Arxiu

La pesca, els 100 anys de la Revista Recvll i els 50 anys de l’Institut Sa Palomera, a la revista ‘Blanda’

La Revista Blanda –que pren el nom de l’originari nom romà de Blanes- ha crescut i s’ha fet gran gràcies a l’empenta de l’Arxiu Municipal, fruit de l’esforç dels seus tècnics i del gran equip de col·laboradors i col·laboradores amb què compta. Haver arribat al número 23è no tan sols demostra la seva veterania, sinó també la solidesa d’un projecte que va néixer un dia per perdurar en el temps.

La Pesca; 100 anys Revista Recvll i 50 anys Institut Sa Palomera

Com és habitual, a la revista hi ha dos principals grans apartats: els articles de ‘Recerques’ i els perfils que es recullen a l’enunciat de ‘Biografies’. Un dels temes més interessants de recerques el signa el jove historiador Toni Ginot, que enllaça amb les arrels marineres de Blanes a través del seu detallat anàlisi dels pescadors blanencs del segle XV (1400-1509) que eren propietaris de terres.

Dues altres destacades recerques estan relacionades amb sengles prohoms prou coneguts a Blanes. D’una banda, la que signa l’estudiós i filòleg Pep Vila, amb un estudi sobre l’americano Agustí Vilaret i el seu poema dedicat a la Verge del Vilar. I de l’altra, la documentalista Sara Vila dóna a conèixer la passió per la cultura de Fernando Rivière de Caralt, creador del Jardí Pinya de Rosa, inaugurat l’any 1952, que precisament serveix de portada de la revista en una fotografia del 2013.

També hi ha dues altres recerques relacionades amb sengles aniversaris que es festegen a Blanes. En primer lloc, el tècnic de l’Arxiu, Aitor Roger, es fa ressò del centenari de la Revista Recvll complert al 2020, centrant-se en les cròniques dels primers anys de vida de la publicació i, sobretot, el seu impacte social. Per la seva banda, la professora jubilada Maria Àngela Sagrera fa una completa aproximació i radiografia de l’Institut Sa Palomera, el primer que es va posar en marxa al municipi, coincidint amb els 50 anys del centre educatiu on va treballar-hi.

Una botiga centenària i els records de Maria Aladern i Víctor Pinto

En l’apartat de ‘Biografies’ hi ha tres retrospectives que inclouen els records d’un blanenc i una blanenca. Un dels col·laboradors habituals de ‘Blanda’, Pau Pallarès, parla d’una de les botigues centenàries de Blanes, ‘Can Borràs’, coneguda també com ‘Ca l’Adela de la Plaça’, instaurada per dones. Pel que fa a les altres dues biografies, totes dues tenen nom propi.

D’una banda, l’escriptora Maria Aladern recorda les seves pròpies arrels i la seva història personal, farcida d’anècdotes relacionades amb el municipi que els convilatans i convilatanes podran identificar ràpidament. De l’altra, Víctor Pinto parla de la seva trajectòria vital, narrada també en primera persona, sobre el seu particular periple des d’un petit poble rural de Lleó fins a Blanes i la seva estimació per Catalunya, vista com una autèntica terra d’acollida.

La feina que es fa des de l’Arxiu Municipal queda recollida en l’apartat final de la revista, amb les ‘Notícies de l’Arxiu Municipal’, les ‘Donacions’ que s’hi ha rebut, així com els ‘Breus’, amb flaixos de notícies del darrer any entre les quals precisament s’hi inclou la presentació del darrer número de ‘Blanda’ que es va poder fer en públic l’any 2020. Per últim, en l’apartat de ‘Bibliografia’ hi ha un compendi de les publicacions blanenques dels darrers 12 mesos.

Presentació del XXIII Blanda a través d’un vídeo difós a les xarxes

A l’hora de pensar la millor manera de presentar el nou número de la revista, s’ha optat per un format telemàtic més complert que una connexió a través d’alguna plataforma online. Els autors i autores dels articles i biografies s’han encarregat de presentar els seus treballs amb intervencions en vídeo enregistrats en entorns  directament relacionat amb els respectius continguts: el port pesquer, la casa de Joaquim Ruyra, la botiga ‘Can Borràs’, la Font Gòtica, el Jardí Botànic Pinya de Rosa, l’Institut Sa Palomera, l’Estació de Tren i l’Arxiu Municipal.

El vídeo l’encapçala l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, qui s’encarrega de donar la benvinguda, seguit per una breu introducció del contingut de la revista de l’arxiver municipal, Toni Reyes. El vídeo s’ha difós aquest dissabte a través de les xarxes socials de l’Ajuntament de Blanes, a través de l’enllaç de Youtube: https://youtu.be/akMtFI7pWh8

Pel que fa a la revista, es pot adquirir a l’Arxiu Municipal i a les llibreries i papereries de Blanes Sant Jordi, Espigulé, Llibresca, Katy, Laia, Enric, RB 3, Eventia Press i Ça Trencada. Se n’han editat 500 exemplars, que es venen al preu de 10€.

Publicitat

PIZZERIA BASILICO

Av. Costa Brava, 32

08389 – Palafolls

T. 937657441

CENTRE COMERCIAL ESPAI GIRONÈS

Camí dels Carlins, 10

17190 Salt (Girona)

T. 972405980

CITROËN GARATGE ANDREU

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972358302

Creu Blava

C/. Joan Maragall, 4

08380 – Malgrat de Mar

T. 937654647

MILAR TORDERA

Camí Ral, 182

08490 – Tordera

T. 937640634

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2022© Ràdio Marina · Disseny web: F/