Arxiu

La cuina del peix de l’art 2018

De l’1 al 31 d’octubre, Lloret de Mar ofereix una nova edició, la setzena, de les Jornades Gastronòmiques de la Cuina del Peix de l’Art que organitzen l’Associació de Bars i Restaurants de Lloret de Mar, el Gremi d’Hostaleria i Lloret Turisme; una cita anual consolidada en el calendari en què els restaurants i hotels posen en valor els productes de peix i marisc de la zona, així com un motiu per vincular gastronomia i tradició, i recordar l’antiga tirada a l’art, que durant molts anys es va practicar a les platges de Canyelles i Lloret.

Lloret és molt més que una de les primeres destinacions turístiques d’Europa. És un poble mariner, ara ja una ciutat, amb una història feta per gent esforçada, des de pescadors i terrassans, a grans armadors i a indianos que van anar a fer les amèriques. Tot aquest passat ha deixat un pòsit d’històries i de vivències –com la tradicional tirada a l’art que recorden en aquestes jornades- que han donat forma al Lloret d’avui.

 

LA TIRADA A L’ART

“L’art és l’exponent més representatiu i tradicional de les èpoques i de les gents pobres de la costa. Ens referim, és clar, a l’art de pescar anomenat l’art per antonomàsia, i que consisteix en una xarxa amb dues cames, unides per un extrem on  hi ha una bossa, que es cala des d’una embarcació i es lleva a força de gent des de la platja.

L’art és antiquíssim. En certes èpoques l’art informava materialment la vida tels nostres avantpassats. Era un dels pocs mitjans de subsistència amb què comptaven. Per a alguns –dones, vells i criatures-, l’únic.

L’art –aquesta mena d’art- és a Lloret una institució. En cap altra platja de la costa catalana aquest ormeig de pescar no va prendre tanta volada. Ser patró de l’art era una sort. “Qui té un art té una heretat”, deia un adagi.

Esteve Fàbregas i Barri a “Vint anys de turisme a la Costa Brava” (Editorial Selecta, 1970)

 

Qualitat gastronòmica

La gastronomia ocupa un paper molt important dins l’oferta turística de Lloret de Mar, i les Jornades Gastronòmiques de Lloret –tan les de l’Arròs al maig, com aquestes de la Cuina del Peix de l’Art a l’octubre- pretenen donar a conèixer l’excel·lent gastronomia de qualitat dels restaurants i hotels del municipi lloretenc, bé sigui mitjançant receptes que recullen la rica tradició culinària de Lloret, com plats innovadors que experimenten nous camins en la nostra cuina mediterrània.

 

I a tall d’exemple, per tal de fer-se una idea del que es pot assaborir, us indiquem uns quants dels plats que podreu gaudir en aquestes XVI Jornades Gastronòmiques de la Cuina del Peix de l’Art:

– Bombons de gamba vermella amb ceps i salsa de garotes

– Niu de sonsos amb ou ecològic ferrat i oli de tòfona

– Tronc de lluç de palangre rostida sense espina sobre fons de patata i salsa de cabra

– Corbina amb suc de rostit, tubercles, arrels i bulbs…

 

Establiments participants:

58-HOTEL SANTA MARTA, AL FRESKITO, ÀTICS LA CARPA, CAN BOLET, EL PORT DE LA CALA, EL ROSSELL, EL TRULL, FENALS INTERNACIONAL, FREU – GRAN HOTEL MONTERREY, GIORGIO, L’ARROSSERIA DE FENALS, LA LONJA, LES PETXINES – HOTEL EXCELSIOR, MARSOL – HOTEL MARSOL, MAS ROMEU, MASIA RESTAURANT CAN SABATA, PAPALÚS, STUDIO 66, SYBIUS CALA CANYELLES i XALOC.

 

Aquestes Jornades tenen com a convidats especials als alumnes de l’Institut Ramon Coll i Rodés de Lloret de Mar amb la seva l’aula d’aplicació situada a les instal·lacions de l’Hotel Evenia Olympic Palace, on des del curs 2007/2008, s’imparteixen cicles de la família d’hostaleria.

Publicitat

CENTRE MÈDIC ALOMAR

C/ Del Bosc

17300 – Blanes

T. 872220212

TOYOTA JAPAND 21

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972476406

 

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

MILAR TORDERA

Camí Ral, 182

08490 – Tordera

T. 937640634

Neteges Escobar

C/. Miralles, 10   P.I. Can Patalina

08380 – Malgrat de Mar

T. 937610744

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2022© Ràdio Marina · Disseny web: F/