Arxiu

La JEC veta que Junqueras pugui accedir a la seva acta d’eurodiputat

La Junta Electoral Central (JEC) s’ha avançat al Suprem i ha tancat la porta aquest divendres a l’acreditació d’Oriol Junqueras com a eurodiputat, contravenint d’aquesta manera la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que decreta la immunitat de Junqueras des del moment en què va ser elegit pels ciutadans i independentment dels tràmits que imposi l’Estat espanyol. La JEC conclou que el fet que Junqueras estigui condemnat és causa “d’inelegibilitat sobrevinguda” fet que li impedeix accedir a l’acta de diputat al Parlament Europeu. A l’acord fet públic aquest divendres al vespre, l’àrbitre electoral fa córrer la llista amb la qual va concórrer ERC a les eleccions europees i proclama Jordi Solé eurodiputat en substitució del líder dels republicans. La decisió s’ha pres amb el vot particular de cinc dels 13 vocals de la JEC.
Així doncs, l’àrbitre electoral declara la “pèrdua de la condició de diputat del Parlament europeu” de Junqueras “amb anul·lació del seu mandat” amb efectes immediats i ho comunicarà al president del Parlament europeu. La JEC afirma que la “nova situació” de Junqueras, que està condemnat per sentència ferma i ja no està en presó provisional “que era la que tenia quan va resoldre el TJUE”, fa que perdi el mandat parlamentari.

La JEC s’avança d’aquesta manera al Tribunal Suprem, que després de rebre la sentència del TJUE va demanar a les parts que es posicionessin sobre com ha d’actuar per acatar la sentència. A la resolució d’aquest divendres, la JEC defensa la seva competència per prendre aquesta decisió i vetar Junqueras com a eurodiputat.

“Correspon a la Junta Electoral Central, com a òrgan competent en matèria a allò que disposa a l’article 224.3 de la LOREG -llei electoral- declarar aquesta circumstància i comunicar-ho al Parlament europeu”, afirma.

D’aquesta manera, l’àrbitre electoral accepta les peticions plantejades per PP, Cs i Vox i rebutja els arguments de la defensa de Junqueras. “És indubtable que existeix una sentència penal ferma que imposa la pena prevista en la causa d’ineligibiltat de l’article 6.2 a) de la LOREG”, insisteix la JEC.

Vot particular

Cinc membres de la JEC han formulat un vot particular contrari a la decisió majoritària, ja que consideren que la JEC hauria d’esperar al que es pronunciï el Suprem abans de resoldre la qüestió “per si pot tenir alguna incidència en la qüestió sotmesa a examen” de la JEC. Els vocals que signen el vot particular són Eduardo de Porres, José Luis Seoane, Inés Olaizola, Consuelo Ramón i Juan Montabes.

Publicitat

CENTRE COMERCIAL ESPAI GIRONÈS

Camí dels Carlins, 10

17190 Salt (Girona)

T. 972405980

MILAR TORDERA

Camí Ral, 182

08490 – Tordera

T. 937640634

Setemcat

C/. Costa i Forneguera, 33

08370 – Calella

T. 937690448

 

ESCOLES FRETA

C/. Costa i Fornaguera, 2-14

08370 – Calella

T. 937661982

DRIVIM CALELLA

C/. Sant Jaume, 469

08370 – Calella

T. 937691104

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/