Arxiu

Els treballadors de les arts escèniques demanen que l’Estat garanteixi la reprogramació d’espectacles aquesta temporada

La Confederación de Artistas del Espectáculo (ConArte) reclama al govern espanyol que s’impliqui “amb mesures d’urgència” en la situació del sector pel fre a l’activitat cultural degut al coronavirus. En concret, demanen a l’Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música (INAEM) garanties que els espectacles ajornats es reprogramaran dins d’aquesta temporada, compensacions econòmiques per les gires interrompudes i les produccions que s’estaven assajant, i el manteniment de les subvencions compromeses. Com a entitat representada, l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) secunda les peticions. A més, ja ha recomptat que 1.200 professionals deixaran de percebre 2,5 MEUR per cancel·lacions i ajornaments.
L’associació catalana va secundar ahir una carta de ConArte adreçada a l’INAEM amb una proposta de mesures “urgents” pels treballadors de les arts escèniques, extensiva als altres professionals dels sector (com directors, productors, tècnics, etc.). El sector demana compensacions econòmiques- assumint el Salari Mínim Mensual com a sostre-, i sense oblidar els molts treballadors que treballen en règim d’autònoms. També es demanen, per exemple, pròrrogues en els subsidis d’atur d’aquells professionals que tot just ara l’esgoten.

Una de les propostes clau és que l’Estat s’asseguri que tots els espectacles ajornats per la crisi del coronavirus efectivament es reprogramaran, i que ho faran dins d’aquesta temporada. El president de l’AADPC i de ConArte, Àlex Casanovas, fa èmfasi en els teatres públics. “Teatres amb temporada tancada i pressupostos tancats per aquests espectacles, que es comprometin a estrenar-los dins d’aquesta temporada”, diu, perquè sinó el perjudici és doble: les companyies perden un any i alhora es compromet la producció d’espectacles pel curs següent.

Una altra reclamació important és que les subvencions assignades a produccions d’aquest curs, que ara es veuen afectades per l’aturada, es mantinguin. En aquest sentit, Casanovas celebra la “resposta” afirmativa que ja els ha donat l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC). S’hi han compromès, “de manera admirable”, valora l’actor.

Des de l’AADPC encara no es veuen capaços de quantificar del tot l’impacte econòmic que la crisi del coronavirus té en els professionals del teatre, la dansa, el circ i la docència en interpretació. Però ja han demanat a actors i directors que omplin un formulari per aprofundir-hi. L’objectiu és també “el de comunicar-ho tant a la patronal, per poder negociar acords, com a les institucions públiques per fer pressió a les administracions perquè es puguin pal·liar les pèrdues”. La Unió d’Actors i Actrius de nivell estatal també ha donat a conèixer una mesura similar amb dos formularis.

De moment, 1.200 professionals ja han contestat el formulari, entre artistes i docents de les arts escèniques. I la suma d’ingressos que es deixaran de percebre des d’ara i fins que es torni a la normalitat ascendeix als 2,5 milions d’euros. 1,93MEUR en concepte de cancel·lacions d’espectacles i bolos, i 628.000 euros en percepcions dels que també es dediquen a la docència en escoles d’actors, dansa i circ, detalla Casanovas.

Àlex Casanovas insisteix que estan demanant “que la gent no es quedi penjada” en un sector de per sí inestable i, sovint, molt precari. L’actor i ara portaveu dels professionals de les arts escèniques admet que la situació és greu i que, potser, es va reaccionar tard, tant les administracions com el propi sector en no venir a veure la magnitud d’aquesta crisi sobrevinguda.

“A més, ara haurem de fer una altra inversió més gran: recuperar tot aquest públic, tornar-li a donar la confiança perquè torni a sortir, a anar al teatre i a consumir cultura”, alerta Casanovas. L’actor espera, almenys, que tot plegat “serveixi” per fer encara més vàlida la necessitat del 2% cultural en els pressupostos, que tant reclama el sector.

Publicitat

ESCOLES FRETA

C/. Costa i Fornaguera, 2-14

08370 – Calella

T. 937661982

Desballestament Recuperauto

Pol. Ind. Mas Puigverd, 19-20 Parcel·la 3

08389 – Palafolls

T. 937650401

MILAR TORDERA

Camí Ral, 182

08490 – Tordera

T. 937640634

ENA ARQUITECTURA SALUDABLE

08490 – Tordera

T. 620 100 164

 

COL·LEGI STA. MARIA DE BLANES

C/. de la Salut, 24

17300 – Blanes

T. 972330091

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/