Gràcies a aquesta exposició es pot conèixer i debatre sobre les causes i conseqüències que inciten a milers d’homes, dones i sobretot nens, a fugir del seu país.
Per la fundació FundiPau, davant l’actual crisi de refugiats, és imprescindible reivindicar el dret d’asil, promoure l’acollida i generar actituds solidàries per a les persones que escapen de la violència que hi ha als seus països.
Però cal treballar sobre les causes que porten a aquestes persones a fugir. Toni Soler, president de la Fundació FundiPau diu que “la nostre aportació és que no ens podem quedar només amb la compassió. Els refugiats no són una catàstrofe natural, no és una casualitat, és un fet que té unes causes i si no ens ocupem de les causes, en continuaran venint”.
Per altre banda, OpenArms i alguns dels seus voluntaris, s’encarreguen personalment, de treballar sobre les costes més afectades pels refugiats, en aquest cas el socorrista lloretenc Joel Da Silva explica que “estem treballant a Grècia, a les costes de Líbia, Trípoli. La situació és que cada cop hi ha més gent enterrada, per dir-ho d’alguna manera”.
Da Silva, explica també, que no ha canviat quasi gaire bé res en sis mesos,“la meva experiència personal ha canviat cap a pitjor des de l’any passat fins ara. Aquest any al desembre he estat a Grècia després de sis mesos. Volia veure de primera mà com estava la situació. El que em vaig trobar és oblit. Hi havia molta gent que seguia en el mateix lloc on jo la vaig deixar.”
Amb l’exposició “Refugiats, per què?” es vol anar més enllà d’una mirada de solidaritat. El que es vol és promoure canvis que facin posar fi a les causes i al problema.
Es pot visitar fins a final de mes a la Casa de la Cultura de Lloret de Mar.