Arxiu

“Glòria” afecta 160 negocis de Tossa de Mar

“Glòria” deixa prop de 2 milions d’euros en danys i afectacions en el teixit empresarial de Tossa. Les destrosses al sector públic pugen 2 milions més

Pràcticament una setmana després de la jornada més forta del temporal al municipi de Tossa de Mar (Selva) la imatge de la platja amb el castell encara està lluny d’assemblar-se a la postal d’estiu. Els troncs i la resta de material encara predominen sobre una sorra que el mar ha devorat. Entremig restes d’estructures que hi havia a la platja, com ara el pal de la bandera, o l’estirador de barques de la confraria de pescadors

El secretari de la confraria, Miquel Menèndez, ha explicat que la borrasca Gloria s’ha emportat tota la infraestructura que tenia l’entitat al municipi. Al mig de la sorra queden les restes del motor que estirava les barques fins a la sorra. Però també s’ha emportat algunes estaques per amarrar les embarcacions i també els cables i la instal·lació elèctrica. Menèndez calcula que “el cost és d’uns 10.000 o 12.000 euros”.

Ara, estan buscant fórmules per pagar-ho, ja que actualment la confraria de pescadors de Tossa està formada per uns cinc o sis pescadors. El secretari ha apuntat que de moment l’Ajuntament ja s’ha interessat per les destrosses i els demanaran una subvenció. Calculen que abans de l’estiu pugui estar i així recuperar “la postal” del municipi amb “les barques a la sorra de la platja i el castell de fons”.

En pitjor situació que la confraria hi ha bars, restaurants i hotels de primera línia de costa. Un d’ells és l’Hotel Capri. La seva propietària, la Irene Grau, ha explicat que les onades van trencar la porta de vidre de l’entrada. Una vegada a dins va omplir l’interior de la planta baixa de l’hotel (la recepció, el bar i la cuina). La Irene ha assegurat que han perdut ordinadors, neveres i cambres frigorífiques, perquè l’aigua del mar ha malmès els motors.

Ara, estan a l’espera dels pèrits per saber tot el que podran recuperar de les assegurances i poder afrontar les inversions que toquen “abans de la primavera”, quan l’hotel té previst tornar a obrir les seves portes. De moment, la Irene ha estimat que han perdut uns 50.000 euros.

Per altra banda, el restaurant de La cova del congre també ha estat un dels més perjudicats per la borrasca Gloria. Els seus socis, en Joan Canals i en Joan Ros, van veure amb desesperació com l’aigua inundava més de mig metre del local. De fet, en Joan ha explicat que el dilluns ja els van avisar que el vent havia malmès un tendal de la terrassa. A partir de la matinada, l’augment del nivell del mar va fer les destrosses més importants.

Va trencar la porta d’entrada, emportant-se les totxanes que hi havia a la porta cap a dins. Al seu pas, l’aigua inundava bancs, cadires, taules i, el més important, neveres i cambres frigorífiques. Ara, no poden tocar res fins que no arribi el pèrit per avaluar les destrosses.

Després en Joan Canals ha avançat que contractarà a un tècnic perquè posi en funcionament cada màquina afectada i veure si funciona o no. De tota manera, dubta que alguna funcioni del tot bé perquè com que va entrar aigua de mar, la sal haurà fet malbé tots els circuits elèctrics.

Mentrestant, uns operaris han anat retirant les marques de l’espuma que va omplir el nucli antic del municipi la tarda del dimarts. Amb pistoles d’aigua a pressió, van retornant al blanc característic de les façanes de Tossa de Mar. Però a l’interior encara es pot veure fins a on va arribar.

Escoltar Grau, Menéndez i Canals:

Un informe per avaluar les platges

L’Ajuntament de Tossa de Mar ja s’ha posat en contacte amb el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i amb el laboratori d’anàlisi i gestió del paisatge de la Universitat de Girona (UdG) per avaluar quines actuacions cal fer a les platges de la població perquè siguin el màxim d’efectives possible després del pas de la borrasca. la intenció és que facin un anàlisi de la dinàmica de la sorra per saber quines actuacions cal fer. En aquest sentit, ja estan treballant en un nou projecte de gestió de platges que té en compte els efectes del canvi climàtic

Publicitat

Comastech

Av. Estació, 52

17300 – Blanes

T. 972963711

 

PIZZERIA POMODORO

Pg. Sa Caleta, 26

17310 – Lloret de Mar

T.  972.36.92.03

 

Club Tennis Blanes – Rest. Pura Vida

Av. Vila de Madrid, s/n

17300 – Blanes

T. 634944021

 

PIZZERIA BASILICO

Av. Costa Brava, 32

08389 – Palafolls

T. 937657441

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/