Arxiu

La crisi del coronavirus dispara el nombre de voluntaris a les associacions de Protecció Civil gironines

El coronavirus ha fet disparar el nombre de peticions de voluntaris que van a les associacions de Protecció Civil (AVPC) de les comarques de Girona. El cos ha vist com en els darrers dies, molts veïns de les poblacions que compten amb aquest cos s’han acostat per intentar donar un cop de mà. Es tracta d’associacions formades per persones que desinteressadament dediquen el seu temps lliure a fer tasques de reforç als cossos de seguretat o als serveis socials. Entre elles, destaquen el repartiment de menjar i medicaments a persones grans, distribució de les targetes menjador, desinfecció en llocs concrets o vigilància. Entre la Bisbal d’Empordà, Girona o Figueres han registrat més d’una trentena de peticions per afegir-se al cos.

La crisi causada pel coronavirus ha despertat la solidaritat entre veïns. Una evidència d’aquest fet són les Associacions de Voluntaris de Protecció Civil (AVPC), un cos de persones que, desinteressadament, presten serveis de suport i que aquests dies han vist com s’ha incrementat de manera notable el nombre de ciutadans que volen afegir-s’hi. Les AVPC estan actives tot l’any i són especialment útils en espais molt concorreguts i grans esdeveniments. Però, paradoxalment, ha estat durant el confinament que han vist multiplicats els seus serveis.

Sis dies en un supermercat, i un de voluntària

La Paula Mateos és una de les voluntàries. Ella treballa de dilluns a dissabte i el diumenge el dedica al voluntariat. Explica que fa poc que hi col·labora i que va ser la seva parella qui la va animar. “Al principi no ho tenia clar i ara n’estic encantada”, assenyala.

Ella lamenta que moltes vegades s’han trobat que els miren “malament” quan passen amb el cotxe i es troben algun grup de persones reunit. Tot i això, la voluntària assegura que els acaben fent cas quan els diuen que no poden estar junts i reconeix que ja no es troben amb situacions com aquesta perquè “tothom ha entès que ens hem de quedar a casa”.

La Paula comenta que s’emociona quan ha d’anar a portar el dinar o el sopar d’algun avi a casa seva. “És molt entranyable veure que ajudes a aquelles persones grans que et venen a comprar al supermercat i que t’expliquen tota la seva vida. M’encanta”, assenyala.

Un dels fets que desperten més curiositat és quan van a felicitar l’aniversari d’un nen o nena del poble. La Paula explica que és “emotiu”, quan el petit surt al balcó juntament amb els seus pares i veïns mentre sonen les sirenes.

Un cos “estrany”

Des del cos expliquen que fan una tasca que moltes vegades “no s’acaba d’apreciar” per part de la ciutadania. “Ara ens comencen a conèixer i ens aplaudeixen quan a les vuit del vespre fem sonar les sirenes. Veuen que estem al peu del canó”, comenta la Paula Mateos.

En aquest sentit, Ajenjo explica que a vegades se’ls veu com un cos “estrany” i recorda que fan una “feina fonamental”. De fet, ell és policia i assegura que el suport que dona l’associació en tasques de vigilància és “molt important, i més ara que estem en estat d’alarma”.

Tasques limitades als nous voluntaris

Ajenjo recorda que “s’exposen molt” tot i que deixa clar que treballen amb “les màximes mesures de seguretat”. Amb tot, explica que el material per abastir els nous voluntaris és “escàs” i per això, els limiten les tasques que poden fer.

Una situació similar a la que passa a Girona. Aquí, l’associació té un cert nombre de persones que estan disponibles tot l’any i és l’ajuntament de la ciutat qui coordina aquells nous voluntaris que s’adrecen per poder ajudar.

Publicitat

SPEED QUEEN (Raval)

C/. Raval, 7

17300 – Blanes

T. 665124323

 

Comastech

Av. Estació, 52

17300 – Blanes

T. 972963711

 

VITALDENT BLANES

C/. d’Alberes, 51

17300 – Blanes

T. 972359778

TOYOTA JAPAND 21

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972476406

 

MILAR TORDERA

Camí Ral, 182

08490 – Tordera

T. 937640634

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/