Arxiu

La fiscalia es querella contra un funcionari de Caldes de Malavella per malversació de diners públics

La fiscalia ha presentat una querella contra un funcionari de l’ajuntament de Caldes de Malavella per malversació de diners públics. Va ser l’ajuntament qui va detectar el forat i va portar el cas a la fiscalia, que va obrir diligències d’investigació i ha acabat portant el cas als Jutjats de Santa Coloma de Farners pels indicis de delicte. La fiscalia sol·licita al jutjat que incoï el procediment per la via del Tribunal del Jurat i citi a declarar el funcionari com a investigat. El treballador s’encarregava de cobrar taxes i impostos municipals i s’hauria anat quedant diners de cobraments en efectiu. Segons fonts properes al cas, durant el darrer any el funcionari va desviar de les arques municipals 10.053 euros. El treballador ha reconegut els fets i ja ha tornat una part dels diners, 2.300 euros. En paral·lel, l’ajuntament ha suspès el funcionari de les seves funcions i ha encarregat una auditoria per comprovar si es va quedar diners d’exercicis anteriors.
Les primeres mostres del desfalc de diners van ser a primers d’octubre, tal com ha avançat aquest dimecres el Diari de Girona. L’alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu, ha confirmat a l’ACN que mentre treballaven en els pressupostos municipals del 2020 es van adonar que “hi havia coses que no lligaven”, sobretot a l’hora de comprovar els ingressos de l’exercici anterior per calcular quins diners podrien preveure que recaptarien aquest any.

Aleshores, es van adonar que no coincidien els ingressos reals que hi havia en l’abonament de la taxa de terrasses. Segons Balliu, així van descobrir que el funcionari en qüestió “falsificava els documents” i quan els veïns anaven fins a l’ajuntament per pagar taxes en efectiu, marcava com que s’havien abonat els diners però en realitat se’ls quedava.

La primera investigació interna va apuntar cap a un funcionari en concret. Segons Balliu, quan l’equip de govern li va demanar explicacions, el treballador va “confessar i va explicar que habitualment desviava diners de la caixa perquè tenia problemes econòmics”.

L’ajuntament va posar el cas en coneixement de la fiscalia, que va obrir diligències d’investigació. Fonts judicials han detallat que, davant els indicis de delicte, el fiscal va presentar una querella als Jutjats de Santa Coloma de Farners a mitjans desembre per un delicte de malversació de diners públics. El fiscal sol·licita al jutjat d’instrucció 3 (que és el que ha assumit la investigació) que incoï el procediment per la via de jurat popular.

També demana que citi a declarar el funcionari com a investigat i prengui declaració com a testimonis als responsables d’intervenció i tresoreria, així com a l’alcalde. La fiscalia sol·licita al jutjat, a més, que oficiï una auditoria. Segons les mateixes fonts, les primeres diligències apunten que durant el darrer any el funcionari es va quedar 10.053 euros, dels quals n’ha tornat 2.300.

L’auditoria ha de servir per determinar la xifra exacta de diners que s’hauria quedat i descobrir si va desviar fons públics en anys anteriors.

En paral·lel a la investigació judicial, el govern local també ha encarregat una auditoria per investigar els últims quatre o cinc anys –el temps que aquest funcionari es va encarregar del cobrament de taxes- per comprovar si ja ho havia fet anteriorment o va ser només durant el 2019.

L’ajuntament suprimeix el pagament en efectiu

Davant d’aquest cas, el consistori ha optat per eliminar el pagament en metàl·lic de qualsevol taxa o impost. L’alcalde ha destacat que ja s’havien plantejat aquesta mesura anteriorment, però no l’havien adoptat perquè “hi ha molta gent, sobretot gent gran, que ve a pagar coses amb diners a l’ajuntament”.

Després de descobrir aquesta suposada malversació de diners públics, l’alcalde ha anunciat que “a partir d’ara es pagarà amb targeta de crèdit o per transferència bancària”. D’aquesta manera, evitaran que es puguin tornar a desviar diners públics.

Publicitat

PIZZERIA BASILICO

Av. Costa Brava, 32

08389 – Palafolls

T. 937657441

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

FRANCESC TURRÓ MOBILIARI

Av. Costa Brava, sn

08380 – Malgrat de Mar

T. 937611410

GALERIAS SOFÀS i DESCANS

C/. Ses Falques, 41

17300 – Blanes

T. 972331795

Geri Home

08370 – Calella

T. 641732836

Visita el web
Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/