Arxiu

Joan Roca publica un llibre amb receptes de cuina tradicional

El xef del Celler de Can Roca, Joan Roca, homenatja la cuina tradicional catalana al libre ‘Cuina mare’ (Columna) que inclou més de 80 receptes senzilles i que ha comptat amb la col·laboració de Salvador Brugués, professor de pràctiques de cuina. Roca ha apuntat que ‘Cuina mare’ serveix per fer “un homenatge íntim” a la seva mare i la de Brugués i té com a objectiu que la gent cuini a casa: “Els llibres anteriors que vam fer intentàvem alleugerir-los i fer-los senzills, però tenien complexitat, però en aquest hem cercat sobretot senzillesa i que les mateixes imatges mostressin aquesta suculència i simplicitat perquè la gent tingui ganes de fer la recepta que es veu a la imatge”. El llibre també es publica en castellà a través de Planeta Gastro.

Alguns dels plats que apareixen al llibre són carpaccio de peus de porc amb tomàquets rostits i oli de picada; receptes de bolets amb vinagreta; amanida d’herbes de muntanya; sopa freda de cireres; escudella i carn d’olla; raviolis de patata i carn de perol; canelons de festa major; arròs a la cassola; remenat de moixernons; així com cargols amb cabra de mar. Roca explica al llibre d’on sorgeix cada plat o en fa alguna reflexió com quan al presentar el bacallà amb panses i ou dur s’indica que és un plat típic de Quaresma: “quan el costum religiós no permetia menjar carn, i el peix més fàcil d’aconseguir, sobretot als pobles de muntanya, era el bacallà (…)”

Pel que fa la tria de les receptes, Roca ha explicat que partien d’un recull que van publicar fa uns 15 anys i han buscat en aquest cas que hi hagi “diversitat” i on s’hi trobi una distribució de plats que sigui “equitatiu” en cadascun dels seus apartats com sopes, arrossos, peixos, carns o postres, entre d’altres. Roca ha dit que la cuina representada al llibre està molt vinculada amb els productes de l’entorn i del territori. És una “cuina que es pot fer perfectament a molts llocs, els productes que tenim aquí es troben a tota l’àrea mediterrània i es podria replicar en tota aquesta àrea”.

Han fet alguns retocs subtils a les receptes que tenen a veure amb les proporcions i han rebaixat greixos o temps de cocció. Tot i això, el xef d’El Celler de Can Roca ha assegurat que els sabors són els mateixos. Hi han afegit, per exemple, sopes fredes i com ha explicat Roca no era una cosa que fessin les seves mares. “Molts plats són una actualització”, ha afegit Brugués.

Roca ha explicat que en el procés de fer les receptes durant l’estiu hi va participar el seu fill que, com ha indicat, també es vol dedicar a la cuina. “Ha estat un exercici fantàstic de fer un entrenament i un aprenentatge de la cuina tradicional catalana”. Ha apuntat que llibre té una història paral·lela que té a veure “amb l’amistat, la relació i la família”.

El xef del Celler de Can Roca ha considerat que és el moment de la història en el qual més llibres de cuina es publiquen, més documentals de cuiners i cuineres es fan i més concursos es veuen i, en canvi, “es cuina poc a les cases. Tan de bo el llibre serveixi per trencar aquesta dinàmica i la gent s’animi a cuinar”.

Foto ACN

Escoltar Joan Roca:

Publicitat

COL·LEGI LA PRESENTACIÓ

C/. Pompeu Fabra, 2

08350 – Arenys de Mar

T. 937920241

MILAR TORDERA

Camí Ral, 182

08490 – Tordera

T. 937640634

ESCOLES FRETA

C/. Costa i Fornaguera, 2-14

08370 – Calella

T. 937661982

PNEUMÀTICS MORA

C/. València, 7

T. 972334584

Ctra. Accès Costa Brava, KM 4.7

T. 972353293

17300 – Blanes

VITALDENT BLANES

C/. d’Alberes, 51

17300 – Blanes

T. 972359778

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/