Arxiu

La Policia Local de Blanes ha imposat 125 denúncies per entrar a la zona protegida del Delta de la Tordera

Des que el passat 2 de maig l’Ajuntament de Blanes va barrar l’accés a la zona protegida del Delta de la Tordera, la Policia Local d’aquest municipi ha fet patrulles diàries per vigilar el compliment de la prohibició d’accedir-hi. L’objectiu és vetllar per la fauna i flora d’aquest espai natural, que s’està treballant per aconseguir que es declari Reserva Natural, una tasca que fan de manera conjunta els ajuntaments de Blanes i Malgrat de Mar.

D’altra banda, sumada a aquesta tasca que duu a terme el cos de seguretat municipal, també cal comptar la trentena d’ocasions en què els operaris dels Serveis Municipals han hagut de reposar tant la tanca perimetral de protecció com els cartells que indiquen la prohibició d’accedir a la zona protegida. El Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament és qui te cura d’elaborar els cartells informatius, que especifiquen les raons de barrar el pas a les persones.

La Reserva Natural del Delta de la Tordera: l’espai renascut d’una tragèdia

Aquest dimecres dia 20, farà un any que els municipis de Malgrat de Mar i Blanes van resultar greument afectats pel Temporal Glòria, una de les pitjors catàstrofes que es recorden al territori, amb episodis de vent, pluja, temporal marítim i el desbordament tant del riu La Tordera com d’altres cursos d’aigua. Com a conseqüència del temporal i una primavera molt plujosa, hi ha hagut importants aportacions extraordinàries de sediments.

Això ha comportat la modificació de la barrera de sorra del final del curs del riu, que afavoreix la creació i preservació natural de la llacuna d’aigües dolces i/o salobres, així com la significativa ampliació del seu perímetre i capacitat. Com a conseqüència, es tracta d’un espai òptim per a l’alimentació d’aus en migració i la nidificació de diverses espècies protegides. Per tant, convé preservar-lo de la freqüentació humana.

Treball conjunt dels ajuntaments de Blanes i Malgrat de Mar

El desembre passat els ajuntaments de Blanes i Malgrat de Mar van avalar un conveni de col·laboració que té com a principal objectiu desenvolupar les actuacions tècniques i administratives que avalin poder obtenir la Reserva Natural del Delta de la Tordera. El conveni també inclou el compromís dels dos consistoris d’efectuar les tramitacions necessàries a nivell municipal per a la sol·licitud de declaració de reserva natural parcial amb la màxima celeritat possible.

L’espai de la desembocadura de la Tordera està inclòs en l’Inventari de Zones Humides de Catalunya del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat com a ‘zones humides de la conca de la Tordera-Desembocadura del riu Tordera’. Està catalogat com a zona d’especial conservació en la tipologia d’espai d’aigües continentals i a la Xarxa Natura 2000, catalogat com a LIC, Lloc d’Interès Comunitari. Això és per la presència, entre d’altres espècies, de la tortuga de rierol i, per tant, també com a ZEC, Zones Especials de Conservació.

Al llarg de l’any passat, els Ajuntaments de Blanes i Malgrat de Mar ja han protagonitzat diverses accions proteccionistes per preservar l’espai, com per exemple el tancaments dels accessos a la llacuna natural des dels dos costats dels respectius municipis. Els dos consistoris consideren que la desembocadura de la Tordera reuneix els requisits legals per ser declarada reserva natural parcial, i tenint en compte que inclou: l’espai que inclou la platja circumdant i la barra de sorra; la llacuna pròpiament dita i els marges de la part baixa del riu.

Publicitat

Centres Mèdics Gabimedi

C/ Amadeu Vives, 25

08490 – Tordera

T. 937643050

FRANCESC TURRÓ MOBILIARI

Av. Costa Brava, sn

08380 – Malgrat de Mar

T. 937611410

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

MILAR TORDERA

Camí Ral, 182

08490 – Tordera

T. 937640634

GALERIAS SOFÀS i DESCANS

C/. Ses Falques, 41

17300 – Blanes

T. 972331795

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/