Arxiu

Malgrat de Mar i Blanes enceten un procés participatiu conjunt per protegir el Delta de la Tordera

La voluntat dels dos ajuntaments veïns és preservar aquest espai de gran valor mediambiental per les espècies de fauna, els hàbitats, les comunitats i el paisatge i per constituir un punt imprescindible en la trajectòria migratòria de la fauna salvatge. La desembocadura de la Tordera és un espai natural catalogat com a zona humida, inclòs al PEIN i a la Xarxa Natura 2000, com a riu i estanys de Tordera, catalogat com a zona d’especial conservació en la tipologia d’espai d’aigües continentals.

El temporal Gloria va formar al gener del 2020 una llacuna natural que és un espai òptim per a l’alimentació d’aus en migració i la nidificació de diverses espècies protegides i que cal preservar. Entre finals d’abril i principis de maig del 2020, els ajuntaments Blanes i Malgrat de Mar van tancar els dos accessos a la llacuna natural per tal de protegir les postes d’ous de corriol menut que es van trobar en l’espai i que són espècies protegides. Després, el consistori malgratenc va iniciar, amb un grup d’experts de l’associació Naturalistes del Montnegre i la Tordera, el seguiment de la fauna present a l’espai i les seves zones d’influència.

Des del 14 de maig fins a l’actualitat, s’ha detectat la presència de 160 espècies diferents protegides i, en alguns casos, en risc d’extinció. El 16 de juny la Secció de Biodiversitat i Medi Natural dels Serveis Territorials de Barcelona del Departament de Territori i Sostenibilitat, va emetre un informe a petició de l’Ajuntament de Malgrat, amb un seguit de mesures per compatibilitzar els usos i la preservació de la biodiversitat a la desembocadura de la Tordera. Les conclusions d’aquest informe indiquen que cal aplicar mesures per evitar l’accés de les persones i animals, l’abalisament per garantir àmbits tranquils per a la nidificació i la prohibició d’activitats de lleure perquè impliquen l’accés de les persones i molèsties a la fauna, apantallament del camí i accessos, amb finestretes  d’aguait per afavorir l’observació de la fauna evitant les molèsties, entre altres.

Poc després, per sengles decrets d’alcaldia de l’Ajuntament de Malgrat de Mar i Blanes, es van adoptar de forma immediata algunes de les mesures proposades per la Secció de Biodiversitat, com per exemple senyalitzar l’àmbit, fer un abalisament, prohibir les activitats de lleure, incloses les esportives, així com apantallar el camí i accessos, entre altres. Per últim, el passat mes de desembre, l’Ajuntament de Malgrat i el de Blanes van arribar a un acord i van signar un conveni per sol·licitar la declaració de ‘Reserva Natural Parcial’.

 

Calendari

 

Fins al 5 de març la ciutadania pot opinar i dir-hi la seva sobre les dues accions: l’ordenança i la petició de reserva natural parcial. Els ajuntaments de Blanes i Malgrat faran una presentació virtual del projecte, que tindrà lloc el 22 de febrer a les 19 h, i per a la qual cal fer inscripció prèvia. D’altra banda, per apropar el projecte i aconseguir la implicació de la ciutadania, també es farà una exposició informativa, que es podrà veure a Malgrat de Mar el 25 de febrer a les Peixateries Velles d’11 h a 13 h i de 17 h a 19 h, i a Blanes, el 27,  al Passeig de Cortils i Vieta, de 10 h a 13 h.

Publicitat

Marineland

Ctra. de Malgrat a Palafolls, s/n

08389 – Palafolls

T. 937654802

L’Escorxador – Carns Selectes

P.I. Can Verdalet, 114-D

08490 – Tordera

T. 937645183

Centres Mèdics Gabimedi

C/ Amadeu Vives, 25

08490 – Tordera

T. 937643050

Opel Alemand Automoció

Av. de l’Estació, 51

17300 – Blanes

T. 972335353

Flocem – Totpint

Ctra. Accés Costa Brava, 36

17300 – Blanes

T. 972.35.32.88

 

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/