L’acord entre la Confraria, el Departament D’Agricultura i l’Ajuntament de Tossa pretén assegurar la pervivència de l’antiga confraria com a entitat cultural de reivindicació del patrimoni mariner i pesquer.
Tossa de Mar ha estat una vila pesquera des de temps immemorial, amb una primera referència històrica el 1763, concretament al seu Gremi de Mar. L’any 1950 comptava amb 87 embarcacions de pesca, sobretot traïnyes de peix blau, les quals donaven vida a 14 fàbriques de salaó. Però l’eclosió del turisme els anys 1950 i 1960 va comportar la transformació radical d’aquesta indústria en favor dels serveis.
“Actualment som uns 12 o 13 pescadors que ens dediquem exclusivament a l’ofici de la pesca, més concretament a la pesca artesanal”, explica Jordi Rabassa, president de la Confraria de Pescadors i un dels pocs pescadors de Tossa que viu íntegrament de l’activitat pesquera. “Tots nosaltres hem hagut de marxar a ports veïns per amarrar les nostres barques i vendre el peix ja que no hem tingut mai ni port ni llotja”, diu Rabassa.
Els darrers anys l’activitat econòmica de la pesca al municipi ha desaparegut gairebé del tot; la darrera barca, especialitzada en la pesca del sonso, ha vingut desenvolupant tota la seva activitat al port veí de Sant Feliu de Guíxols.
En l’acord, la direcció general de Pesca i Afers Marítims del DARP, en el marc de l’Estratègia Marítima de Catalunya 2030, es compromet a garantir suport econòmic a la confraria en concepte de mecenatge per tal que dugui a terme activitats de promoció del patrimoni mariner i pesquer. En aquest sentit, l’antiga confraria modificarà la seva naturalesa jurídica per tal d’esdevenir una entitat cultural arrelada al municipi, per la qual cosa comptarà també amb el suport de l’Ajuntament.
Rabassa assegura que aquest acord no afecta en cap cas a la seva activitat de pesca i venda habitual.