Arxiu

Mataró posa en marxa un ‘hub’ de reimpuls del sector tèxtil a partir de la innovació i la sostenibilitat

Mataró no es resigna a perdre pes industrial i vol assentar les bases per a un ‘nou’ sector tèxtil a la comarca. “Res és perd si es transforma”, ha recordat l’alcalde de Mataró, David Bote, durant la presentació de Reimagine Textile, un projecte per donar un nou impuls i reinventar el sector a partir de la innovació, la tecnologia i la sostenibilitat. Reimagine Textile, amb seu al parc universitari TecnoCampus Mataró-Maresme (TCM),inclou la primera incubadora d’empreses especialitzada en aquest sector i un laboratori de fabricació i prototipatge tèxtil (FabLAB). El projecte també inclou una acceleradora d’empreses i un servei d’assessorament tecnològic perquè les empreses puguin guanyar competitivitat en el mercat.
El programa d’innovació empresarial suma esforços del propi TCM, de l’Ajuntament de Mataró i del centre tecnològic Eurecat. Les noves instal·lacions, que s’han obert a l’edifici TCM.1 del parc tecnològic, configuren un nou ecosistema d’innovació orientat a facilitar el desplegament de noves idees de negoci i a la consolidació d’empreses existents.

El FabLAB, per exemple, ofereix als usuaris una àrea de tall i confecció i eines de fabricació digital, com sublimació, tall làser, brodadora i impressió 3D i una aula de projecció amb capacitat per a dotze persones. Amb la incubadora també hi ha accés a serveis de mentoria especialitzada, formació, networking i accés a oportunitats de finançament.

Actualment aquest espai inclou una quinzena d’startups en el programa d’alt rendiment i onze en el programa d’incubació. Infinite Athletic és un d’aquests projectes, dedicat a la fabricació de calçat i roba tècnica esportiva 100% circular. Samarretes i sabatilles es fabriquen a partir del reciclatge de cordes de raquetes i pilotes de tennis.

Un dels seus fundadors, Francesc Jiménez, explica que gràcies al FabLAB s’han pogut fer totes les proves tèxtils i verificar que el producte que s’estava creant és apte per a la pràctica de l’esport. El projecte ja està en la fase final de definició i les primeres peces es podrien comercialitzar ja a l’octubre.

També està en procés de transformació Redpanty, una empresa que fabrica productes reutilitzables per a la menstruació que treballa ara en el disseny de calces de tela d’absorció lleugera que substitueixi els salva eslips: “El gran canvi de paradigma és utilitzar un producte que dura unes hores a un que dura diversos anys”, explica la seva creadora, Laura Guerra

L’alcalde de Mataró, David Bote, assegura que “el futur del tèxtil ja és aquí” i reivindica la ciutat com a pol d’activitat econòmica al voltant del tèxtil. “Mataró té un passat industrial important i té la voluntat de seguir sent industrial, però per aconseguir-ho cal innovar i fer les coses diferents”, afirma.

Bote espera que els projectes que neixin de Reimagine Textile siguin “part de l’energia” que necessitarà la ciutat per a la reconstrucció post-pandèmia i que es generin llocs de treball de qualitat. “La suma de les forces és importantíssima per sortir dels moments d’urgència i emergència que vivim”.

Publicitat

KIA EMPOR SPEED

C/. De Mas Vaixeller, 5 B

17300 – Blanes

T. 972353178

FRANCESC TURRÓ MOBILIARI

Av. Costa Brava, sn

08380 – Malgrat de Mar

T. 937611410

L’Escorxador – Carns Selectes

P.I. Can Verdalet, 114-D

08490 – Tordera

T. 937645183

Centre Mèdics Gabimedi

C/ Amadeu Vives, 25

08490 – Tordera

T. 937643050

VITALDENT BLANES

C/. d’Alberes, 51

17300 – Blanes

T. 972359778

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/