Arxiu

Montserrat Candini: “El pitjor enemic és que la pandèmia porti a un panorama d’atur i precarietat”

L’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, explica amb detall algunes de les mesures que s’han adoptat aquests darrers dies i setmanes arran de la Covid-19 i també parla de com pot afectar en un futur a la vida dels calellencs i calellenques.

Quines són les principals mesures que s’estan posant en funcionament des de l’Ajuntament?

Des de l’inici del confinament, a l’Ajuntament de Calella vam crear el Comitè de Crisi, format pels regidors de Salut, Seguretat, Serveis de Ciutat, Territori i Innovació; la Secretaria General de l’Ajuntament, l’inspector en cap de la Policia Local, un representant de la Corporació de Salut del Maresme i La Selva i per mi, com a Alcaldessa.  Aquest Comitè tenia l’encàrrec de fer un seguiment exhaustiu del Coronavirus al municipi i prendre les mesures necessàries. Aquest comitè ha pres més d’un centenar de mesures des de la seva creació.

Quin tipus de mesures?

Aquestes mesures han estat molt diverses, des de l’àmbit de salut (com l’habilitació de l’Hotel Oasis Park per a malalts lleus de coronavirus), l’àmbit de la solidaritat i la cooperació (amb la creació de la borsa de voluntaris) o l’àmbit de política social (amb moltes mesures per ajudar als sectors més vulnerables i la important creació de la Comissió de Treball Social de Recuperació de Calella). Passant també per tots els àmbits d’actuació del municipi com seguretat, hisenda, recursos humans, educació, esports, joventut, innovació…

Entre tots aquests, hi ha l’àrea d’economia local amb mesures molt importants per a assessorar, ajudar i informar als comerços. En aquestes mesures es troba, també, la creació de la Comissió de Treball Econòmica de Recuperació de Calella, que treballa per garantir superar l’etapa post pandèmia.

Vostè s’ha reunit amb representants del sector comercial per analitzar les conseqüències de l’actual crisi sanitària. Què li han transmès?

Evidentment m’han fet arribar les dificultats que comporta tenir un comerç tancat durant el confinament, la falta d’ingressos que això comporta i com es desestabilitza allò pel que han lluitat incansablement durant anys.

Però, per sobre de tot, la preocupació que tenen els comerciants ve donada per la incertesa que genera aquesta situació un cop s’acabi el confinament. Quines mesures s’hauran de prendre? Com es podrà reobrir? Es podran adaptar els negocis a la nova normalitat? Quines inversions caldrà fer als negocis per adaptar-se?

El sector demana que les administracions estiguin a l’alçada i ajudin als comerços a resoldre aquests interrogants i a assegurar la supervivència d’aquest motor important de la nostra societat.

Com a presidenta de la comissió de Consum i Comerç de la federació de municipis d’Espanya s’ha reunit recentment amb la Ministra Maroto. Què li va traslladar?

La reunió amb la Ministra es va tractar, a més a més del comerç, del turisme, un altre dels sectors durament castigats per aquesta pandèmia. A la reunió es van parlar temes importants com els protocols de desescalada, les mesures econòmiques o l’allargament dels ERTE i com s’encara tot plegat fent front comú  des d’Europa.

En aquesta reunió, a més, vaig aprofitar per traslladar a la Ministra que per encarar la “nova normalitat” després de la COVID-19, caldrà el suport de totes les administracions. Caldrà tenir altura de mires per prendre mesures que aconsegueixin accelerar la recuperació econòmica, vital pels comerciants, autònoms i empreses -especialment del sector turístic.

El pitjor enemic per a aquesta societat, a banda de la pròpia malaltia, és que les conseqüències d’aquesta pandèmia portin a un panorama d’atur i precarietat. És important que aquesta

situació es prevegi i s’actuï preventivament. Per això vaig demanar a la Ministra un fons econòmic a disposició dels municipis perquè puguin exercir, des de la proximitat, de motors econòmics de la recuperació i ser la locomotora d’aquesta etapa. De la mateixa manera vaig demanar-li que els superàvits i els romanents de tresoreria dels ajuntaments es poguessin utilitzar per fer polítiques actives.

La Ministra va prometre estudiar aquestes aportacions i traslladar-les al President del Govern, Pedro Sánchez.

Com es viu des del Govern Municipal tota aquesta situació, i en especial el panorama que es presenta de cara a la temporada d’estiu, que és tan important per Calella?

Des del Govern Municipal es viu amb molta intensitat i un ritme frenètic. Des de casa, però sense parar. La pandèmia ha afectat a molts -per no dir gairebé tots- els àmbits de la nostra societat, i com administració més propera, tot passa per l’Ajuntament.

És dur veure l’esforç de les famílies, la pèrdua d’éssers estimats, les dificultats econòmiques que passen algunes famílies… Precisament per això treballem sense descans.

En una ciutat com la nostra, en la qual una part important del comerç i, per descomptat el turisme, treballen principalment a la temporada d’estiu, es fa difícil no pensar que s’apropa una temporada difícil.

La temporada s’iniciarà amb les primeres fases de desescalada, per tant difícilment es podrà comptar amb turisme internacional, però sí amb el turisme local. Malgrat les dificultats cal que siguem optimistes i confiem en la nostra marca. Després d’aquest procés les persones  necessitaran sortir al carrer i gaudir d’espais naturals, fugir de les grans ciutats.

Calella té una gran marca turística, les nostres platges, la qualitat gastronòmica i d’allotjament, l’entorn perfecte per fer esport, la situació geogràfica…. Tant l’Administració com el sector turístic hem de ser capaços d’estar a l’alçada d’explotar tots aquests valors de cares al turisme local i, encara que no sigui una temporada esplèndida de ben segur que ens aixecarem més forts en les properes temporades.

Com ha respòs la ciutadania a aquesta etapa de confinament?

Voldria fer un agraïment a l’esforç que han fet i segueixen fent els calellencs i les calellenques per complir totes les mesures que des del govern espanyol, el català o el municipal, s’han anat dictant per la nostra seguretat. A vegades aquestes mesures no han estat fàcils o no sempre s’han comprès, però la complexitat d’aquesta crisi sanitària no deixava massa marge de maniobra. El fet que la situació estigui millorant evidencia el fet que les mesures eren i són necessàries per no lamentar més víctimes i contagis dels que malauradament hem tingut i continuem tenint.

Publicitat

GALERIAS SOFÀS i DESCANS

C/. Ses Falques, 41

17300 – Blanes

T. 972331795

Desballestament Recuperauto

Pol. Ind. Mas Puigverd, 19-20 Parcel·la 3

08389 – Palafolls

T. 937650401

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

COL·LEGI STA. MARIA DE BLANES

C/. de la Salut, 24

17300 – Blanes

T. 972330091

ESTACIÓ DE SERVEI ESSER

Av. Alegries, 89-91

17310 – Lloret de Mar

T. 972363854

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/