Arxiu

Es restableixen les restriccions a vehicles pesants a l’N-II a Girona

El Servei Català de Trànsit ha informat que a partir d’aquest dijous s’han restablert les restriccions a vehicles pesants al tram gironí de la carretera N-II, entre Fornells de la Selva i la Jonquera. Amb la recuperació progressiva de la mobilitat, els camions de quatre o més eixos tornaran a tenir prohibit circular per aquesta via per motius de seguretat i fluïdesa viàries.

Aquestes restriccions, vigents des de l’abril de 2013, es van aixecar excepcionalment el passat 14 de març en el context de la situació generada pel coronavirus SARS-CoV-2 i la necessitat d’adoptar mesures que garantissin el subministrament de béns essencials.

Recordem que la resolució publicada pel Servei Català de Trànsit al DOGC estableix la restricció de vehicles o conjunts de vehicles de transport de mercaderies de quatre o més eixos i que també superin les 26 tones de MMA o MMC en aquest tram:

N-II des de la Jonquera (punt quilomètric 5) fins a Fornells de la Selva (punt quilomètric 709). Els vehicles afectats per aquesta restricció podran utilitzar com a itinerari alternatiu el tram corresponent de l’autopista AP-7 entre la Jonquera i Maçanet de la Selva.

Així mateix, a partir d’avui tornaran a ser efectives la resta de restriccions que quedaven pendents arran del decret de l’estat d’alarma, i per tant es restabliran totes les restriccions que figuren en la resolució INT/383/2020, de 13 de febrer.

En aquest sentit, els transportistes catalans critiquen que tornin les restriccions de pas per als tràilers. El president de la Confederació Empresarial de Transports per Carretera de Catalunya (CETCAT), Eduard Ayach, reclama que “el desviament obligatori” s’acompanyi “de la gratuïtat de peatges”. Recorda que el sector ha estat “clau” per garantir abastaments durant el confinament i que les empreses arrosseguen pèrdues d’entre el 30 i el 60%. A més, Ayach critica que les mesures per frenar la covid-19, de retruc, suposen que se’ls limitin més els horaris de càrrega i descàrrega.

“Se’ns deixa de banda”La tornada de les restriccions, però, no ha agradat gens al sector de transport de mercaderies. “Durant l’estat d’alarma per la covid-19 se’ns ha dit que érem un sector clau; però ara que tornem a la normalitat, se’ns deixa altre cop de banda”, critica el president de la CETCAT. Ayach no s’oposa a què els tràilers s’hagin de desviar per autopistes, però sí que reclama que, en aquest cas, el peatge sigui 100% gratuït.

“Allò que és perillós no són els camions, sinó l’estat d’aquestes carreteres, que no estan adaptades”, critica el president de la CETCAT. “Durant el confinament, quan el vehicle privat ha desaparegut, els camions no han generat cap perill; per això, qui ha de respondre és el titular de la via, perquè és ell el responsable de no tenir-la en condicions”, diu Ayach, reiterant al govern espanyol que apliqui la gratuïtat de peatges.

A més, el president de la CETCAT també recorda que, tot i les bonificacions, els costos dels peatges s’afegiran a les pèrdues que, ja de per si, ha patit el sector del transport amb la covid-19. “De mitjana, estem parlant que s’ha deixat de facturar entre un 30 i un 40%; però hi ha empreses, que es dediquen a la distribució a hotels i restaurants on aquest percentatge puja fins al 60%”, afirma Eduard Ayach.

I aquí, el president subratlla que, durant el confinament, hi va haver viatges que no sortien a compte, però que tot i això es feien per garantir abastaments. “Camions que cobrien rutes amb el remolc mig buit o que, de tornada, no transportaven res”, precisa Ayach.

“Descarregar a un quilòmetre”

A més de la tornada de les restriccions, els camioners també critiquen que les mesures de seguretat que han pres pobles i ciutats per frenar la covid-19 “no han pensat gens en el sector”. Eduard Ayach explica que molts ajuntaments han ampliat zones per a vianants, restringint els aparcaments de càrrega i descàrrega i limitant-ne els horaris.

“Això penalitza els repartidors, perquè hi ha casos en què, literalment, han de fer més d’un quilòmetre a peu per poder lliurar la mercaderia”, critica el president de la CETCAT. Ayach explica que ja s’ha parlat amb alguns ajuntaments –entre d’altres, del litoral- però que els consistoris “tiren pilotes fora” o s’escuden dient que són mesures pactades amb els veïns.

“Creiem que cal asseure’s i buscar solucions pactades amb tothom, però no pot ser que a nosaltres se’ns expulsi del centre i es penalitzi el repartidor, obligant-lo a recórrer distàncies a peu anant carregat”, lamenta el president de la CETCAT. “Hem de prevenir el coronavirus, però fent que les mesures que s’adoptin permetin la convivència dels diferents sectors i implicats”, diu Ayach. I es pregunta: “Per què si no podem fer els repartiments, tindrà sentit anar a sopar a restaurants?”.

La CETCAT agrupa unes 19.000 empreses d’arreu de Catalunya. D’aquestes, precisa el president, aproximadament un 90% són del sector de mercaderies per carretera.

Publicitat

FRANCESC TURRÓ MOBILIARI

Av. Costa Brava, sn

08380 – Malgrat de Mar

T. 937611410

Club Tennis Blanes – Rest. Pura Vida

Av. Vila de Madrid, s/n

17300 – Blanes

T. 634944021

 

Flocem – Totpint

Ctra. Accés Costa Brava, 36

17300 – Blanes

T. 972.35.32.88

 

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

Estètica Maite

C/. Miguel Hermández, 2

08490 – Tordera

T. 677174090

 

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/