Arxiu

La mare del nadó de Pineda explica que el pare va confessar haver-lo sacsejat quan va intervenir la DGAIA

La mare del nadó de Pineda de dos mesos que va morir el gener de 2019 per maltractaments ha assegurat que el pare va confessar haver sacsejat el petit un cop va intervenir la DGAIA, i després d’haver-lo portat diverses vegades al metge. Abans, ha afegit la mare en la segona jornada del judici celebrada aquest dimarts, només havia admès que el nadó s’havia donat un cop al cap amb la barra del cotxet. Entre plors, també ha apuntat que un cop va intervenir la DGAIA la seva actitud va canviar i de “fer-li costat” va passar a “desentendre’s totalment” de la salut del petit. El pare és l’únic acusat dels fets, i la Fiscalia li demana 15 anys de presó, 10 menys dels sol·licitats inicialment, després d’haver reconegut els fets.
Després que aquest dilluns el pare del nadó reconegués tots els fets, en la segona jornada del judici a l’Audiència de Barcelona han declarat la mare, l’avi matern del petit i les tècniques dels equips de valoració de maltractaments (EVAMI) que van tractar amb la parella un cop la DGAIA els va activar en veure les lesions que presentava el nadó.

Durant la seva declaració, la mare, visiblement emocionada i amb problemes per parlar en determinats moments, ha explicat que tot i que van haver d’anar tres cops a urgències perquè el petit no es trobava bé, el pare mai va reconèixer que ell en fos el responsable. No va ser fins el 8 de gener quan va intervenir la DGAIA que l’acusat va explicar que el petit s’havia colpejat al cap amb la barra del cotxet. Aquí, ha reconegut la mare, es va sentir “alleugerida” perquè com a mínim aquest fet explicava en part que el seu fill no es trobés bé.

Quan ho van explicar a la infermera i aquesta els va informar de les greus lesions que patia el seu fill, la mare reconeix que va entrar “en còlera”. “No entenia res perquè les lesions que tenia el meu fill no coincidien amb el què havia reconegut ell”, ha afegit.

No va ser fins que la DGAIA els va retirar les visites al seu fill el 9 de gener que l’acusat, deixant clar que la seva parella “no en sabia res”, va confessar que en una ocasió s’havia posat nerviós i que havia sacsejat fortament el petit, Això sí, no va saber afegir el dia ni si ho havia fet en més d’una ocasió.

A partir d’aquí, ha apuntat la mare, l’actitud del pare va canviar radicalment. “Vam passar de plorar plegats desconsoladament per no saber que li passava al nostre fill a desentendre’s de la seva salut. És com si el seu cap hagués fet un clic”, ha recordat.

També ha explicat que mai va sospitar del pare perquè des de l’inici havien tingut cura plegats del seu fill i sempre s’havia mostrat responsable. “El meu cervell no podia processar que fes el què va fer perquè sempre es va portar bé”, ha reconegut.

Al seu torn, l’avi ha explicat que sempre va acompanyar la parella quan van dur el petit a urgències i que quan va escoltar per primer cop la paula maltractaments es va quedar “gelat”. També que, com la seva filla, mai va sospitar del seu gendre de qui ha dit que “era com un fill”. “En una ocasió vaig intentar visitar-lo a la presó per entendre perquè ho havia fet i no em va volen rebre; a partir d’aquí no hi vaig voler pensar més perquè el que va passar és molt difícil d’acceptar”, ha afegit.

Pel que fa les tècniques dels equips de valoració de maltractaments (EVAMI) que van tractar amb la parella, han declarat que els va “sorprendre” l’actitud del pare quan va confessar que havia sacsejat al petit perquè ho va fer amb “una actitud adolescent, capcot i mirant de reüll la mare amb un mig somriure”. També han explicat que un cop el pare va confessar els maltractaments, la mare va quedar “descol·locada” i no va reaccionar en un primer moment.

Segons les tècniques, l’acusat va reconèixer “no tenir habilitats parentals” i que per això va amagar els fets a la mare fins poc abans que el petit morís a l’Hospital de la Vall d’Hebrón. Els va explicar que considerava que la mare sobreprotegia al seu fill i que quan ell es quedava sol amb ell el deixava plorar. Va ser un d’aquests cops quan va reconèixer que s’havia posat nerviós i que el va sacsejar.

Les tècniques, a preguntes de la fiscal, han explicat que els consta que el pare del nadó havia consumit drogues, principalment cocaïna, fins poc abans de conèixer la mare del petit i que semblava que la relació “li havia fet bé”. També que en tres relacions anteriors, les seves parelles havien avortat després de denunciar-se episodis de maltractaments.

El Fiscal rebaixa a 15 anys la pena de presó

Després que el pare reconegués els fets en la primera sessió del judici, la Fiscalia ha rebaixat la petició de pena de presó de 25 a 15 anys. L’infant va ser atès a tres centres sanitaris abans d’acabar a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, on va ingressar el 3 de gener i va morir 18 dies després, el 21 de gener. El ministeri públic considera que el pare, que des que va morir el nen està en presó preventiva, és autor d’un delicte d’assassinat amb l’agreujant de parentiu. La Fiscalia també reclama que l’home no es pugui apropar a menys d’un quilòmetre de la mare del nadó ni comunicar-se amb ella 10 anys després del compliment de la condemna i que pagui una indemnització de 220.000 euros a la mare.

Segons consta a l’escrit d’acusació, l’acusat, entre el l’11 de novembre de 2018 i el 3 de gener de 2019, va aprofitar els moments en què es quedava sol al domicili familiar cuidant el nadó per agredir-lo “sent conscient del risc” que suposava sacsejar-lo amb violència “donada la seva debilitat física”.

Publicitat

COL·LEGI LA PRESENTACIÓ

C/. Pompeu Fabra, 2

08350 – Arenys de Mar

T. 937920241

Automòbils BDN

Polígon Industrial Mas Puigverd, 19-20

08389 – Palafolls

T. 662300310

COL·LEGI STA. MARIA DE BLANES

C/. de la Salut, 24

17300 – Blanes

T. 972330091

AUTOTALLER MAÇANET BOSCH CAR SERVICE

C/. Torderola, Nau 7

17412 – Maçanet de la Selva

T. 972857145

 

CENTRE COMERCIAL ESPAI GIRONÈS

Camí dels Carlins, 10

17190 Salt (Girona)

T. 972405980

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/