Arxiu

La revista Recvll rep l’escut municipal de Blanes en homenatge als seus 100 anys d’història

L’entrega l’ha fet l’alcalde de la capital de la Selva Marítima, Àngel Canosa, aquest dissabte al president d’aquesta revista local, Salvador Roca. Tot plegat abans de l’estrena de l’obra de teatre ‘Els Brugarol’ de Ramon Madaula i que va rebre el Recvll de Teatre 2020. La revista, que dona nom als premis literaris que ja fa més de mig segle que s’atorguen, ha rebut diverses distincions en motiu del seu centenari. Una de les més rellevants, la Creu de Sant Jordi que li va concedir l’expresident de la Generalitat i fill de Blanes, Quim Torra.

Un reconeixement als qui han fet possible un segle de publicacions

La iniciativa de la Revista Recvll la van encapçalar el juny del 1920 un grup de joves blanencs capitanejats per Salvador Cornellà, que van engegar la publicació des d’una petita rebotiga del cèntric Carrer Ample de Blanes. Es tractava d’una publicació modesta, feta a mà: des de la capçalera fins als articles i il·lustracions que ja començaven a mostrar els trets d’identitat que han perdurat en el temps.

Entre els col·laboradors que van haver a l’inici s’hi compten des del mestre Joaquim Ruyra –a qui els joves ‘recullistes’ anomenaven afectuosament “L’avi”-, l’il·lustrador Joan Junceda, Vicenç Coma i Soley, i Benet Ribas, entre d’altres. Cinc mesos després del primer número ja es va publicar el primer exemplar imprès de Recvll, que va seguir ininterrompudament fins el juliol de 1936. Llavors, com tantes altres coses, va desaparèixer i no va tornar a recuperar paraules fins el Nadal de 1949.

La trajectòria de la publicació durant l’etapa franquista va estar marcada per la repressió de les autoritats, que veien la premsa com un element de control del règim. Tres anys més tard, al 1952, s’inicia la celebració de la Festa Anyal de Recvll, i va començar així una tradició que al 1964 va desembocar en la convocatòria del primer Premi Literari Recvll, que va celebrar els 50 anys en l’edició del 2015.

Els Brugarol

Conegut sobretot per la seva faceta dalt dels escenaris i darrera d’ells com a director, Ramon Madaula també ha conreat cinema i televisió. Inicialment ‘Els Brugarol’ estava programada al Teatre de Blanes pel passat 4 d’abril, però el tancament de l’activitat cultural va provocar que s’hagués de posposar per aquesta nova data del 5 de desembre.

Els Brugarol explica la història d’una família de l’alta burgesia catalana que dóna títol a l’obra. La filla, activista social i feminista, decideix canviar-se l’ordre dels cognoms perquè l’encapçali el de la mare, davant l’enuig de son pare –Antoni Brugarol-, que no entén perquè la seva filla –l’Anna- no vol donar continuïtat a la nissaga dels Brugarol.

L’obra comença amb una conversa entre Antoni Brugarol i el seu gendre, Pablo, que li explica al seu sogre els plans de futur: anar a ocupar un pis perquè l’Anna i ell estan esperant el seu primer fill. En la seva versió escènica el paper del pare està interpretat pel propi Ramon Madaula, i l’acompanyen dalt l’escenari el seu nebot en la vida real, Jaume Madaula, que interpreta a en Pablo i l’actriu Júlia Truyol, qui dóna vida a l’Anna.

Publicitat

Flocem – Totpint

Ctra. Accés Costa Brava, 36

17300 – Blanes

T. 972.35.32.88

 

CENTRE COMERCIAL ESPAI GIRONÈS

Camí dels Carlins, 10

17190 Salt (Girona)

T. 972405980

Automòbils BDN

Polígon Industrial Mas Puigverd, 19-20

08389 – Palafolls

T. 662300310

ESTACIÓ DE SERVEI ESSER

Av. Alegries, 89-91

17310 – Lloret de Mar

T. 972363854

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/