llei històrica” que respon les demandes del moviment feminista. També ha destacat que inclou mesures de prevenció, d’atenció integral a la víctima així com de reparació.

“Espanya serà un país més segur per a les dones”, ha afirmat Montero, que ha assegurat que la nova legislació torna a situar l’Estat espanyol com a “referent” i “a la par” dels països més avançats en aquest àmbit. Montero ha agraït la lluita del moviment feminista: “És la seva llei”. L’executiu dona llum verda a la llei la setmana del 8 de març, dia internacional de la dona.

Publicitat

COL·LEGI STA. MARIA DE BLANES

C/. de la Salut, 24

17300 – Blanes

T. 972330091

CITROËN GARATGE ANDREU

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972358302

Desballestament Recuperauto

Pol. Ind. Mas Puigverd, 19-20 Parcel·la 3

08389 – Palafolls

T. 937650401

ESTACIÓ DE SERVEI ESSER

Av. Alegries, 89-91

17310 – Lloret de Mar

T. 972363854

Setemcat

C/. Costa i Forneguera, 33

08370 – Calella

T. 937690448

 

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/