Arxiu

Més del 90% dels alumnes gironins que estudien cicles formatius de fabricació mecànica troben feina

El nivell d’inclusió laboral que s’aconsegueix entre els alumnes de cicles formatius en centres gironins és molt elevat, però sobretot en els casos dels estudiants de fabricació mecànica. En aquesta branca professional, més del 90% dels alumnes troben feina després d’acabar els estudis. La resta, opta per seguir estudiant. El director dels serveis territorials d’Educació, Martí Fonalleras, ha afirmat que no hi ha “ningú que busqui feina” una vegada acaba els estudis d’ensenyament professional.

En la mateixa situació hi ha els alumnes de tèxtil, confecció i pells. En aquest cas, més d’un 70% dels estudiants treballen i la resta segueixen formant-se en altres cursos. Fonalleras ha remarcat la importància d’aquestes dues famílies professionals en què no hi ha joves buscant feina. El representant d’Educació a Girona ha afirmat que això vol dir que “segurament les empreses necessiten més gent d’aquest àmbit”. Fonalleras ha posat l’accent especialment en el cas de fabricació mecànica, ja que és un “sector important” a la demarcació gironina.

Per contra, els cursos que compten amb un menor grau d’inserció laboral són les indústries alimentàries i el sector d’energia i aigua. Malgrat tot, el nombre de joves que busquen feina després d’acabar els estudis en aquest dos àmbits no arriba al 15%.La resta compten amb un contracte laboral o aposten per seguir estudiant.

De fet, Fonalleras ha anunciat que més de la meitat dels estudiants que fan un curs de formació professional troba feina. Concretament, un 38,17% treballa en el seu sector i un 14,04% treballa mentre segueix estudiant. Per altra banda, un 38,85% dels alumnes decideix fer altres altres cursos i només un 8,95% dels joves busquen feina.

El nombre de persones que no tenen feina quan acaben els seus estudis de Formació Professional (FP) ha disminuït considerablement des del 2015. L’any 2012 hi havia un 17,78% dels estudiants que no tenien feina i entre el 2013 i 2015 aquesta xifra es va estabilitzar sobre del 15%. Els anys següents ha anat baixant progressivament fins al 8,95% actual.

 

Es mantenen els clixés socials

D’altra banda, Fàbrega ha afirmat que encara “predominen els clixés socials” entre homes i dones a l’hora de triar un sector professional. Els homes aposten més per sectors tecnològics i mecànics o industrials. Per la seva banda, les dones estudien cursos de serveis a la comunitat o del món sanitari.

Per Fàbrega, aquesta situació “no té cap sentit” i ha apostat per “un canvi en la cultura” per aconseguir una igualtat de gènere en totes les professions. Segons el vicepresident de la Cambra de Comerç, això facilitaria que algunes dones trobessin feina més ràpidament, perquè el sector tecnològic i industrial és on hi ha més demanda d’ocupació.

Més estudis de tecnologia

Fàbrega també ha fet una crida al Departament d’Educació per incrementar el nombre d’estudis “amb perfil tecnològic” a la demarcació gironina. Segons el vicepresident, l’estudi demostra que el mercat laboral necessita més professionals formats en aquest àmbit i cal que la Generalitat aposti per aquesta formació.

De la mateixa manera, des de la Cambra de Comerç han demanat al govern català que augmenti els estudis de formació dual, en què els alumnes poden fer pràctiques en empreses. Segons Fàbrega, “els països que tenen poc atur és perquè compten amb un model d’ensenyament dual molt potent” i per això cal seguir enfortint el model català.

Publicitat

Desballestament Recuperauto

Pol. Ind. Mas Puigverd, 19-20 Parcel·la 3

08389 – Palafolls

T. 937650401

CENTRE MÈDIC ALOMAR

C/ Del Bosc

17300 – Blanes

T. 872220212

GALERIAS SOFÀS i DESCANS

C/. Ses Falques, 41

17300 – Blanes

T. 972331795

SPEED QUEEN (Raval)

C/. Raval, 7

17300 – Blanes

T. 665124323

 

PIZZERIA BASILICO

Av. Costa Brava, 32

08389 – Palafolls

T. 937657441

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/