Arxiu

Les CCAA executaran directament més del 50% dels projectes del Pla de Recuperació

El president espanyol els anima a presentar projectes d’habitatge, educació, polítiques socials, ocupació i medi ambient

 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns als presidents autonòmics que segons les estimacions del seu govern les CCAA executaran directament més del 50% dels projectes del Pla de Recuperació. En aquest sentit, els ha recordat que els presidents podran promoure projectes o programes del Pla de Recuperació en qualsevol àmbit, perquè hi ha competències que la Constitució reconeix com a autonòmiques, com habitatge, educació, polítiques socials, polítiques d’ocupació o medi ambient que estan molt vinculades a àrees clau del pla.

El president espanyol ha animat d’aquesta manera els presidents autonòmics perquè presentin projectes que el seu executiu aprovarà. Ho ha fet en el marc de la Conferència de Presidents on també participa la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

Segons ha apuntat Sánchez, per fer realitat els projectes en totes aquestes àrees s’acordaran convenis marc entre els ministeris implicats i els governs autonòmics.

El Pla de Recuperació compren projectes per absorbir 72.000 milions d’euros d’ajudes europees fins el 2023. Sánchez ja ha avançat que el projecte de pressupostos que el Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts avançarà inversions per 27.000 milions d’aquests fons.

El Pla s’estructura en deu polítiques tractores que incidiran directament en els sectors productius amb més capacitat de transformació del teixit econòmic i social.

Són la lluita contra la despoblació (16% dels recursos), infraestructures i ecosistemes resilients (12%), transició energètica (9%), modernització de l’administració (5%), digitalització i modernització de les empreses (17%), innovació a la ciència i reforçament del sistema de sanitat (17%), educació (18%), ocupació i dependència (6%), cultura (1,1%) i modernització del sistema fiscal.

Pere Aragonès

El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha aprofitat la reunió de la Conferència de Presidents per reclamar a l’Estat un “pla de rescat urgent” per als sectors afectats per les restriccions de la segona onada. “Que siguem la màxima autoritat a Catalunya no vol dir que el govern de l’Estat no hagi d’assumir les seves responsabilitats”, ha defensat. Aragonès també ha considerat que no és suficient que les comunitats autònomes gestionin el 50% dels projectes dels fons europeus per a la reconstrucció i ha defensat que hagi fet referència, en anglès, a la inhabilitació del president Quim Torra davant la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Segons ha dit, no es pot normalitzar la situació excepcional.

La FMC reivindica que els municipis siguin un “actor important” en la gestió de les inversions dels fons europeus

“Sol·licitem una assignació directa dels fons europeus, que no passi per la tutela de les comunitats autònomes”, han subratllat en un comunicat. L’entitat, que ha argumentat que avala la proposta realitzada per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), ha celebrat l’augment de 800 MEUR dels lliuraments a compte de 2020 pels ajuntaments com aportacions complementàries de l’Estat a fons perdut.

En la mateixa línia, han celebrat la transferència als ajuntaments “dels més de 600 milions d’euros de la liquidació de l’exercici del 2018, en referència amb la participació en els tributs de l’Estat”.

En el comunicat, consideren com a positiu la creació d’un fons inicial de 400 MEUR per al sosteniment del transport públic col·lectiu urbà, “que cobreixi el dèficit generat per aquest servei durant la pandèmia de la covid-19”. També la creació d’un fons de 3.000 MEUR, on una part es reparteixin seguin el criteri poblacional i l’altra en funció de la situació econòmic prèvia dels consistoris.

D’altra banda, en el mateix comunicat, la FMC ha tornat a emplaçar la Generalitat a abordar de forma “definitiva” les bases una reforma del finançament local. “Insistim a sol·licitar al Govern un augment de 200 MEUR dels recursos provinents del Fons de Cooperació Local; un fons català per a la reconstrucció social i econòmica on els ajuntaments en siguem partícips del seu desenvolupament i gestió econòmica; i una reforma integral de la Llei de bases de règim local i una reforma de la Llei d’hisendes locals per recuperar el principi d’autonomia local”, han concretat en el comunicat.

Publicitat

FRANCESC TURRÓ MOBILIARI

Av. Costa Brava, sn

08380 – Malgrat de Mar

T. 937611410

Centre Mèdics Gabimedi

C/ Amadeu Vives, 25

08490 – Tordera

T. 937643050

MILAR TORDERA

Camí Ral, 182

08490 – Tordera

T. 937640634

CITROËN GARATGE ANDREU

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972358302

COL·LEGI LA PRESENTACIÓ

C/. Pompeu Fabra, 2

08350 – Arenys de Mar

T. 937920241

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/