Arxiu

La Diputació de Girona vol fomentar la col·laboració d’ajuntaments i indústries per generar i consumir biomassa

La Diputació de Girona vol que els ajuntaments i les indústries col·laborin per generar i consumir biomassa produïda en els boscos gironins. La diputada delegada de Medi Ambient, Anna Barnadas, ha recordat que la demarcació compta “amb més d’un 50% de superfície de bosc”. De tota manera, només s’explota un 31,5% de tot el potencial de biomassa que hi ha el territori. Barnadas ha destacat que una “gestió sostenible” dels boscos permetria generar aquest tipus d’energia renovable. La diputada ha destacat que “en la transició energètica s’ha fet molta feina en ajuntaments, però ara cal fer el pas en els privats”. Barnadas ha apuntat que moltes indústries podrien construir calderes de biomassa i substituir-les per les de gas.
Segons Anna Barnadas, aquesta producció de biomassa “mitigaria” les emissions de CO2 a part que també aturaria “el despoblament rural”. Segons la diputada, ja hi ha dotze centres de producció i distribució d’aquesta energia. De tota manera, si augmentés la demanda de biomassa, aquests centres també augmentarien. Un estudi elaborat per la Diputació de Girona apunta que es podrien arribar a generar 700 llocs de treball “estables”.

El problema, però, és arribar als privats. Tal com ha recordat Anna Barnadas, la Diputació de Girona “treballa pels ajuntaments” i no pot incidir en els privats. De tota manera, la diputada ha recordat que “els ajuntaments sí que s’hi poden implicar”. Per això la Diputació no pretén crear “una subvenció directa als privats, sinó que els públics s’involucrin en projectes conjunts”.

La delegada de Medi Ambient ha apuntat que es podria treballar en la creació de “xarxes de calderes de biomassa” en els polígons industrials. De fet, l’informe elaborat pels tècnics de la Diputació apunta que si s’explotés tot el potencial de biomassa que tenen els boscos gironins es podria cobrir el 40% de la demanda energètica que tenen aquestes indústries.

Una energia de “quilòmetre zero”

Anna Barnadas ha defensat que la producció d’aquesta energia renovable ha d’anar lligada al consum local per tal de no generar més emissions de CO2 en el transport de la biomassa. Per això considera que és una font energètica que pot encaixar en el territori al mateix temps que es fomenta una gestió forestal.

De fet, Barnadas ha apuntat que la producció de biomassa és un exemple d'”economia circular”. La diputada ha apuntat que durant la neteja dels boscos es recullen “restes de fusta que no es poden fer servir per a altres usos”. A més, Barnadas ha destacat que des de la Diputació valoren molt positivament alguns projectes que compten amb empreses vinculades al tercer sector per a la gestió forestal. “Així es contribueix a la integració social i laboral de les persones”, ha afegit la diputada provincial.

De tota manera, Anna Barnadas ha insistit que l’objectiu de la Diputació de Girona és “trobar l’equilibri entre l’explotació sostenible i la preservació de les zones forestals”.

Publicitat

DRIVIM CALELLA

C/. Sant Jaume, 469

08370 – Calella

T. 937691104

PNEUMÀTICS MORA

C/. València, 7

T. 972334584

Ctra. Accès Costa Brava, KM 4.7

T. 972353293

17300 – Blanes

Automòbils BDN

Polígon Industrial Mas Puigverd, 19-20

08389 – Palafolls

T. 662300310

PIZZERIA BASILICO

Av. Costa Brava, 32

08389 – Palafolls

T. 937657441

KIA EMPOR SPEED

C/. De Mas Vaixeller, 5 B

17300 – Blanes

T. 972353178

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/