Arxiu

Mor l’economista i expresident de Justícia i Pau Arcadi Oliveres als 75 anys

L’economista i expresident de Justícia i Pau Arcadi Oliveres ha mort aquest dimarts als 75 anys, segons ha confirmat la seva família al web creat per acomiadar-se d’ell. Defensor de la teoria econòmica del decreixement i autor de nombroses obres de divulgació sobre les relacions entre nord i sud, el comerç internacional, el deute extern o l’economia de defensa, Oliveres havia col·laborat amb diferents moviments socials cristians.

L’any 2013 va crear, al costat de la monja Teresa Forcades, la plataforma per la independència Procés Constituent amb la qual preveia presentar-se a les eleccions al Parlament.

Al febrer es va fer públic el greu estat de salut d’Oliveres i la família va obrir el portal, que ha recollit més de 7.000 missatges.

Trajectòria i missatge d’Arcadi Oliveres

Tots aquests anys, l’Arcadi Oliveres dedica les seves energies a múltiples qüestions en defensa dels drets humans, la pau i la justícia social. Destaca especialment en la denúncia del deute extern dels països més pobres, en la divulgació de les xifres de la fam, en la denúncia de la desigualtat, de les injustes relacions econòmiques Nord-Sud, de la guerra, del militarisme, de la recerca militar i de la despesa militar; en l’exigència d’incrementar l’ajut al desenvolupament, en favor del desarmament, del reconeixement de l’objecció de consciència al servei militar i a la despesa militar, en favor de la promoció del consum responsable, la banca ètica i les formes d’economia solidària, etc.

Concretament, algunes activitats destacades són la seva activa implicació en la primera gran campanya en favor del 0,7% (1981-82), en la primera campanya en favor de l’Objecció Fiscal a la despesa militar i la constitució de l’Assemblea d’Objectors Fiscals (1983), en la campanya contra la llei reguladora de l’objecció de consciència i en suport de la insubmissió (1984), en la constitució de la Universitat Internacional de la Pau de Sant Cugat (també el 1984), en la campanya de Justícia i Pau “Catalunya Solidària” (1985), en la campanya contra l’ingrés d’Espanya a l’OTAN (1986), en la introducció a Espanya de les Brigades Internacionals de Pau (1987). També destaca el seu paper en les mobilitzacions contra la primera guerra del Golf (1991), en la gran campanya en favor de la cancel·lació del deute extern (1999), en la promoció de la banca ètica a Catalunya (1999), o en les mobilitzacions contra la guerra de l’Iraq (2003).

Durant les tancades d’immigrants a diverses esglésies de Barcelona de l’any 2001 destaca, juntament amb altres persones, pel seu important paper com a mediador entre els col·lectius d’immigrants i l’Administració.

Els anys successius el seu activisme s’incrementa de forma exponencial. A més d’impulsar el treball de les organitzacions que presideix, molt particularment Justícia i Pau, el seu ritme de conferències per tot Catalunya, i també a fora, es multiplica, amb una mitjana de dues o tres conferències diàries, a més d’intervencions als mitjans de comunicació, en entrevistes, tertúlies, etc.

L’any 2011 desplega una extraordinària activitat amb motiu de les mobilitzacions del 15-M, impartint desenes de conferències en les diferents places públiques i altres llocs on es van fer “acampades” ciutadanes i oferint innombrables entrevistes a mitjans de comunicació amb relació a aquest moviment.

Tota aquesta activitat és simultània amb la docència, que integra en la seva tasca militant, com a professor del Departament d’Economia Aplicada de la UAB fins a la seva jubilació l’any 2016, així com professor de diversos doctorats, màsters o cursos de postgrau de diferents universitats.

El 10 d’abril de 2013, juntament amb Teresa Forcades, presenta una plataforma política denominada “Procés Constituent a Catalunya”, orientada a esdevenir un moviment polític de confluència de forces d’esquerres.

L’any 2015 s’estrena la pel·lícula Mai és tan fosc, produïda per Únicamente Severo amb la col·laboració de Justícia i Pau, centrada en la vida i militància d’Arcadi Oliveres.

Paraules d’Arcadi

La seva mort coincideix amb la publicació, el passat mes de febrer, del llibre Paraules d’Arcadi. Què he après del món i com podem actuar, d’Angle Editorial. El llibre recull els conceptes que han acompanyat el discurs d’Arcadi al llarg de la seva vida, com són el capitalisme, el pacifisme, les persones refugiades, la guerra, la democràcia, els diners o el canvi climàtic, actualitzat amb altres conceptes que conformen els esdeveniments més recents, com són els populismes, la pandèmia o els presos polítics. El llibre analitza fins on hem arribat i què cal tenir en compte si el que volem és poder construir una vida digna que tingui en compte el futur del planeta i la pròpia supervivència.

Publicitat

PNEUMÀTICS MORA

C/. València, 7

T. 972334584

Ctra. Accès Costa Brava, KM 4.7

T. 972353293

17300 – Blanes

Desballestament Recuperauto

Pol. Ind. Mas Puigverd, 19-20 Parcel·la 3

08389 – Palafolls

T. 937650401

INS BISBE SIVILLA

C/. Valledebanador, 39

08370 – Calella

T. 937661201

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

SPEED QUEEN (Raval)

C/. Raval, 7

17300 – Blanes

T. 665124323

 

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/