Arxiu

La Pilona, bé cultural d’interès local

Tots els grups municipals del consistori de Malgrat de Mar van aprovar en la sessió plenària del mes d’octubre incorporar urgentment La Pilona al catàleg de béns protegits del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) com a bé cultural d’interès local. ERC, PDC i CUP van presentar una moció per catalogar La Pilona, així com perquè sigui consolidada i conservada per aturar el procés de degradació dels suports de la plataforma marítima, que és testimoni del passat miner de Malgrat de Mar.

La Pilona és una antiga plataforma de pedra i formigó de 107 anys d’antigüitat que s’utilitzava perquè els vaixells hi carreguessin el ferro que s’extreia de les Mines de Can Palomeres. Un sistema telefèric feia arribar el mineral en vagonetes des de les mines i a mar. Un cable aeri d’uns 1.400 metres de llarg -de fet eren dos cables en cada sentit unia l’estació de càrrega de les mines amb la plataforma receptora a dins de mar.

La moció aprovada és una proposta estudiada i formulada pels historiadors malgratencs Sònia Garangou, Núria Arís, Joan Piña i Joan Bosch. Aquesta moció afirma que “en els darrers anys un gran nombre de malgratencs han mostrat la seva preocupació pel que es veu com un procés de degradació evident de la Pilona, fins el punt que s’ha creat un grup a les xarxes socials demanant que aquesta icona malgratenca sigui preservada”.

La moció aprovada per govern municipal -PSC i JXM- i per l’oposició -ERC, PDC, CUP i PP- acorda que s’incorporarà urgentment La Pilona al catàleg de béns protegits del pla d’ordenació urbanística municipal com a bé cultural d’interèslocal pel seu interès “com a excepcional vestigi arqueològic del nostre passat miner i el seu significat actual com a tret identitari de la població”.

La moció també proposa dur a terme “les accions necessàries amb totes les administracions competents per tal de garantir la seva consolidació i adequada conservació, assumint els costos, si és necessari”. A més, “que la consolidació i adequada conservació es prenguin amb la màxima celeritat possible donat l’estat de degradació dels suports de la plataforma, en un termini màxim d’un any”. En aquest sentit, tots els grups municipals van acordar que aquest termini inicialment serà d’un any, però que es podrà prorrogar 1 any més si es justifica el motiu.

La regidora d’Urbanisme, Mireia Castellà (JXM), va defensar que el govern municipal comparteix la voluntat de la moció presentada “de protegir i donar valor a La Pilona com a símbol del poble”.

La portaveu del PDC, en nom dels partits que van presentar la moció, Neus Serra, va recordar que “fent una cerca a les hemeroteques, es pot veure que aquest és un tema recurrent que sempre ha sortit en aquest plenari”. “1998, 2000, 2001… sempre ha estat un tema que el govern ha dit que calia posar en valor però no s’ha concretat mai”, va explicar.

 

Publicitat

Estètica Maite

C/. Miguel Hermández, 2

08490 – Tordera

T. 677174090

 

FRANCESC TURRÓ MOBILIARI

Av. Costa Brava, sn

08380 – Malgrat de Mar

T. 937611410

The Home Outlet

Rbla. Joaquim Ruyra, 29

17300 – Blanes

T. 937998244

Geri Home

08370 – Calella

T. 641732836

Visita el web

CITROËN GARATGE ANDREU

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972358302

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/