Arxiu

La FMA aventura un nombre “baix” de festivals musicals a l’estiu

L’Associació de Festivals de Música (FMA) de l’Estat assumeix que aquest estiu hi haurà pocs esdeveniments de mitjà i gran format, i en tot cas, “cap en condicions normals”. Però la seva presidenta, Patricia Gabeiras, apunta que els festivals no estan reclamant a l’executiu que els indiqui ja “què es pot celebrar i què no” sinó un reconeixement que les circumstàncies són extraordinàries i que tant si s’han de “reconvertir”, ajornar o cancel·lar, hi haurà “mesures” que minimitzin els danys econòmics. A més d’aquest “marc de decisions segur en un entorn de força major” Gabeiras suggereix que hi ha d’haver un “diàleg” que tingui en compte l’especificitat de cada certamen per afinar les possibilitats d’una celebració reformulada.

“El que ens aporta alguna cosa és que es reconegui la situació extraordinària d’alteració de les circumstàncies, i que aquí no hi ha un incompliment per part de ningú. Cal reequilibrar, en benefici de la societat, totes les relacions contractuals”. La frase de Patricia Gabeiras resumeix l’ànim amb què bona part dels festivals mitjans i grans de tot l’Estat afronten l’actual “incertesa” sobre la seva celebració, aquest estiu.

Gabeiras gestiona ara mateix les inquietuds de 57 festivals musicals, la majoria dels esdeveniments de mitjà i gran format que tenien prevista la seva celebració els propers mesos. Són cites com l’Arenal Sound, l’Azkena Rock, el BBK Live, el Cruïlla, Bcn Beach Festival, FIB, Sónar, Vida i un llarg etcétera. La seva presidenta reitera que no es pot saber encara quants d’aquests s’acabaran celebrant (seran pocs, i “gairebé” cap els mesos de maig i juny, aventura), i trasllada que, més important que tenir una ordre concreta de cancel·lació per part del govern espanyol, el que els cal és que s’estengui la consideració d’excepcionalitat davant qualsevol decisió que prenguin, ja sigui la suspensió, l’ajornament o la celebració en condicions anòmales.
“Reconegui (autoritat) que tot això està provocant la impossibilitat de prendre decisions, i que el canvi de circumstàncies és tan extraordinari que els danys no poden recaure només en els festivals, sinó que cal trobar una solució equilibrada”, amplia Gabeiras, tot apuntant les pèrdues que diverses cites imminents ja estan patint (ajornament de processos de preproducció i producció) mentre esperen indicacions governamentals. “S’ha de reconèixer aquesta incertesa”, rebla.
En aquest sentit, la presidenta dels festivals mitjans i grans de l’Estat entén tant els que “han hagut de prendre la decisió –de cancel·lar- anticipadament”, com els que “estan esperant, no per ser uns irresponsables si no perquè volen prendre les mesures menys greus per treballadors i espectadors”. En qualsevol cas, interpreta que quan arribi el desitjat marc d’actuació tindrà caràcter retroactiu pels que havien cancel·lat amb anterioritat.

Mesures específiques i “eficaces”

En paral·lel, els festivals reclamen un diàleg amb les autoritats en relació a les “mesures” que hipotèticament se’ls puguin imposar, cas de poder celebrar-se dins de la nova normalitat. Gabeiras no amaga en aquest sentit que el diàleg “ha anat lent i tard”, però celebra que el Ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, ja “digués” que està dialogant amb el sector i amb Consum “per trobar solucions de reequilibri”. Uribes també va dir aquesta setmana que encara “calia esperar” per saber què passaria amb els grans festivals estivals.
Insisteix en aquest punt que no volen “forçar el calendari”, i més aviat a punta a la necessitat de trobar fórmules “específiques” per a cada tipus d’esdeveniment -en diàleg “amb els titulars d’aquests festivals, que coneixen els seus espais i com podran implementar millor”-. Mesures “eficaces i provades científicament”, demana, que s’estudiïn si convé “cas per cas”, i amb interlocució amb les Comunitats Autònomes on se celebra el festival, i no únicament amb l’administració estatal.

Publicitat

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

SPEED QUEEN (Raval)

C/. Raval, 7

17300 – Blanes

T. 665124323

 

MILAR TORDERA

Camí Ral, 182

08490 – Tordera

T. 937640634

PIZZERIA BASILICO

Av. Costa Brava, 32

08389 – Palafolls

T. 937657441

Centre Mèdics Gabimedi

C/ Amadeu Vives, 25

08490 – Tordera

T. 937643050

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/