Arxiu

El FESTIMATGE 2021 de Calella organitza la 1a Trobada Online de Cinema 9,5mm d’Europa

  • El 16è FESTIMATGE, Festival de la Imatge de Calella 2021, que se celebrarà del 10 d’abril al 2 de maig, és un dels pocs festivals arreu del món que manté una Trobada de Cinema 9,5mm, la qual enguany arriba a la seva 48a edició, la 1a que es farà de manera online.

 

  • El FESTIMATGE celebrarà de manera presencial exposicions de fotografia i projeccions de curtmetratges, adaptant-se a les restriccions que determini el moment, i organitzarà altres activitats de manera online, com un taller de fotografia 3D o la inauguració que, a més de presencial, es podrà seguir per Facebook Live.

 

Sota el lema “En tenim ganes!”, el FESTIMATGE, Festival de la Imatge de Calella arriba a la seva setzena edició, després d’una quinzena edició no celebrada, degut a la pandèmia per la Covid-19. Serà una edició especial, adaptada a les circumstàncies actuals, amb activitats presencials i online, i en la qual destaca la celebració de la 1a Trobada Online de Cinema 9,5mm dins de la 48a Trobada Internacional de Cinema 9,5mm, que degut a la pandèmia ha hagut de prescindir d’algunes de les seves activitats més emblemàtiques, com el Mercat del Col·leccionisme. Aquesta trobada online és la primera trobada online de Cinema 9,5mm a Europa i probablement al món.

 

La 1a Trobada Online de Cinema 9,5mm tindrà lloc el dia 1 de maig a les 17 hores. Les noves tecnologies permeten agafar el sistema de cinema més antic del món i poder gaudir-lo online. Es faran les projeccions en directe de les pel·lícules en format original 9,5mm que els diferents cineastes d’arreu del món facin arribar a l’organització. En un sala de projecció es farà l’esmenada projecció que serà emesa en directe mitjançant streamYard i que es podrà seguir a través de Facebook o Youtube. Fins ara, s’han rebut 5 pel·lícules, dues de França, dues d’Anglaterra i una de Catalunya. La inscripció per participar encara és oberta i es pot gestionar contactant amb grup9.5mm@gmx.com.

SONY DSC

La importància d’aquesta trobada de cinema 9,5mm no rau tant en la quantitat de públic o de pel·lícules que rep un festival d’aquest tipus, donat que és un sistema antic i minoritari, sinó en el fet que és de les poques trobades que queden arreu del món i que vetllen per la supervivència d’aquest emblemàtic sistema cinematogràfic.

 

Entre les activitats per recordar i homenatjar el cinema més antic, enguany es projectarà la pel·lícula ‘El noi’ (‘The kid’) de Charles Chaplin, per tal de commemorar el seu centenari. Recentment, s’ha fet als cinemes una versió actualitzada, però durant el FESTIMATGE es projectarà en la seva versió clàssica. Serà el dijous dia 29 d’abril a les 19 hores a la Sala Mozart.

 

L’irlandès John Sheridan guanya el Trofeu Torretes de Fotografia 2021 de Calella

Enguany, el Premi d’Honor del 45è Trofeu Torretes de Fotografia del FESTIMATGE 2021 se’n va cap a Irlanda. L’irlandès John Sheridan ha estat el guanyador d’aquest trofeu, que està considerat com un dels més prestigiosos d’Espanya. Enguany hi han participat 346 fotògrafs de 42 països diferents, que han presentat 3376 fotografies.

 

El Trofeu Torretes de Fotografia consta de quatre apartats: fotografies monocromes de temàtica lliure, fotografies en color de temàtica lliure, fotografies en color relacionades amb el mar en tots els seus aspectes, i fotografies en color sobre Costums i Tradicions Catalanes. El guanyador del Trofeu d’Honor és l’autor que treu la millor puntuació sumant els tres primers apartats. I enguany, aquest fotògraf ha estat John Sheridan.

Entre la resta de guardonats, destaquen el Premi a la millor col·lecció en monocrom, que ha estat per a l’espanyol Josep Recio Romaguera; el Premi a la millor col·lecció en color, atorgada al belga Luc Stalmans;  el Premi a la millor col·lecció secció mar, guanyada pel romanès Marian Plaino; el Trofeu i Medalla d’Or Foto-Film Calella a fotografies sobre Costums i Tradicions Catalanes, que ha rebut el català Xavier Xaubet; i el Pin Blau, que ha estat per a l’espanyol Manu Barreiro Rodríguez. Podeu veure tots els resultats aquí.

 

Durant la celebració del 16è FESTIMATGE, Festival de la Imatge de Calella, que tindrà lloc entre el 10 d’abril i el 2 de maig es podrà veure una exposició de fotografia de les obres guardonades del Trofeu Torretes. Aquesta exposició es podrà visitar a la Fàbrica Llobet-Guri de Calella, on es trobaran una vintena més d’exposicions de diversos autors, com Jordi Borràs, Galeria Valid Foto o Alex Timmermans, entre d’altres, en un espai diàfan de més de 1.000 m2. I la sala d’exposicions de l’Ajuntament Vell acollirà l’exposició principal del festival, “El lloc decisiu” de Pierre Radisic.

 

Durant el Festival, hi ha programades diverses visites guiades a les exposicions, per tal de poder gaudir de les mateixes amb l’acompanyament d’un expert que “ajudi a mirar i entendre millor” les fotografies observades. I hi ha previstos dos tallers de fotografia, un de fotografia en 3D que es farà online a càrrec d’Albert Montserrat i un de fotografia amb smartphone que impartirà Carlos Mesa pels carrers de la ciutat. Per a totes aquestes activitats cal reserva prèvia (Tel. 646 653 502).

 

El lliurament de guardons es farà durant l’acte de Cloenda i Lliurament de Premis previst pel dia 2 de maig, si la situació sanitària ho permet. Durant l’acte, es podran veure també projectades totes les obres guardonades amb un dels més de 100 premis que atorga el Trofeu Torretes.

 

El FESTIMATGE, únic al món

 

El Festival de la Imatge de Calella és l’únic festival de tot el món que reuneix cinema i fotografia en un mateix festival, i amb una durada tan extensa, gairebé tot un mes d’activitats relacionades amb la imatge.

 

Reuneix tres certàmens que, originàriament, es celebraven per separat: La Trobada Internacional de 9,5 mm, única a Espanya i de les poques que queden arreu del món, que aquest any celebra la seva 48a edició; el Trofeu Torretes de Fotografia, que es fa des de fa 45 anys i que és reconegut per la Federació Internacional de Fotografia, la qual cosa demostra el seu prestigi; i, el més jove de tots, el Trofeu Torretes de Curtmetratges, amb 27 anys de vida, que destaca per la quantitat de curtmetratges seleccionats que projecta durant el festival a diversos espais de la ciutat: Sala Mozart, Espai Caixa, Biblioteca Municipal Can Salvador de la Plaça i la cafeteria La Tetera, que ofereix un passi més informal (espais que, enguany, molt probablement, es veuran reduïts a la Sala Mozart, que reuneix les condicions adequades d’aforament).

 

Enguany, el FESTIMATGE 2021 celebra la setzena edició des que els tres certàmens s’ajuntaren per fer un gran festival. El FESTIMATGE és un projecte ambiciós, fet amb el caliu que un grup d’amants de la fotografia i el cinema, com són els aficionats de Foto-Film Calella, posen en el festival. I enguany, esdevé també un projecte de tenacitat i esperança, perquè, sigui com sigui, amb les limitacions i restriccions existents, cal dur-lo a terme, perquè “En tenim ganes!”.

Publicitat

PIZZERIA BASILICO

Av. Costa Brava, 32

08389 – Palafolls

T. 937657441

Opel Alemand Automoció

Av. de l’Estació, 51

17300 – Blanes

T. 972335353

VITALDENT BLANES

C/. d’Alberes, 51

17300 – Blanes

T. 972359778

FRANCESC TURRÓ MOBILIARI

Av. Costa Brava, sn

08380 – Malgrat de Mar

T. 937611410

MILAR TORDERA

Camí Ral, 182

08490 – Tordera

T. 937640634

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2024© Ràdio Marina · Disseny web: F/