Arxiu

‘Geografies del souvenir’

Analitzen quins records i experiències comparteixen més a les xarxes socials els turistes de la Costa Brava i el Pirineu

Quin és el record que més comparteixen a les xarxes socials els visitants de la Costa Brava i el Pirineu de Girona? Aquesta és la pregunta que s’han fet les autores de l’estudi ‘Geografies del souvenir’.

De fet, l’estudi conclou que en un 87% dels casos els turistes pengen fotos i vídeos de menjar, activitats, passejades o racons de pobles costaners. Entre les icones més compartides a la xarxa destaca, sobretot, la presència de les platges, amb pobles com Cadaqués al capdamunt del rànquing. També han detectat una àmplia presència d’imatges sobre Besalú o Lloret i també d’esdeveniments com Girona Temps de Flors.

La costa supera clarament al Pirineu, segons Olga Taravilla, una de les autores de l’estudi conjuntament amb Azahara Cerezo.

L’estudi, premi de recerca Yvette Barbaza 2014, ajudarà el Patronat de Turisme a dirigir les seves accions tenint en compte la imatge que projecten els visitants a les xarxes, segons explica Jaume Marín, cap de màrqueting del Patronat.

Una de les fotografies de l'estudi, on es veuen turistes fent fotos d'un castell a Lloret de Mar. (Vertical)
Una de les fotografies de l’estudi, on es veuen turistes fent fotos d’un castell a Lloret de Mar.

Per Marín, les xarxes sopcials cada cop tenen més importancia a l’hora de difondre una zona o una activitat.

Només amb el ‘hashtag’ #costabrava hi ha més de 500.000 entrades. Es tracta de fotografies i vídeos que projecten diferents visions del litoral gironí arreu del món.

Aquesta recerca determina que la idea de ‘souvenir’ ha canviat radicalment i que, al segle XXI, ja no es tracta d’un objecte sinó d’una experiència.

Per fer aquesta selecció, les autores de l’estudi han ideat una metodologia específica. Primer, han fixat paraules clau en diverses llengües que les han ajudat a destriar entre els millers de publicacions. Per recopilar els resultats, han creat una eina de recerca automatitzada que, al llarg de tres mesos, ha estat connectada a aquestes xarxes socials. Gràcies a les paraules clau, durant aquest període s’han recollit 5.790 resultats coincidents, que després s’han analitzat de manera manual per comprovar que encaixaven amb l’objectiu de la recerca. Després d’aquesta anàlisi qualitativa, l’estudi es basa en 610 resultats.

Escoltar Taravilla i Marín:

 

Del record objecte al record experiència

Una de les autores de l’estudi, Olga Taravilla, destaca que una de les conclusions de l’estudi és que els turistes no comparteixen allò que han comprat sinó que pugen a la xarxa experiències que viuen a la destinació. Així passa en un 87% de les publicacions analitzades. “La gent va narrant el viatge mentre el va fent, i sobretot comparteixen experiències”, destaca.

Les investigadores volien també descobrir quins són els elements més compartits. En aquest sentit, Taravilla destaca que les platges són el principal atractiu de la destinació i que la Costa Brava té moltes més imatges i vídeos compartits que el Pirineu. Això s’explicaria, segons l’autora, perquè en zones de muntanya hi ha menys cobertura i també pel perfil del visitant, que busca estar més “desconnectat i aïllat”.

Cadaqués es converteix en la icona dels municipis costaners, on també destaca Lloret de Mar. Els records relacionats amb Dalí (tant a Figueres com a Cadaqués) també tenen un pes important i també la ciutat de Girona, amb les cases de l’Onyar, racons i edificis del Barri Vell i el Girona Temps de Flors com els elements més compartits. En el cas de l’Estartit o la Masella, l’estudi detecta que estan més relacionades amb excursions i esport (submarinisme i esquí, respectivament).

Pel que fa a les procedències dels turistes que comparteixen i etiqueten imatges a les xarxes, la majoria són de l’àrea urbana de Barcelona, seguits de visitants de la resta de l’Estat i de França. En el cas de Lloret, però, la majoria procedeixen de turistes anglesos, i estan més relacionades amb la platja (26,83%) i amb els seus carrers (19,51%).

 

Fotos: ACN

Publicitat

VITALDENT BLANES

C/. d’Alberes, 51

17300 – Blanes

T. 972359778

L’Escorxador – Carns Selectes

P.I. Can Verdalet, 114-D

08490 – Tordera

T. 937645183

Marineland

Ctra. de Malgrat a Palafolls, s/n

08389 – Palafolls

T. 937654802

Opel Alemand Automoció

Av. de l’Estació, 51

17300 – Blanes

T. 972335353

CITROËN GARATGE ANDREU

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972358302

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/